Linkuri accesibilitate

Economia românească dă semne de oboseală. Avansul PIB în trimestrul al treilea a încetinit la 3%


Creşterea economiei a încetinit în trimestrul al treilea al acestui an la 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pe primele două luni ale anului avansul PIB-ului a fost de doar 4%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

În primele nouă luni ale acestui an, PIB-ul a crescut cu 4% pe seria brută şi cu 4,1% pe seria ajustată sezonier faţă de intervalul ianuarie - septembrie 2018. Anul trecut, în primele nouă luni, creşterea economică înregistrată de România a fost de 4,2%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2017.

Comisia Europeană a arătat, în previziunile economice de toamnă publicate recent, că ritmul de creştere al economiei româneşti va accelera uşor anul acesta, până la 4,1%, de la un avans de 4% în 2018. Tot Comisia Europeană anticipează o ușoară încetinire a avansului economiei la 3,6% în 2020 şi 3,3% în 2021.

Datele publicate miercuri de Banca Națională arată o fotografie a economiei în care deficitul contului curent al balanței de plăți pe primele 9 luni ale anului cifrează 8,1 miliarde euro, iar datoria externă a crescut cu 8,39 miliarde euro.

În perioada ianuarie – septembrie 2019 datoria externă a României a ajuns la 108, 2 miliarde euro, în creștere cu 8,41% față de perioada similară a anului precedent. Această creștere provine din emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor, arată datele BNR.

Recent și ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a precizat că ceea ce găsit la ministerul finanțelor depășește cele mai pesimiste așteptări ale sale. A găsit două bugete, așa cum Al Capone folosea două registre, unul pentru Fisc și celălalt pentru el. Câțu spune că va sesiza organele penale.

„Am stat și m-am uitat sa văd care e situația datelor reale. Ca o concluzie: cam tot ce am găsit a depășit cele mai pesimiste așteptări ale mele. Am aflat că situația reală nu era cunoscută sau anticipată nici de partenerii noștri internaționali. România în ultimii 3 ani a fost condusă după 2 bugete. A fost un buget, cel prezentat în Parlament, și un al doilea care avea toate informațiile reale, petnru finațarea baronilor locali. Metodă folosită de Al Capone, de a avea un registru pentru Fisc și unul pentru el”, a spus Florin Cîțu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG