Linkuri accesibilitate

De ce și-au pierdut românii interesul pentru vaccinare după ce amenințarea certificatului verde a dispărut


Mii de oameni au stat la coadă și în ploaie pentru a primi prima doză a vaccinului anti-Covid pe 26 și 27 octombrie. Câteva zile mai târziu, interesul s-a redus.
Mii de oameni au stat la coadă și în ploaie pentru a primi prima doză a vaccinului anti-Covid pe 26 și 27 octombrie. Câteva zile mai târziu, interesul s-a redus.

Entuziasmul pentru vaccinare a scăzut la fel de repede cum a crescut. Timp de o săptămână, România a depășit recordurile privind vaccinarea, însă interesul a scăzut brusc și a dat peste cap socotelile specialiștilor care estimau o imunizare colectivă rapidă.

26 și 27 octombrie au fost cele mai bune zile pentru campania de vaccinare în România. În ambele, peste 111.000 de persoane s-au imunizat cu prima doză, cele mai bune cifre din 27 decembrie 2020 până în prezent.

Interesul a scăzut apoi constant, ajungând ca, la început de noiembrie, să se plafoneze la aproximativ 46 de mii de vaccinați noi pe zi. 27 octombrie a fost și ziua în care Senatul, cu votul PSD și AUR, a respins legea care impunea introducerii obligativității Certificatului Verde în anumite instituții publice pentru angajați.

Ulterior, votarea legii la Camera Deputaților, for decizional, a fost amânată din procedura de urgență.

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare, îl vaccinează pe Adrian Străinu-Cercel, deputat PSD, partidul care a votat în Senat introducerea Certificatului Verde obligatoriu în instituții
Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare, îl vaccinează pe Adrian Străinu-Cercel, deputat PSD, partidul care a votat în Senat introducerea Certificatului Verde obligatoriu în instituții

„Dacă s-a respins urgentarea, eu înțeleg că nu avem o urgență epidemiologică și cred că ceea ce semănăm în momentul de față, asta o să culegem mai târziu”, spunea coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță imediat după decizia de amânare.

A doua zi după respingerea legii la Senat, numărul de români care s-au vaccinat cu doza 1 în 24 de ore a scăzut la 90 de mii, a treia zi la 82 de mii și, la patru zile distanță, ajunsese la 42 de mii.

„Dacă măsurile noastre sunt doar pentru a scădea numărul de cazuri, cum pot să fie anumite măsuri restrictive, dar în niciun fel nu reușim să creștem rata de acoperire vaccinală, vom avea aceeași populație receptivă și susceptibilă la îmbolnăviri în perioada lunilor următoare”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Cristian Apetrei este profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, specializat în virologie.

El crede că cea mai mare vină în respingerea introducerii Certificatului Verde o au politicienii specialiști în domeniul medical, mai ales în specialitățile de boli infecțioase și microbiologie.

„Ei ar fi trebuit să fie primii care să înțeleagă că, fără o anumită presiune, nu se vor putea realiza obiectivele programului și că aceasta presiune dispare odată cu blocarea certificatului.”

Profesorul este de părere că „dacă nu se revine la ritmul accelerat de la începutul săptămânii trecute, nu se va putea realiza necesarul de acoperire vaccinală și criza va continua nedefinit. Se pierd resurse, se pierde timp, se pierd de acum ani de școală pentru copii.”

PSD este unul dintre cele două partide care au respins, la Senat, obligativitatea introducerii Certificatului Verde. Doctorul Alexandru Rafila, deputat, este comunicatorul partidului pe probleme de Sănătate. Spune că certificatul verde este acceptabil, dacă statul sprijină cele două situații- vaccinarea și testarea.

În conferința Organizației Mondiale a Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că, în materie de comunicare, au fost făcute două lucruri greșite: „nu am explicat ce este certificatul verde și nu am explicat foarte clar că acest certificat verde nu presupune exclusiv vaccinarea, ci și testarea și trecerea prin boală.”

Rafila crede că este momentul este nepotrivit pentru punerea pe tapet a legii privind obligativitatea Certificatului Verde și despre testare pe banii oamenilor sau gratuită.

Rafila e de părere că inițierea acestui proiect într-un moment al pandemiei în care sistemul sanitar este pus sub presiune nu face decât să ostilizeze unele cadre sanitare. Mai ales când se pun în discuție eventuale sancțiuni sau concedieri.

„Argumentul că acest personal medical este indispensabil nu ține. A venit momentul să avem la dispoziție profesionisti. Poate trebuie largită baza profesionala într-un fel sau altul. Sunt o groază de profesioniști în domeniile medicale în lume, care ar putea fi recrutați să lucreze serios”, îl contrazice profesorul Cristian Apetrei.

„Statul a oferit personalului medical atât vaccin gratis, cât și școală de medicină sau de asistente în care ar fi trebuit să învețe care sunt beneficiile și riscurile vaccinării”

Prof. Cristian Apetrei identifică și alte două elemente care au contribuit la încetinirea campaniei de vaccinare.

„Un efect extrem de toxic l-au avut medicii care au colportat informații false. Chiar dacă mă vor da în judecată, Monica Popp, Adina Alberts, Razvan Contantinescu, Damian Baciu trebuie pedepsiti exemplar, pentru că au răspândit știri false, erijțndu-se în falși specialiști și au creat un sentiment de falsă siguranță. Iar acum mor oameni din cauza inconștienței lor.”

Cel mai important factor care a contribuit la această situație, spune Apetrei, „sunt televiziunile care i-au adus pe antivaxxeri si conspiraționiști zilnic, în disprețul oricărei rigori editoriale și deontologii.”

„Știau că fac ceva rău, dar au făcut-o pentru rating. Ei bine, câteva licențe ar trebui retrase.”

Sociolog - românii reacționează la frică și la constrângere

Sociologul Ciprian Iftimoaei crede că boom-ul de vaccinare trebuie pus pe seama fricii. „Frica de moarte în primul rând și de boală a făcut să asistăm la cifrele acelea în privința vaccinării. Apoi, mai există alte frici - frica de sărăcie, frica de pierderea locului de muncă, fricile românilor au făcut să vedem dorința de vaccinare.”

Sociologul consideră că există o relație de asociere între scăderea numărului de persoane care se vaccinează cu respingerea legii la Senat și amânarea în Camera Deputaților. Consideră că decizia pe care o vor la deputații este esențială în privința determinării românilor să se vaccineze.

„Dacă inițiativa va pica, populația va percepe că scade periculozitatea virusului, mai sunt și așa-zișii specialiști care spun că virulența virusului va scădea cum ne apropiem de sărbătorile de iarnă și e posibil să scadă rata. Ei, pe baza acestor semnale, oamenii pierd din avânt și se temporizează vaccinarea.”

Legea privind obligativitatea Certificatului Verde a fost depusă în Parlament la începutul lunii octombrie. Legea prevede că, în situația în care angajații refuză să se vaccineze sau să se testeze, angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază. Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați. Senatul, prima cameră sesizată, a respins pe 27 octombrie legea privind introducerea Certificatului Verde cu 67 de voturi pentru și 69 împotrivă, iar biroul permanent al Camerei Deputaților, cameră decizională a decis amânarea.
  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG