Linkuri accesibilitate

Noi restricții în Europa. Certificatele de vaccinare, necesare în Italia, Franța și Cipru


În muzeele din Italia se intră cu certificate de vaccinare.
În muzeele din Italia se intră cu certificate de vaccinare.

În timp ce România evită adoptarea unor măsuri menite să tempereze efectele răspândirii tulpinii Delta, alte țări europene, chiar cu rate de vaccinare mai mari, încep să înăsprească din nou restricțiile menite să prevină răspândirea Covid-19.

Cipru, Portugalia, Olanda, Italia și Franța raportează un număr alarmant de cazuri noi. Majoritatea se înregistrează între tineri și persoane nevaccinate.

Majoritatea statelor necesită completarea unui formular pentru intrarea în țară și monitorizarea vizitatorilor, precum și un certificat digital de vaccinare sau vindecare. Măștile și distanțarea socială rămân obligatorii în spațiile interioare din Europa. Capacitatea spațiilor interioare și a mijloacelor de transport în comun rămâne redusă.

Franța

Cetățenii francezi, în special în sudul țării, protestează de câteva săptămâni împotriva noilor restricții de circulație, printre care și necesitatea prezentării certificatului de vaccinare pentru a intrarea în magazine, restaurante, sau transportul în comun, și la orice eveniment la care participă peste 50 de oameni. Personalul medical și cel din căminele de bătrâni din Franța este obligat să se vaccineze.

Nu există, însă, limite naționale pentru capacitatea evenimentelor. Grădinițele și școlile generale sunt deschise, în timp ce liceele și universitățile funcționează după model hibrid. Angajații din sectorul public și din unele organizații trebuie să lucreze de acasă două zile pe săptămână până la sfârșitul lunii.

În afară de necesitatea certificatului de imunizare, nu există alte restricții asupra călătoriilor în cadrul țării. În ciuda protestelor, majoritatea populației din Franța susține utilizarea certificatului în magazine, restaurante și trenuri.

Italia

Și Italia necesită un certificat digital de vaccinare pentru participarea la viața publică, la fel ca Franța: din 6 august, la intrarea în restaurante, baruri, cafenele, săli de fitness, piscine publice, muzee, cinematografe sau alte activități în spații închise este obligatorie prezentarea dovezii vaccinării sau a imunizării.

De la 1 septembrie, certificatul va fi necesar și pentru studenți și profesori, precum și pentru călătoriile cu trenul, avionul, feribotul sau autocarul. Spre deosebire de Franța, protestele din Italia au fost mult mai restrânse.

Pașaportul verde nu este o condiție arbitrară, ci una necesară pentru a nu fi nevoiți să suspendăm activitățile economice. Fără vaccinare, va trebui să închidem totul din nou”, a declarat premierul Mario Draghi.

Cipru

Cipru, cu o populație sub 900.000 de persoane, a înregistrat săptămâna trecută aproape 600 de cazuri pe zi (echivalentul acestui număr în România ar fi aproape 12.000 de cazuri pe zi). Restricțiile au reușit însă să reducă semnificativ numărul de infectări, care la sfârșitul lunii iulie trecuse de 1.000 de cazuri pe zi.

Guvernul din Cipru a decis să întărească restricțiile, ceea ce a dus la proteste pe insulă. Din iulie, în Cipru este necesar un certificat de vaccinare sau vindecare SafePass pentru a intra în magazine, mall-uri, restaurante și alte locații.

Populația din Cipru este testată riguros și des. De la începutul pandemiei, guvernul Ciprului oferă cetățenilor teste rapide, care ajungeau la 40-60 de mii se persoane în fiecare zi. Până la 1 august, aceste teste rapide au fost gratuite, dar acum guvernul a decis să nu le mai subvenționeze, pentru a încerca să motiveze oamenii să se vaccineze.

În iulie 2021 au sosit cu 36% mai puțini turiști în Cipru decât în anul precedent, și cu 86% mai puțini decât în iulie 2019.

Olanda

Guvernul olandez, care inițial a permis intrarea oricăror călători din UE, cere din 8 august călătorilor din majoritatea țărilor UE să prezinte un certificat digital pentru călătorie. Cei care intră în țară trebuie să completeze o declarație despre starea de sănătate și să o poarte la ei.

Țara a început să se închidă, cel puțin în comparație cu situația anterioară: cluburile au fost închise, în timp ce restaurantele, magazinele și muzeele operează la capacitate redusă, iar restaurantele și barurile trebuie să închidă la miezul nopții. Școlile primare sunt deschise complet, cele gimnaziale și liceele doar parțial, în timp ce universitățile sunt deschise o zi pe săptămână. Multe locuri necesită ca vizitatorii să își lase detaliile de contact, în caz că trebuie monitorizată răspândirea virusului.

Portugalia

Portugalia a fost una dintre țările europene cu cele mai dure restricții în timpul valurilor precedente.

Tulpina Delta a fost identificată în Lisabona în iulie, ceea ce a dus la un număr alarmant de cazuri - de atunci, orașele din Portugalia au aplicat din nou restricții. Rezidenții din Lisabona și alte 45 de orașe nu pot circula noaptea, între orele 23:00 și 05:00. De asemenea, circulația a fost restricționată între Lisabona și alte regiuni ale țării. În Lisabona și alte 16 orașe, restaurantele trebuie să se închidă în weekenduri la ora 15:30 și la 22:30 în timpul săptămânii.

La nivel european, se discută restricționarea călătorilor americani în urma creșterii numărului de cazuri în SUA. Americanii au deja restricții impuse pentru călătorii din UE.

XS
SM
MD
LG