Linkuri accesibilitate

Ce se știe despre elicopterul distrus pe un aerodrom din Tiraspol


O imagine din 2017 cu elicopterul distrus duminică la Tiraspol. Guvernul de la Chișinău a declarat că incidentul este „o tentativă de a provoca frică și panică în regiune”.
O imagine din 2017 cu elicopterul distrus duminică la Tiraspol. Guvernul de la Chișinău a declarat că incidentul este „o tentativă de a provoca frică și panică în regiune”.

Distrugerea unui elicopter pe un aerodrom de lângă Tiraspol, conform presei locale, a ridicat mai multe întrebări. Cine l-a distrus și de ce? Dacă era la sol de mulți ani, de ce ardea de parcă avea rezervoarele pline? Folosind date publice, Europa Liberă încearcă să găsească unele răspunsuri.

Cine a lovit elicopterul?

În anunțul incidentului, care ar fi avut loc duminică undeva între 16:30 - 16:45, Tiraspolul a declarat că elicopterul ar fi fost atacat de o dronă kamikaze (sinucigașă).

Potrivit așa-numitului Minister al Securității de Stat (MGB) transnistrean, drona venea din direcția unui pod aflat la 5-6 kilometri de cel mai apropiat punct de trecere a frontierei Republicii Moldova cu Ucraina, din direcția Odesa.

În același timp, dronele FPV folosite de ucraineni în război au o distanță medie de 12-15 km, a explicat un militar ucrainean activ pentru Europa Liberă.

Nici Chișinăul, nici Kievul nu au confirmat vreun atac militar asupra regiunii transnistrene.

Autoritățile moldovene au spus că au examinat imaginile și au ajuns la concluzia că incidentul este „o tentativă de a provoca frică și panică în regiune”.

„Atacul cu drona asupra unui elicopter în Transnistria este o provocare a Rusiei”, a spus Andrei Yusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului General de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Era funcțional elicopterul?

„Tehnica militară din imagini nu funcționează de câțiva ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău în ziua incidentului.

Expert la think-tankul WatchDog, Andrei Curăraru spune că a analizat imaginile de satelit și ajuns la concluzia că „acest elicopter nu s-a mișcat din loc din 2003”.

Poziția elicopterului distrus pe un aerodrom din Tiraspol, în 2017 și 2019.
Poziția elicopterului distrus pe un aerodrom din Tiraspol, în 2017 și 2019.

Imaginile de satelit din Google Earth Pro din anii 2003 - 2019, analizate de Europa Liberă, arată că elicopterul de transport militar distrus, un model Mi-8 TV, a stat parcat pe aerodromul din Tiraspol în toată această perioadă.

Între anii 2017 și 2019, poziția paletelor elicopterului s-a schimbat, dar nu este clar dacă acest lucru s-a datorat vântului sau faptului că nava a fost ridicată în aer.

Un elicopter de același tip precum cel distrus recent și cu același camuflaj poate fi văzut în fotografiile dintr-un articol publicat de presa locală în septembrie 2017.

Este vorba de un reportaj de la exercițiile militare ale unei unități de aviație din cadrul așa-numitelor forțe armate ale republicii separatiste.

În baza acestor informații, pare că elicopterul a fost folosit ultima dată în 2017, și nu în 2003.

Imagini ale elicopterului în 2017 și 2024, care indică faptul că elicopterul aruncat în aer a fost cel mai probabil folosit în timpul unui exercițiu în urmă cu șapte ani.
Imagini ale elicopterului în 2017 și 2024, care indică faptul că elicopterul aruncat în aer a fost cel mai probabil folosit în timpul unui exercițiu în urmă cu șapte ani.

Dacă ardea atât de tare, avea rezervoarele pline?

Acest detaliu este dezbătut mai mulți utilizatori pe rețeaua X (fostă Twitter) la o postare cu 2 milioane de vizualizări despre incidentul din Tiraspol. Unul dintre comentatori consideră că imaginile video ar fi fost trucate.

Analiza imaginilor video arată că nu există urme vizuale care ar indica faptul că elicopterul a ars la temperaturi foarte ridicate.

„De ce ar avea rezervoarele pline, dacă a stat parcat de mulți ani?” este o altă întrebare ridicată în legătură cu acest incident.

Răspunsul poate fi că au ars resturile de combustibil din interiorul elicopterului și alte consumabile: lichid hidraulic, uleiuri, lubrifianți etc.

Operațiune sub steag fals?

În cei peste doi ani de la declanșarea invaziei rusești, autoritățile de facto din Transnistria au acuzat Ucraina, în repetate rânduri, că ar fi pregătit sau ar fi lansat „atacuri” asupra regiunii.

Kievul a negat de fiecare dată implicarea sa, spunând că ar fi vorba de provocări puse la cale de Rusia. Același lucru l-au susținut și autoritățile moldovene.

Într-una din analizele sale, Institutul pentru Studierea Războiului a scris că Rusia ar instrui persoane din regiunea transnistreană să creeze condiții informaționale pentru o posibilă „operațiune sub steag fals” în Transnistria.

Analiștii militari cred că aceste acțiuni ar face parte din eforturile mai largi ale Kremlinului de a destabiliza Republica Moldova.

Articol preluat de pe pagina Europa Liberă Moldova.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG