Linkuri accesibilitate

Epurări militare. China exclude doi foști miniștri ai apărării din Partidul Comunist


Fostul ministru chinez al apărării, Li Shangfu, în timpul unui discurs la Summitul de la Shangri-La, din Singapore, 4 iunie 2023.
Fostul ministru chinez al apărării, Li Shangfu, în timpul unui discurs la Summitul de la Shangri-La, din Singapore, 4 iunie 2023.

China continuă epurările de la vârful armatie și i-a exclus joi din partidul unic, comunist, pe fostul ministru al Apărării Li Shangfu și pe predecesorul său pentru acuzații de corupție, a informat televiziunea chineză de stat.

Li a fost înlăturat în octombrie anul trecut, fără explicații, după ce a dispărut din vizorul public timp de două luni, pe fondul unei serii de schimbări la nivel înalt care au tulburat cea mai mare armată din lume, transmite CNN.

Dispariția misterioasă și înlăturarea drastică a lui Li din post alimentează speculații care au apărut după demiterea surpriză a doi generali de top ai forței de rachete a armatei chineze (PLA), o unitate de elită care supraveghează rachetele nucleare și balistice ale Chinei, înlăturați, de asemenea, fără explicații.

Anunțul de joi reprezintă prima confirmare oficială din partea autorităților chineze după dispariția sa.

Dovadă a amplorii epurărilor făcute la nivel înalt, predecesorul lui Li, Wei Fenghe, a fost, de asemenea, exclus joi din Partidul Comunist din cauza unor presupuse acuzații de corupție, potrivit CCTV.

Fostul ministru chinez al apărării, Wei Fenghe, la Shangri-La, Singapore, 12 iunie 2022.
Fostul ministru chinez al apărării, Wei Fenghe, la Shangri-La, Singapore, 12 iunie 2022.


Atât Li, cât și Wei sunt foști membri ai Comisiei Militare Centrale (CMC) – un organism puternic condus de liderul chinez Xi Jinping, care în cele din urmă comandă forțele armate.

Li a fost plasat sub investigația internă a armatei pentru „încălcări grave ale disciplinei de partid și ale legii” pe 31 august anul trecut, potrivit CCTV, la două zile după ce a fost văzut ultima dată în public la un forum de securitate din Beijing.

Ancheta Comisiei pentru inspecție disciplinară a CMC a constatat că Li ar fi „încălcat grav” disciplina politică și organizațională și s-ar fi opus investigațiilor, a căutat „beneficii pentru el personal” și pentru alții și ar fi primit „sume uriașe de bani” sub formă de mită și i-a mituit pe alții.

„În calitate de lider militar și de rang înalt în partid, Li Shangfu și-a trădat misiunea inițială și a pierdut principiile spiritului de partid”, se arată în relatarea televiziunii de stat. De asemenea, acțiunile sale „au trădat încrederea și responsabilitatea care i-au fost acordate” de conducerea de vârf a partidului, transmite sursa citată.

De asemenea, acțiunile sale „au afectat grav mediul politic și industrial al sectorului echipamentelor militare, au cauzat daune semnificative cauzei partidului, dezvoltării apărării naționale, armatei și imaginii conducerii superioare”, a spus CCTV.

„Natura abaterii sale este extrem de gravă, impactul este extrem de nociv, iar consecințele sunt deosebit de grave.”

Wei, predecesorul lui Li în postul de ministru al Apărării din 2018 până în 2023, a fost, de asemenea, acuzat de încălcări grave ale disciplinei politice și organizaționale, rezistență la investigare, luare de mită, precum și „prăbușirea credinței și pierderea loialității”, potrivit CCTV.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG