Linkuri accesibilitate

Emil Hurezeanu anunță că în iunie ar putea apărea o decizie privind integrarea aeroporturilor românești în Spațiul Schengen


Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, la un târg de carte
Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, la un târg de carte

Intrarea României în spațiul Schengen, cu aeroporturile, ar putea fi anunțată după summitul din iunie de la Bruxelles, a declarat Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, la Digi24.

Anunțul lui Hurezeanu vine după criticile PSD, care a minimalizat semnificația găzduirii la Sibiu a summit-ului UE unde nu a participat prin niciun reprezentant. PSD a criticat, în discursurile lui Liviu Dragnea și Vioricăi Dăncilă, că Uniunea Europeană nu a ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare și nu a admis România în spațiul Schengen. Criticile l-au vizat și pe Klaus Iohannis, care, în opinia PSD, nu a negociat aceste obiective în mandatul său, dar și pe liderii europeni reuniți la summitul de la Sibiu.

Ridicarea MCV și integrarea în Schengen sunt priorități pe care PSD le-a declarat la preluarea guvernării, iar de șase luni guvernul de la București a deținut președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Ambasadorul român la Berlin a declarat - „ Am fost egalii Franței și suntem egalii Franței, ai Germaniei. Probabil la summitul din iunie se va anunța și o primă intrare în Schengen, cu aeroporturile. Se mai opune domnul Rutte?! Nicăieri nu e pace, nu domnește armonia și nu e bătaie de flori la șosea. Nicăieri!”

La Sibiu, premierul olandez, Mark Rutte, întrebat când va adera România la Spațiul Schengen, a spus: "Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună".

Olanda se opune aderării României la Spațiul Schengen, ca și ridicării MCV, fiind una dintre țările care critică absența standardelor europene în domeniul justiției în România. Și Germania este una dintre țările care s-au opus, de-a lungul timpului, aderării României la Schengen, din aceleași motive. Președintele francez are, în programul electoral En Marche, o propunere de înființare a unei poliții frontaliere paneuropene, care să patruleze granițele Uniunii, pe care nu le consideră sigure. Unul dintre susținătorii aderării României la spațiul fără frontiere intra-UE este președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aflat la final de mandat.

În replică la criticile PSD, președintele Klaus Iohannis a spus, la Sibiu, că ambele obictive ale României criticate de PSD vor fi atinse, deși actualul guvern a îndepărtat țara de îndeplinirea lor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG