Linkuri accesibilitate

Omicron | Europa impune noi restricții, România plătește medicii de familie pentru testare


Statele europene iau măsuri din cauza Omicron, în timp ce România nu a reușit să adopte certificatul verde în Parlament. Imagine generică din Țările de Jos.
Statele europene iau măsuri din cauza Omicron, în timp ce România nu a reușit să adopte certificatul verde în Parlament. Imagine generică din Țările de Jos.

Franța impune noi restricții după ce numărul de infectări cu varianta Omicron a crescut considerabil în ultimele săptămâni, potrivit BBC. Și alte state procedează la fel.

Numărul mare de infectări cu varianta Omicron a determinat guvernele europene să impună măsuri restrictive.

Guvernul Franței a anunțat marți că, începând cu data de 3 ianuarie, telemunca va deveni obligatorie pentru cei care pot lucra de acasă, iar adunările publice vor fi limitate la 2.000 de persoane pentru evenimentele din interior. Regulile prevăd, de asemenea, o limită maximă de 5.000 de participanți la evenimentele în aer liber, în timp ce cafenelele și barurile vor putea oferi doar servicii cu servire la masă.

Autoritățile au decis să reducă numărul de luni între a doua și a treia doză de vaccin de la patru la trei.

Noile reguli intră în vigoare după ce sâmbătă, 25 decembrie, țara a înregistrat mai bine de 100.000 de noi infectări cu noua variantă Omicron – cel mai mare număr înregistrat de la debutul pandemiei de către autoritățile franceze.

„Știu că se simte ca un film fără final, dar acum un an începeam campania de vaccinare, iar acum suntem una dintre cele mai bine vaccinate și protejate țări din lume”, a declarat prim-ministrul francez, Jean Castex, în timpul unei conferințe de presă. Acesta nu a anunțat restricții pentru evenimentele de Anul Nou.

Ministrul Sănătății, Olivier Veran, a anunțat că numărul de infectări se dublează la fiecare două zile, avertizând că un nou „mega val” de cazuri va lovi țara.

Alte state urmează pașii făcuți de Franța și adoptă măsuri similare. În Germania, întâlnirile între oameni au fost limitate, iar sălile de fitness, piscinele, cluburile de noapte și sălile de cinema au fost închise în mai multe state. Adunările private între persoanele vaccinate vor fi limitate la un număr maxim de 10 participanți.

Presa locală anunța că cel puțin zece polițiști au fost răniți și aproximativ 100 de persoane au fost arestate în urma unui protest anti-restricții din orașul german, Bautzen.

Tot de pe 3 ianuarie, barurile și restaurantele din Grecia se vor închide începând cu miezul nopții, iar un număr de maxim șase clienți vor putea sta la aceeași masă.

Danemarca, țară de 5.8 milioane de oameni, are la momentul de față cea mai mare rată a infectării din lume, cu aproximativ 1.612 cazuri noi la 100.000 de locuitori; șapte oameni au murit în ultimele 24 de ore. Guvernul de la Copenhaga a închis atracțiile culturale și a limitat numărul de ore în care barurile și restaurantele pot sta deschise. Pe stradă se poartă mască.

Finlanda a anunțat, de asemenea, că barurile se vor închide începând cu ora 18:00, în timp ce restaurantele vor continua să servească mâncare până la ora 20:00, doar dacă clienții prezintă un certificat Covid. Alte lanțuri de fast-food au anunțat că vor închide la 18:00.

Spre deosebire de acestea, Polonia va deschide cluburile de Anul Nou, în ciuda faptului că acestea rămân în prezent închise datorită numărului mare de infectări. În ultimele 24 de ore, țara a înregistrat 9.843 de cazuri și 549 de morți, o creștere subită față de ziua precedentă, când aceasta înregistra doar 5.036 de cazuri și 38 de morți.

Marea Britanie a exclus și ea posibilitatea de a lua noi măsuri împotriva pandemiei în acest an în ciuda cazurilor record de infectări cu virusul SARS-CoV-2.

România, codașă la măsuri și fără certificat verde

Experții preconizează că valul 5 al pandemiei va debuta la începutul lunii ianuarie, dar politicienii nu se grăbesc să aprobe certificatul verde.

Ministerul Sănătății a anunțat că medicii de familie îi vor putea testa pe oameni cu ajutorul testelor rapide antigen aprobate de Comisia Europeană. Fiecare medic va primi 50 de lei/persoană testată. Prețul cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare. Medicii vor raporta rezultatele în aplicația Corona Forms, imediat după efectuarea testelor și nu mai târziu de ora 24:00 a zilei în care s-a solicitat serviciul.

Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu Covid.

Tot ministerul Sănătății va prezenta un plan de măsuri pentru combaterea valului 5 al pandemiei de Covid. Aprobarea certificatului verde nu a fost însă aprobată în Parlament din cauza neînțelegerilor între PSD și PNL.

„Eu cred că trebuie să fie adoptat (certificatul verde, n.r.), pentru că dacă va fi adoptat mai târziu, până se fac normele de funcționare sau de intervenție în domeniul apărării sănătății publice, în legatură cu acest certificat electronic, durează prea mult și dacă ajungem să avem o lege aprobată în februarie, e prea târziu”, transmitea ministrul Sănătății, pe 23 decembrie, la Digi24.

Cu doar două zile înainte, pe 21 decembrie, un protest organizat de AUR a devenit violent, când mai mulți oameni au pătruns în curtea Parlamentului și au vandalizat mașinile mai multor demnitari străini. AUR se opune votării certificatului verde în forul legislativ.

Ultimul val pandemic, care a avut loc în intervalul septembrie-octombrie 2021, a dus la o creștere subită a numărului de cazuri și decese. Între timp, România a reușit să vaccineze în jur de 40% din populație, mult prea puțini pentru a preveni efectele serioase ale unui nou val de infectări.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG