ARCA (Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică) este o companie aero-spațială din România care construiește rachete spațiale și aeronave cu sau fără pilot, în vederea explorării spațiului. Asociația a fost fondată în 1998 de un grup de studenți de la Facultatea de Inginerie Aerospațială, la inițiativa lui Dumitru Popescu.
Ambiția actuală a organizației este construirea unei rachete care să nu polueze la fel de mult ca cele care folosesc propulsori poluanți și cancerigeni. Potrivit site-ului ARCA, rachetele care se lansează acum eliberează în atmosferă echivalentul substanțelor chimice produse de 1 milion de mașini.
Cu scopul de a reduce acest nivel de poluare, racheta ARCA este semi-reutilizabilă, alimentată cu abur, lucru care reduce combustibilul poluant utilizat cu 25%. EcoRocket nu este doar o inițiativă de a reduce din nivelul de poluare al rachetelor, este și proiectul României la o competiție organizată de Comisia Europeană cu un premiu de 10 milioane de euro. Competiția are ca scop crearea de rachete prietenoase pentru mediul înconjurător, la un cost mai scăzut. Racheta se încadrează în categoria sateliților mai mici și face parte dintr-o piață prognozată la 7 miliarde de euro. Aceasta va fi lansată în august.
La 27 iunie, la Constanța, a avut loc un evenimente organizat de ARCA la care participanții au putut vedea racheta în Piața Ovidiu înainte de începerea testelor la baza navală. Actual, lansarea este planificată pentru august.
Testele pentru EcoRocket au început acum 2 ani și costurile ajung la peste 1 milion de euro, compania fiind în totalitate finanțată din surse private. Racheta se află în testate în Marea Neagră, cel mai recent eveniment fiind Exam Mission 10, misiune realizată cu sprijinul Forțelor Navale Române. Costurile acestor servicii sunt, de asemenea, acoperite de ARCA din surse private.
„Toate cheltuielile care sunt efectuate de Forțele Navale cu această activitate sunt suportate de noi din surse private”, a spus fondatorul ARCA, Dumitru Popescu, într-o declarație de presă din iunie.
Printre sponsori se află și compania Aether, o companie de criptomonede care are ca scop parteneriatele cu proiectele științifice. ARCA are, de asemenea, o pagină de Patreon, unde cei interesați de proiect pot deveni sponsori.
Acesta nu este primul proiect ambițios al ARCA, echipa a lansat până în prezent două rachete stratosferice, patru baloane stratosferice la scară largă, printre care și un balon de tip cluster. Organizația spațială a primit, de asemenea, două contracte de la guvernul României și un contract cu Agenția Spațială Europeană.
Conform unui comunicat al primăriei Constanța, racheta are „o lungime de 13,2 m, un diametru de 1,2 m și o greutate de lansare de 5.000 de kg”.
Președintele ARCA, Dumitru Popescu, și-a declarat entuziasmul legat de proiect, spunând că EcoRocket este „unul dintre cele mai importante proiecte din istoria țării, iar reușita sa va constitui un pas major înainte pentru dezvoltarea României”.
ARCA | Istoria companiei în proiecte
Demonstrator 2B a fost prima rachetă lansată de ARCA în 2004 pentru Competiția Ansari X Prize. Programul a fost redeschis în 2009 pentru altă competiție și a pus bazele rachetei Helen care avea să fie lansată câțiva ani mai târziu.
În 2006, compania a început lucrările pentru proiectul Stabilo, racheta fiind concepută pentru lansarea dintr-un balon stratosferic și era menit pentru a transporta o persoană în spațiu.
În 2007 racheta Stabilo s-a ridicat la o altitudine de 12.000 m folosind cel mai mare balon solar construit până la acea dată. Imagini de la vremea aceea sunt disponibile pe YouTube.
În 2008, au început să lucreze la proiectul Haas, o serie de rachete numită după Conrad Haas, pionier din Transilvania al propulsiei rachetelor care a trăit în secolul al 16-lea. La vremea aceea, compania a primit o sponsorizare din partea băncii BRD și a fost lăudată de cosmonautul român, Dumitru Prunariu.
În 2013 ARCA a lucrat la un contract cu Agenția Spațială Europeană, participând la programul ExoMars în cadrul căruia testau parașutele navelor spațiale.
Numele președintelui ARCA, Dumitru Popescu, a apărut într-un scandal din 2017, din SUA, când presa de peste Ocean a relatat că acesta a fost reținut de autorități într-un caz de fraudă şi deturnare de fonduri. Ulterior, în 2018, anchetatorii americani au renunțat la acuzațiile împotriva lui Popescu.
*Acest articol a fost actualizat cu informațiile referitoare la problemele cu legea ale lui Dumitru Popescu.