Linkuri accesibilitate

Compromis european: UE interzice 2/3 din importurile de petrol din Rusia


Liderii europeni au încercat timp de o lună să îl convingă pe Viktor Orbán (centru) să accepte renunțarea la petrolul rusesc. Acesta a obținut o excepție. În imagine, alături de președintele Franței (dreapta), Emmanuel Macron, 30 mai 2022, Bruxelles.
Liderii europeni au încercat timp de o lună să îl convingă pe Viktor Orbán (centru) să accepte renunțarea la petrolul rusesc. Acesta a obținut o excepție. În imagine, alături de președintele Franței (dreapta), Emmanuel Macron, 30 mai 2022, Bruxelles.

Liderii europeni au ajuns la un compromis în discuțiile finalizate târziu noaptea trecută la Bruxelles. Importul de petrol rusesc pe mare va fi oprit până la sfârșitul anului, dar cel prin conducta terestră Druzhba, poate continua, cel puțin deocamdată.

Acordul la care au ajuns liderii europeni a ținut cont de opoziția categorică a Ungariei, care își asigură 65% din necesarul de petrol din Rusia, de a renunța la acesta. Beneficiază însă și Slovacia, Republica Cehă și Bulgaria (care a fost deja exclusă de Gazprom din livrările de gaze naturale).

În această dimineață, după ora 02:00, Consiliul European (CE) a transmis un comunicat despre cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, convenit de liderii europeni. Acesta „va acoperi țițeiul, precum și produsele petroliere livrate din Rusia către statele membre, cu o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte”, transmite CE.

Uniunea Europeană vizează „eliminarea treptată a dependenței de combustibilii fosili rusești. În cazul unor întreruperi bruște ale aprovizionării, se vor introduce măsuri de urgență pentru a asigura securitatea aprovizionării”, precizează forul european.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și-a exprimat satisfacția pentru acordul care, spune ea, va însemna, în practică, că până la sfârșitul anului, Uniunea va renunța la circa 90% din petrolul rusesc pe care îl importă acum.

Ursula von der Leyen a dat asigurări că liderii europeni vor relua discuții cât de curând va fi posibil, pentru a ajunge la o interdicție totală asupra folosirii petrolului rusesc în Uniunea Europeană.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a explicat că acordul la care s-a ajuns aseară, după o lună de negocieri, în principal cu Ungaria, înseamnă o reducere semnificativă a finanțării „mașinii de război” a lui Vladimir Putin.

Conducta rusească Druzhba transportă petrol rusesc și în Germania și Polonia, dar aceste două state au fost de acord să oprească aprovizionarea până la sfârșitul anului.

Liderii europeni au căzut de acord și cu privire la alte sancțiuni:

  • eliminarea a trei bănci rusești, inclusiv pe cea mai mare bancă, Sberbank, din sistemul SWIFT de plăți internaționale;
  • interzicerea a trei societăţi de radiodifuziune de stat ruseşti;
  • navele rusești nu vor mai putea fi asigurate de firme europene;
  • firmele rusești nu vor mai putea beneficia de o serie de servicii oferite de companii europene;

Uniunea Europeană a formulat și noi angajamente de sprijin umanitar, militar, financiar, economic și politic pentru Ucraina.

UE s-a angajat să aloce Ucrainei 9 miliarde de euro în sprijin economic.

De asemenea, Consiliul a transmis că „subliniază necesitatea de a oferi tot sprijinul relevant Republicii Moldova, în cadrul eforturilor acesteia de a face față crizelor energetice și economice interconectate și presiunii migrației generate de război”.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG