Linkuri accesibilitate

Eurobarometru : Șase din zece români au o imagine bună despre UE, mult peste media europeană


Acestea sunt considerate cele mai bune rezultate de la sondajul Eurobarometru din iunie 2014, realizat înainte de intrarea în funcție a Comisiei Juncker
Acestea sunt considerate cele mai bune rezultate de la sondajul Eurobarometru din iunie 2014, realizat înainte de intrarea în funcție a Comisiei Juncker

România se află pe locul al doilea, la egalitate cu Portugalia în ceea ce privește imaginea pozitivă față de UE, arată cel mai recent Eurobarometru.

Numărul românilor care au o imagine pozitivă despre UE este în creștere și depășește media europeană, 60%, față de o medie UE de 44%. De altfel, la nivel european, 37 % dintre respondenți au o imagine neutră despre UE, în timp ce mai puțin de o cincime au o imagine negativă 17 % – este cel mai mic scor în 10 ani.

De asemenea, jumătate dintre români au încredere în UE, comparativ cu 44% la nivel european, iar un român din doi se declară optimist cu privire la situația pieței muncii, comparativ cu o medie UE de 44%.

Eurobarometrul arată o creștere puternică a percepției pozitive a cetățenilor față de Uniunea Europeană în toate domeniile – de la economie la starea democrației. Acestea sunt considerate cele mai bune rezultate de la sondajul Eurobarometru din iunie 2014, realizat înainte de intrarea în funcție a Comisiei Juncker.

Eurobarometrul mai arată că 55% dintre europeni spun că sunt mulțumiți de modul în care funcționează democrația în UE, acesta fiind scorul cel mai mare înregistrat din toamna anului 2004 până în prezent, cu 5% mai mare decât în 2018 și respectiv cu 11% în plus față de primăvara anului 2014.. Totodată, numărul celor „nesatisfăcuți” a scăzut cu cinci puncte procentuale, până la 36 %.

Eurobarometrul a fost realizat după alegerile europene, între 7 iunie și 1 iulie 2019, în toate cele 28 de state membre ale UE și în cele cinci țări candidate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG