Linkuri accesibilitate

Echipa cu care Joe Biden va conduce Statele Unite timp de patru ani. Galerie Foto

Președintele ales Joe Biden și vicepreședintele ales Kamala Harris vor depune jurământul de învestitură pe 20 ianuarie și vor prelua conducerea Statelor Unite pentru următorii patru ani.

Ceremonia oficială care marchează începutul unei noi preşedinţii are loc la Washington D.C pe 20 ianuarie odată la patru ani. Singurul element obligatoriu este ca preşedintele ales să citească jurământul de instalare în funcţie: “Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite″.

Washington D.C. se află deja sub incidenţa stării de asediu - ca urmare a unui ordin dat de primarul oraşului Washington, Muriel Bowser, pe fondul violenţelor de la Capitoliu - care va rămâne în vigoare pe tot parcursul ceremoniei de învestitură.

În circumstanţe obişnuite, Washington D.C. ar deveni gazda a sute de mii de participanţi la ceremonia de învestitură. Oamenii ar umple străzile oraşului, ar vizita National Mall şi ar rezerva toate camerele de hotel din oraş. Se estimează că circa două milioane de persoane au luat parte la ceremonia de învestitură pentru primul mandat al preşedintelui democrat Barack Obama, în 2009.

Dar în acest an, amploarea sărbătorii va fi „extrem de limitată”, a anunţat echipa de tranziţie a lui Biden, cerându-le totodată americanilor să evite să călătorească spre capitala federală, apel care a tot fost repetat de autorităţile din Washington după asaltul asupra Congresului SUA.

Chiar şi aşa, Biden şi Harris vor depune jurământul pe treptele Capitoliului, în faţa imensei esplanade - Mall - din centrul capitalei federale (o tradiţie care a început în 1981 cu preşedintele Ronald Reagan), însă tribunele ridicate de-a lungul Pennsylvania Avenue, care face legătura între sediul puterii legislative şi cel al puterii executive, vor fi demontate.

Europa Liberă vă propune o trecere în revistă a membrilor administrației Biden. Cei mai mulți vor avea nevoie de confirmarea Senatului înainte de a prelua oficial funcțiile.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG