Linkuri accesibilitate

Ungureanu: Sânge contaminat, aruncat în sistemul de canalizare


Deputatul USR Emanuel Ungureanu spune că sângele contaminat și deșeurile infecțioase din spitale sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare din România, fără să fie decontaminate
Deputatul USR Emanuel Ungureanu spune că sângele contaminat și deșeurile infecțioase din spitale sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare din România, fără să fie decontaminate

Sute de unități sanitare din România aruncă zilnic în sistemul de canalizare mii de litri de sânge contaminat, o adevărată „bombă ecologică”, scrie deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, într-o postare făcută marți pe pagina sa de Facebook.

Deputatul a făcute publice imagini cu sânge din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalul Universitar de Urgență din București dar și cu alte fluide contaminate, evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor din spital și al toaletelor, fără vreo procedură de decontaminare anterioară.

„Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș”, avertizează deputatul.

El solicită Direcțiilor de Sănătate Publică din București și din județe să facă un control împreună cu Ministerul Sănătății și cu cel al Mediului pentru a avea dimensiunea „acestui dezastru cu implicații catastrofale pentru sănătatea publică”.

Deputatul spune că, din informațiile pe care le deține, cu excepția spitalului „Foișor” din București, de ortopedie și traumatologie, toate celelalte unități sanitare din Capitală încalcă normele legale care stabilesc cum trebuie evacuate deșeurile infecțioase cu potențial toxic.

Emanuel Ungureanu spune că toate unitățile sanitare care aruncă sângele contaminat în canalizare au fost acreditate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) „pe bani grei” și că nu a existat niciun fel de monitorizare din partea acestei autorități cu privire la procedurile de decontaminare.

El spune că Inspecția Sanitară de Stat sau Direcțiile de Sănătate Publică, „habar nu au ce se întâmplă în aceste unități sanitare cu sângele contaminat și dacă au habar nu iau măsuri pentru că fiecare spital este feuda unui manager numit de o gașcă politică”.

„Aștept un control urgent al DSP București la Spitalul Universitar de Urgență București, unitate sanitară amendată acum câteva zile pentru grave neglijențe privind modul în care sunt tratați pacienții după ce mor în acest spital. Din păcate multe din deșeurile toxice provenite din spitalele României ajung la gropile de gunoi ale orașelor și de acolo contaminează aerul, pânza freatică și solul”, atrage atenția deputatul.

Deputatul a făcut recent publice imagini din zona de colectare a deșeurilor menajere de la Spitatul de urgență din Cluj, unde a găsit pansamente îmbibate cu sânge contaminat, mănuși folosite la manevre chirurgicale, perfuzoare și alte materiale contaminate biologic.

Vezi și:

Citește și:

XS
SM
MD
LG