Linkuri accesibilitate

DOCUMENT Epopeea de la Colegiul „Șincai”. Acord între primărie și inspectoratul școlar, girat de ministrul Cîmpeanu


România - Acord semnat între primarul de la Sectorul 4, Daniel Băluță (stânga), și inspectorul Ionel Pușcaș (centru), în prezența și cu girul ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Epopeea de la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Capitală ar putea să ia sfârșit după ce marți a fost semnat un acord între Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Prin acest protocol, părțile „își asumă în mod explicit obligația de a nu perturba în niciun fel procesul didactic” din semestrul doi de școală.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, într-un comunicat remis presei marți după-amiază, după ce ministrul Sorin Cîmpeanu și-a asumat rolul de mediator al unui conflict care a debutat cu două decizii care i-au nemulțumit în egală măsură pe profesori dar și pe elevi. E vorba de o decizie a inspectoratului de a numi alt management al școlii decât cel decis de consiliul profesoral și de decizia primăriei de relocare a activității școlare pentru realizarea unor lucrări de consolidare a clădirii colegiului.

Acord între Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 4 privind Colegiul „Gheorghe Șincai”

Prin acordul semnat marți, primăria s-a obligat să găsească până pe 1 august „mai multe variante conforme intereselor educației pentru relocarea activităților didactice desfășurate în Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, pe perioada execuției lucrărilor, prevăzute cu o durată de 22 de luni.

Varianta optimă va fi adoptată prin consens, numai cu acordul tuturor părților semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor și părinților”, dă asigurări ministerul condus de Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, în organizarea procesului de predare, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București spune că va sprijini Colegiul Național „Gheorghe Șincai” în vederea garantarii conservării în cele mai bune condiții a arhivei și a elementelor de patrimoniu.

„În același context organizatoric, în urma primirii de către Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a clădirii identificate, Primăria Sectorului 4 al Municipiului București va iniția toate procedurile necesare demarării lucrărilor de construcții necesare și dotării cladirii cu mobilier specific”, se mai spune în comunicat.

După finalizarea si recepționarea lucrărilor de construcții, Primăria Sectorului 4 își asumă obligația de a preda clădirea identificată către Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

Totul a început cu decizia luată marțea trecută de majoritatea profesorilor titulari de la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Capitală de nu-și ține cursurile în semn de protest față de managementul impus de inspectoratul școlar și față de intenția primăriei de sector de evacuare a clădirii istorice în care funcționează liceul.

Profesorii au amenințat că nu intră la cursuri până nu primesc răspunsuri clare de la Inspectorat și Primărie.

Nemulțumirile profesorilor au fost susținute de elevi, care au protestat și ei începând de a doua zi de la prima oră, când 70 de elevi și 20 de profesori nu au mai intrat la ore și s-au adunat în curtea colegiului cu mesaje precum „Și eu sunt Șincai”.

După două zile de proteste, a venit rândul ministrului Sorin Cîmpeanu să intervină, care a descins la liceu însoțit de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță și flancat de jandarmi. Acesta a fost întâmpinat de zeci de elevi, părinți și profesori.

Deocamdată sunt aici pentru a afla și opinia dumneavoastră. Constat o stare de îngrijorare firească din partea dumneavostră”, le-a spus ministrul celor care protestau.

Primarul Daniel Băluță a declarat și el că în timpul acestui an școlar nu va avea loc nicio relocare, liniștind astfel spiritele.

Originea nemulțumirilor

În ciuda deciziei consiliului profesoral de a desemna două profesoare, Silvia Mușătoiu și Alexandra Chirea, pentru a fi directoare, inspectoratul le-a desemnat pentru cele două posturi pe Luminița Gheorghiu și Grațiela Surdu.

O altă nemulțumire a profesorilor este legată de intenția Primăriei Sectorului 4 de a reloca activitatea colegiului pentru lucrări de consolidare a clădirii.

Primăria Sectorului 4 a reabilitat până acum 20 de școli și licee din cele 57 pe care le are în administrare, potrivit unei informări puse la dispoziția Europa Liberă. Pentru toate acestea a obținut autorizație de incendiu, iar elevii au fost mutați în timpul lucrărilor.

La Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, profesorii din Consiliul de Administrație nu au fost de acord cu relocarea, iar, din acest motiv, primăria condusă de Daniel Băluță a dat școala în judecată. În instanță, primăria a cerut ordonanță președențială, ceea ce presupune că, din ordinul instanței, activitatea școlară poate fi relocată.

Între schimbarea managementului și relocare există o legătură, explicată chiar de un profesor intervievat de Europa Liberă.

Administrația Clădirilor cu Risc Seismic ne-a anunțat că „Ghe. Șincai” nu se găsește pe nicio listă a clădirilor cu risc seismic. Clădirea a fost consolidată în 1994 de Metrorex, pentru că prin lucrările pe care le-a făcut a influențat pânza freatică și atunci au consolidat. E foarte ciudat e că timp de 7 ani de zile, de când facem noi demersuri pentru reabilitare, primăria nu a zis nimic și acum vrea să ne mute”, spune profesorul de matematică Valentin Nicula, care crede că inspectoratul ar fi numit această echipă tocmai pentru ca primăria să poată reloca liceul.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Prietenii și dușmanii ministrului Daea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG