Linkuri accesibilitate

 
Elena Lasconi spune că și-ar putea retrage candidatura la alegerile prezidențiale în favoarea lui Ilie Bolojan

Elena Lasconi spune că și-ar putea retrage candidatura la alegerile prezidențiale în favoarea lui Ilie Bolojan


Elena Lasconi, după alegerile prezidențiale din primul tur de scrutin - 1 decembrie 2024
Elena Lasconi, după alegerile prezidențiale din primul tur de scrutin - 1 decembrie 2024

Președinta Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi, a admis pentru prima oară, luni, că ar putea renunța la propria sa candidatură la președinție, dar numai în favoarea lui Ilie Bolojan, președinte interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis.

Ea a spus că joi se va întâlni cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, căruia îi va spune să strângă semnături pentru o candidatură a actualului președinte interimar al României pentru că actualul candidat al coaliției PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu „o să se tot ducă în jos”.

Întrebată dacă admite posibilitatea retragerii din cursa pentru alegerile prezidențiale din luna mai a acestui an, Elena Lasconi a spus că „totul este negociabil” și că l-ar susține pe Bolojan, așa cum l-a susținut și pentru funcția de premier.

„Dacă mă întrebați de domnul Bolojan, eu consider că ar fi o opțiune mai bună decât Crin Antonescu. Eu nu l-aș vota niciodată pe un om care în ultimii zece ani nu a făcut nimic și a trăit pe cârca nevestei. Nu aș vota niciodată un om care a fost cunoscut ca și chiulangiul din Parlament. Și cred că acum mai mult ca oricând ar trebui ca românii să se uite la caracterul candidaților (…). Care sunt faptele care îi recomandă, cunoștințele pe politică externă, înțelegerea, curajul de a reacționa atunci când există momente din acestea cum au fost discuția Zelenski-Trump. Aș vrea să văd cum se poziționează față de Ucraina, dar pe bune, că eu am văzut numai că o dau la întors”, a declarat Elena Lasconi.

Ea a spus că duminică a vorbit la telefon cu Marcel Ciolacu și că joi se vor întâlni.

„Nu știu exact ce vrea să discute cu mine, dacă își dorește binele României, ar trebui să se gândească, poate, să strângă semnături și pentru domnul Bolojan, că ar fi o opțiune și asta”, a spus Lasconi.

Întrebată ce anume i-ar putea oferi Marcel Ciolacu ca să o convingă să renunțe la candidatură, Elena Lasconi a spus că „depinde de ce vrea să negocieze”.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat săptămâna trecută că USR ar trebui să participe la guvernare alături de PSD, PNL, UDMR şi de grupul minorităţilor şi să îl susţină pe candidatul coaliției la prezidențialele din luna mai, Crin Antonescu.

Întrebat, în prima sa conferință de presă la Cotroceni, dacă va candida la prezidențiale, Bolojan a spus că există deja un candidat al coaliției, care este Crin Antonescu.

„Coaliția are un candidat, pe domnul Crin Antonescu. M-am gândit când voi închide acest mandat de interimar, sper să las lucrurile într-o stare mai bună decât le-am găsit și să predau această instituție, poate și țara noastră, într-o stare mai bună”, a spus Ilie Bolojan.

Întrebat dacă respinge ideea unei candidaturi independente, Bolojan a spus că și-a făcut o imagine de „om serios” și că atunci când semnează o înțelegere, o respectă. El a făcut referire la decizia coaliției de a-l susține pe Crin Antonescu la prezidențiale, luată când era președinte interimar al PNL, după demisia perdantului Nicolae Ciucă, care nu s-a calificat în turul doi al prezidențialelor din decembrie trecut.

Alegerile prezidențiale din acest an sunt programate să aibă lor pe 4 și 18 mai.

Sondajul AtlasIntel, realizat la comanda candidatului la președinție Nicușor Dan, îl creditează pe candidatul independent Călin Georgescu cu 38,4% din intențiile de vot, urmat de Nicușor Dan (25,4%) și Crin Antonescu (15,8%). Elena Lasconi ar fi pe locul cinci (5,8%), după Victor Ponta (7,5%).

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG