Linkuri accesibilitate

Două tratamente anti-Covid au primit avizul EMA


Tratamentul cu Ronapreve și Regkirona se utilizează în stadiile timpurii ale infecției și este pe bază de anticorpi monoclonali antivirali (imaginea este generică)
Tratamentul cu Ronapreve și Regkirona se utilizează în stadiile timpurii ale infecției și este pe bază de anticorpi monoclonali antivirali (imaginea este generică)

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și-a dat joi avizul pozitiv pentru două tratamente anti-Covid: Ronapreve și Regkirona, pe care Comisia Europeană le consideră „terapii promițătoare”.

Tratamentul se utilizează în stadiile timpurii ale infecției și este pe bază de anticorpi monoclonali antivirali.

„Astăzi facem un important pas înainte către obiectivul pe care ni l-am propus de a autoriza până la cinci tratamente noi în UE înainte de sfârșitul anului”, a declarat comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Deși UE are una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume, cetățenii continuă să se îmbolnăvească și să aibă nevoie de tratamente sigure și eficace pentru a combate infecția și a îmbunătăți nu numai perspectivele de recuperare mai rapidă, ci și cele de supraviețuire, a spus sursa citată.

Două acorduri de achiziții publice au fost deja încheiate până în prezent și se află în curs negocieri pentru mai multe mijloace terapeutice împotriva Covid, fiind evaluate în prezent de către EMA.

„Statele membre pot deja să recurgă la contractul nostru pentru 55 000 de tratamente cu Ronapreve. EMA evaluează în prezent alte șase medicamente care ar putea primi autorizația în curând, cu condiția ca datele finale să demonstreze calitatea, siguranța și eficacitatea lor. Progresele rapide realizate în cadrul ambițioasei Strategii privind mijloacele terapeutice ne arată ce poate oferi o uniune europeană a sănătății”, a spus Kyriakides.

Strategia UE privind mijloacele terapeutice vizează crearea unui portofoliu larg de mijloace terapeutice împotriva Covid cu scopul de a dispune de trei până la cinci mijloace terapeutice noi până la sfârșitul anului. Ea cuprinde întregul ciclu de viață al medicamentelor, de la cercetare, dezvoltare, selectarea celor promițătoare, aprobare reglementară rapidă, fabricare și punere la dispoziție pe scară largă, până la utilizarea finală, transmite Comisia Europeană.

O primă listă de cinci mijloace terapeutice a fost publicată în iunie 2021.

În Octombrie 2021, Comisia a realizat o acțiune-cheie prin crearea unui portofoliu de 10 mijloace terapeutice potențiale împotriva Covid.

Lista este stabilită pe baza unor avize științifice independente și cuprinde în principal mijloacele terapeutice potențial eficace anti-Covid, cu cele mai mari șanse de a fi autorizate și, prin urmare, disponibile cât mai curând pe piața europeană.

Aceste mijloace terapeutice vor fi disponibile cât mai rapid posibil pentru pacienții din întreaga UE, cu condiția ca siguranța și eficacitatea lor să fie confirmate de Agenția Europeană pentru Medicamente.

Atât Ronapreve cât și Regkirona au fost incluse pe lista Comisiei de cinci mijloace terapeutice promițătoare în iunie 2021, solicitând autorizația de introducere pe piață în octombrie 2021.

Săptămâna trecută, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor Medicale (MHRA) a aprobat punerea pe piață în Regatul Unit a medicamentului Molnupiravir, primul antiviral oral autorizat pentru tratamentul formelor ușoare și moderate de Covid la adulți și care au cel puțin un factor de risc pentru evoluția către o formă severă a bolii.

Medicamentul va fi produs de MSD Research Laboratories, care va produce medicamentul alături de Ridgeback Biotherapeutics.

MSD, care se așteaptă să producă peste 10 milioane de cure de tratament până la sfârșitul anului 2021 și cel puțin 20 de milioane de cure în 2022, a depus la Agenţia Federală pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) a unei cereri de autorizare în regim de urgenţă a medicamentului Molnupiravir (EUA), în prezent în curs de evaluare.

În plus, MSD a încheiat în avans acorduri de achiziție pentru molnupiravir cu guvernele din întreaga lume, inclusiv guvernul Marii Britanii pentru 480.000 cure de tratament, în așteptarea autorizației de punere pe piață și se află în discuții cu alte guverne.

Ca parte a angajamentului său de acces la nivel global, MSD a anunțat anterior că a încheiat un acord de licență voluntară cu Medicines Patent Pool pentru a accesul extins la molnupiravir în țările cu venituri mici și medii.

La doar o zi distanță, Pfizer a anunțat că produce o pastilă experimentală anti-Covid care reduce riscul de spitalizare sau de deces cu 89% la adulții vulnerabili. Medicamentul Paxlovid este destinat utilizării imediat după dezvoltarea simptomelor la persoanele cu risc crescut de boală severă, arată studiile clinice ale companiei.

Marea Britanie a comandat deja 250.000 de cure de tratament, pe lângă cele 480.000 de cure de tratament de molnupiravir MSD. Medicamentul Pfizer este conceput ca un inhibitor de protează, o enzimă implicată în reproducerea virusului și are rolul de a o bloca. Atunci când este luată împreună cu o doză mică de altă pilulă antivirală numită ritonavir, aceasta rămâne în organism mai mult timp. Se iau trei pastile de două ori pe zi timp de cinci zile.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG