Linkuri accesibilitate

Eliberarea lui Dragnea se rejudecă. Protestul magistraților, motiv de strămutare


Liviu Dragnea ar putea ieși mai repede din închisoare, după ce procesul său a fost mutat la Tribunalul Giurgiu.
Liviu Dragnea ar putea ieși mai repede din închisoare, după ce procesul său a fost mutat la Tribunalul Giurgiu.

Curtea de Apel București (CAB) a admis cererea de strămutare a procesului în care Liviu Dragnea a solicitat liberarea condiționată. Instanța a anulat decizia Tribunalului București.

Pe 27 mai 2021, Tribunalul București a respins solicitarea lui Liviu Dragnea și a stabilit că fostul lider PSD va putea cere din nou eliberarea condiționată abia după data de 27 august.

Între timp, Curtea de Apel București a judecat cererea de strămutare a procesulului, motivul invocat de avocata acestuia fiind acela că magistrații de la Tribunalul București nu ar fi imparțiali din moment ce au protestat pe scările instanței față de modificarea legilor justiției, legi promovate de PSD.

„Admite cererea de strămutare formulată de către petentul Dragnea Liviu Nicolae cu privire la dosarul nr.7901/302/2021. Dispune strămutarea judecării contestațiilor formulate de către petentul Dragnea Liviu-Nicolae și de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva Sentinței penale nr.1025 pronunțată la data de 27.04.2021 de către Judecătoria sectorului 5 București în dosarul nr.7901/302/2021 de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Giurgiu”, se arată în decizia CAB.

Repartizarea aleatorie la Nolden

Hotărârea de strămutare a fost luată de judecătoarea Nicoleta Nolden de la Secția I penală a Curții de Apel București. Nolden este cunoscută drept o apropiată a fostei şefe CSM, Lia Savonea.

În octombrie 2019, ea a anulat hotărârea Secţiei pentru judecători a CSM din decembrie 2018 prin care a fost stabilită componenţa completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi hotărârile Colegiului de conducere al ÎCCJ privind numărul şi tragerea la sorţi a completurilor de 5 judecători pe 2019.

Tot în 2019, judecătoarea Nolden a obligat Secția pentru procurori a CSM să îi prelungească activitatea în profesie procuroarei Puiu Zarafina de la Secția Specială după împlinirea vârstei de 65 de ani. Procuroarea Puiu Zarafina o ancheta, alături de procuroarea Adina Florea, pe fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi în dosarul aducerii în ţară a fugarului Nicolae Popa, fost director al FNI.

Zarafina îl cerceta pentru presupuse abuzuri şi pe procurorul Andrei Bodean, șeful DNA Constanța, anchetatorul lui Mazăre și Nicușor Constantinescu. Tot ea avea în lucru și un dosar al procurorului Cristian Ban, membru CSM. Între timp, s-a pensionat.

Intervenții cheie

În septembrie 2019, „Europa Liberă” a dezvăluit că judecătoarea Nolden a suspendat un ordin al Vioricăi Dăncilă prin care a demis un secretar de stat din MAI.

Astfel, fostul secretar de stat Adrian Petcu, apropiat de Carmen Dan, rămânea pe post în Ministerul de Interne, deși a fost dat afară de prim-ministru. Petcu fusese numit în funcţie de fostul ministru de interne Carmen Dan. Când aceasta şi-a dat demisia, pe 15 iulie 2019, Petcu nu a plecat odată cu ea, astfel încât a fost demis de Dăncilă o lună mai târziu.

Încă de la primul termen de judecată, cel din 30 august, judecătoarea Nicoleta Nolden i-a dat dreptate lui Petcu şi a decis suspendarea decretului de schimbare din funcţie semnat de Dăncilă.

Liviu Dragnea se află încarcerat în penitenciarul Rahova din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru fapte de corupție legate de angajarea fictivă și menținerea a două angajate la DGASPC Teleorman deși în realitate cele două lucrau pentru PSD local.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG