Linkuri accesibilitate

Efectele reformei asupra CSM: reprezentanții societății civile au rang de demnitari, cu venituri de 6 ori mai mari și personal propriu


Victor Alistar a fost numit în CSM ca reprezentant al societății civile cu sprijinul PSD
Victor Alistar a fost numit în CSM ca reprezentant al societății civile cu sprijinul PSD

Reprezentanții societății civile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Victor Alistar și Romeu Chelariu, după ce s-au trezit demnitari în urma modificării legii care reglementează activitatea CSM de către Comisia Iordache și-au angajat șefi de cabinet și consilieri. După ce le-au crescut veniturile de câteva ori.

Deși participă doar la ședințele de plen, cei doi au fost primii care au profitat de modificările legislative și de privilegiile votate de politicieni.

Potrivit Constituției, cei doi reprezentanți ai societății civile în CSM au atribuții limitate. Ei participă doar la ședințele de plen, nu sunt prezenți la discuțiile din Secții, nu participă la ședințele în care se dezbat acțiunile disciplinare ale magistraților. Până să fie modificată legea, cei doi primeau o indemnizație de ședință.

Astfel, în 2017, pentru patru luni de activitate în CSM, Victor Alistar a primit 26.679 de lei. Din toamna lui 2018, când Curtea Constituțională a respins excepțiile de neconstituționalitate invocate de președintele Klaus Iohannis, veniturile lui Alistar de la CSM au crescut de 6 ori, până la 165.863 de lei, tot pentru patru luni. În această sumă intră „indemnizație și diurne de delegare”.

Celălalt reprezentant al sociețății civile în Consiliu, Romeu Chelariu, a primit indemnizație pentru perioada septembrie - decembrie 2017, 26.679 de lei. Un an mai târziu, Chelariu primea de la CSM 167.158 de lei pentru aceeași perioadă, septembrie – decembrie 2018.

Altfel spus, cei doi reprezentanți ai societății civile trimiși în CSM de Senat sunt asimilați membrilor plini care sunt magistrați, însă doar în ceea ce privește veniturile salariale, nu și din perspectiva obligațiilor.

De la indemnizație la salariu de magistrat

Astfel, prin „reforma” lui Florin Iordache, Alistar și Chelariu au ajuns demnitari, în condițiile în care, înainte de aceste modificări legislative, membrii societății civile participau la Plen și aveau, asemenea membrilor de drept, o indemnizație de ședință. Acum, cei doi, fiind membrii plini, egali cu magistrații din Consiliu, primesc salariile întregi, plus decont chirie, transport și diurnă dacă au domiciliul în afara Bucureștiului.

Doi din cei trei directori de cabinet, angajați de „societatea civilă”

Am întrebat CSM câți dintre membrii Consiliului au angajat personal la cabinetele lor. „Din totalul de 48 de posturi (din care 32 de posturi finanțate) prevăzute la cabinetele membrilor aleși ai Consiliului, sunt ocupate 7 posturi, respectiv 3 directori de cabinet la 3 din cei 16 membri aleși ai Consiliului, precum și 4 consilieri la 4 din cei 16 membri aleși ai Consiliului”, se arată în răspunsul CSM.

Potrivit surselor Radio Europa Liberă, Alistar și Chelariu au angajat doi din cei trei directori de cabinet din întreg CSM-ul și doi consilieri din totalul de patru consilieri la nivelul întregului Consiliu.

În acest moment, la cabinetele celor 16 membri aleși ai CSM sunt prevăzute câte trei posturi, două finanțate și unul nefinanțat. Dacă și-ar angaja toți membrii consilieri și șefi de cabinet, nu ar mai fi spațiu în actuala clădire închiriată. Probabil acesta este și motivul pentru care Lia Savonea a cerut în vara acestui an bani de la guvern pentru un nou sediu CSM. Potrivit calculelor făcute de Savonea, Consiliul ar avea nevoie de un imobil în suprafață de 12.000 de metri pătrați, pentru care a primit de la Guvern 18 milioane de euro.

Alistar: „Nu sunt magistrat”

Având în vedere statutul incert al celor doi reprezentanți ai societății civile din CSM, am încercat să discutăm cu Victor Alistar pentru a ne lămuri dacă este sau nu asimilat magistraților, din moment ce are aceleași privilegii cu un magistrat din CSM, dar și alte surse de venit cum ar fi 70.000 de lei de la SNSPA, 5.000 de lei de la asociația Transparency Internațional Romania, 70.000 de lei de la fundația Romma Education Fund sau diurna de ședință și deconturile cheltuielilor de transport, sume primite de la Consiliul Economic și Social al Uniunii Europene, dar anonimizate în declarația de avere.

Acesta ne-a transmis că „membrii societății civile nu sunt magistrați și nu au pe durata mandatului vechime asimilabilă în magistratură. Eu sunt avocat suspendat din Baroul București la cererea mea pentru a evita incompatibilitatea”.

Conform Legii 234/2018, membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile, nu participă la ședințele secțiilor pentru judecători, respectiv pentru procurori și au următoarele îndatoriri specifice:

  • a) asigură informarea constantă a organizațiilor societății civile cu privire la lucrările Consiliului Superior al Magistraturii
  • b)realizează consultarea organizațiilor societății civile cu privire la propunerile și sugestiile acestora privind demersurile necesare la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii pentru îmbunătățirea activității instituțiilor judiciare ca serviciu public aflat în slujba societății, întocmind în acest sens un raport trimestrial de analiză și sinteză a propunerilor, pe care îl transmit plenului sau secțiilor, după caz, pentru analiză și decizie;
  • c)monitorizează respectarea obligațiilor Consiliului Superior al Magistraturii, de transparență, de asigurare a accesului publicului la informații și soluționare a petițiilor în raport cu societatea civilă, și întocmesc un raport anual pe care îl publică pe pagina de internet a Consiliului.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG