Linkuri accesibilitate

Efectul Dăncilă: vizita în Maroc a lui Tăriceanu a fost amânată


Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, urma să plece miercuri într-o vizită oficială de cinci zile în Regatul Maroc
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, urma să plece miercuri într-o vizită oficială de cinci zile în Regatul Maroc

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, urma să facă o vizită oficială în Maroc în perioada 27-31 martie, însă aceasta a fost amânată, la solicitarea părții marocane.

Vizita ar urma să fie reprogramată pentru o perioadă ulterioară, care va fi stabilită de comun acord, potrivit Agerpres.

Președintele Senatului român ar fi urmat să se întâlnească cu omologul său, șeful Camerei Consilierilor, Hakim Benchamach, iar întreaga delegație parlamentară română mai avea programate întrevederi și cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului Regatului Maroc, cu şeful Guvernului marocan şi ministrul de Externe din această ţară, mai arată sursa citată.

Istoricul relațiilor politice bilaterale arată că, la nivel parlamentar, preşedintele Senatului României (în martie 1998 şi octombrie 2000) şi preşedintele Camerei Deputaţilor (în mai 1999), au făcut vizite în Maroc, la invitaţia preşedintelui Camerei Consilierilor şi, respectiv, a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor. În iunie 1998 şi martie 2002, preşedintele Camerei Consilierilor, respectiv, în iunie 2008, preşedintele Camerei Reprezentanţilor (Camera Deputaţilor), au vizitat România, potrivit site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Decizia Marocului vine la doar o zi după ce regele Iordaniei a anunțat că își anulează vizita în România ca urmare a declarațiilor făcute de premierul român Viorica Dăncilă legate de mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Regele Iordaniei s-a simțit personal jignit de abordarea doamnei prim-ministru la acel congres în America și a contramandat vizita. România a construit o relație solidă cu lumea arabă, a fost una dintre puținele constante din politica externă a României până ieri. Acum, doamna a reușit să o pună pe butuci și pe asta. Este foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic”, a spus, luni, președintele Klaus Iohannis, la o dezbatere organizată de Asociația Orașelor din România.

Președinția a anunțat, încă de duminică, faptul că o eventuală decizie legată de mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim „va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern”.

XS
SM
MD
LG