În orașul polonez Wroclaw au fost construite stăvilare din saci de nisip pentru a fortifica malurile râului Oder și pentru a proteja clădirile. Autoritățile se așteaptă ca apele să atingă un nivel maxim joi.
Ministerul polonez al Apărării a declarat că peste 14.000 de soldați au fost trimiși în regiunile afectate de inundații. Forțele armate folosesc elicoptere pentru a evacua oamenii și pentru a întări apărarea împotriva inundațiilor.
Orașele de la sud de Wroclaw, cum ar fi Lewin Brzeski, au simțit deja întreaga putere a inundațiilor care au obligat locuitorii să meargă pe străzi în apă până la brâu sau să caute refugiu pe acoperișurile clădirilor.
Ministrul polonez de finanțe, Andrzej Domanski, a declarat la o ședință de criză a Executivului că au fost asigurate fonduri de peste 520 de milioane de euro pentru combaterea efectelor inundațiilor.
Premierul Donald Tusk a spus că au existat rapoarte despre creșterea prețurilor pentru multe produse în zonele afectate de inundații și nu a exclus introducerea plafoanelor de preț.
El a mai spus că guvernul va plăti timp de un an ratele ipotecilor persoanelor ale căror case au fost inundat.
În Ungaria, autoritățile au deschis un baraj în nord-vestul țării pentru a canaliza apa din râul Lajta într-un rezervor de urgență în încercarea de a proteja orașul Mosonmagyarovar.
Apa a fost lăsată să curgă pe terenurile agricole.
În capitala Budapesta, Dunărea este încă așteptată să atingă un maxim probabil vineri sau sâmbătă.
„Conform celor mai recente prognoze, perioada crucială pentru Ungaria va începe mâine (miercuri), așa că protecția împotriva inundațiilor merge cu toată forța”, a declarat premierul ungar Viktor Orban într-o postare pe platforma de socializare X marți seara.
Austria a anunțat miercuri un pachet de măsuri ca răspuns la inundațiile grave din țară, inclusiv triplarea fondului federal pentru dezastre și amânarea taxelor pentru companiile afectate.
Partidele politice austriece au suspendat, de asemenea, aparițiile în campania electorală pentru alegerile parlamentare programate pentru 29 septembrie, evenimentele și dezbaterile televizate fiind amânate până la sfârșitul săptămânii.
Fondul pentru dezastre se va tripla la 1 miliard de euro a anunțat cancelarul Karl Nehammer.
În Republica Cehă, nivelul apelor e în scădere, dar râurile încă atingeau niveluri maxime în unele părți din sudul Boemiei.
Ministrul de finanțe, Zbynek Stanjura, a declarat marți că parlamentul ar trebui să aprobe un amendament la buget pentru cheltuieli de urgență cauzate de inundații. Stanjura a spus că suma necesară ar putea fi de aproximativ 4 miliarde de dolari.
Primarii unor orașe cehe din zona râului Opava au cerut ca alegerile din acest weekend pentru adunările regionale și o treime din camera superioară a parlamentului să fie amânate din cauza lipsei de energie electrică și a inundării secțiilor de votare.
Cu toate acestea, guvernul a decis să continue votul, spunând că vor fi folosite secții de votare improvizat.
În Germania, orașul Dresda se pregătește pentru potențiale inundații miercuri, după zile de ploi abundente. Râul Elba care curge prin oraș a atins acum pragul de 6 metri, ceea ce a determinat autoritățile să declare al doilea cel mai înalt nivel de alertă. Aceasta înseamnă că zonele construite, drumurile principale și liniile de cale ferată sunt toate expuse riscului de inundații.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.