Președintele Klaus Iohannis solicită guvernului să găsească soluții pentru ca toți românii, mai ales cei din diaspora, să voteze. Răspunsul lui Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe și acum, și la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014.
Comunicatul de la Cotroceni, pe site-ul președinției
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că este inadmisibil ca, din cauza incompetenței actualei guvernări și a intenției vădite de a bloca cetățenii să voteze, foarte mulți români din Diaspora să nu își poată exercita dreptul la vot. Modul dezastruos în care autoritățile au gestionat procesul electoral în secțiile de votare de peste hotare atrage riscul ca numeroși cetățeni din Diaspora să fie în imposibilitatea de a-și exprima opțiunea până la ora 21:00, când se închid oficial urnele.
Președintele României atenționează că buna organizare a desfășurării alegerilor și respectarea dreptului constituțional de vot constituie obligații legale ale autorităților române responsabile.
În acest sens, Președintele Klaus Iohannis solicită Guvernului României și Biroului Electoral Central să identifice de urgență măsurile care se impun pentru a le permite tuturor românilor să își exercite dreptul fundamental de a vota.
Președintele României cere autorităților să dea dovadă de maximă responsabilitate și să asigure toate condițiile, inclusiv prelungirea programului de vot după ora 21:00, astfel încât cetățenii români care așteaptă în fața secțiilor să poată vota.
Răspunsul ministrului de Externe, oferit în exclusivitate Antenei 3
A trimis la Autoritatea Electorală Permanentă, dominată de PSD, și la ...curșile ambasadelor din vestul Europei
Întrebat de ce s-a ajuns din nou la situația acestor cozi, Teodor Melescanu a invocat faptul că „în general lumea s-a concentrat pe ambasadă și consulat” „și atunci evident că există un decalaj foarte mare între secțiile de votare care nu sunt cunoscute de toată lumea”.
„Înghesuiala mare e la ambasadă și consulate”, a spus Meleșcanu. O altă problemă este legată de „asigurarea măsurilor pentru a nu dubla voturile, pentru că asta e infracțiune”, respectiv „necesitatea de a verifica dacă nu e vot dublu”, a spus Meleșcanu, la A3.
O altă problemă este generată de faptul că românii care lucrează în alte state nu se înscriu în registrul consular de la ambasade și în acest fel nu se poate face „o estimare corectă” pentru a putea „calibra secțiile de vot astfel încât toată lumea să poată participa la vot”.
Situația tinde să ducă la repetarea situației de la alegerile prezidențiale din 2014, când secțiile pregătite de MAE nu au lăsat mii de români din diaspora să voteze.
Biroul Electoral Central, condus de oameni numiți de PSD, ar fi respins solicitarea de prelungire a votului pentru diaspora, potrivit unor informații din surse ale Agenției de știri Mediafax.
BEC ar fi invocat că legea alegerilor europarlamentare nu prevede prelungirea votului. Legea spune că alegerile se desfășoară într-un interval de timp.
PNL, USR și PMP au cerut prelungirea și după ora 21.00 a procesului de vot în diaspora, unde oamenii stau de ore întregi la cozi care avansează foarte greu. Și Klaus Iohannis a cerut autorităților să găsească de urgență soluții pentru ca diaspora să poată vota.
”Constatăm cu revoltă că, nici măcar în urma intervenției noastre, autoritățile nu au luat măsuri pentru fluidizarea procesului. Vom depune la BEC o cerere de prelungire de la ora 21.00 la ora 23.00 (...) Considerăm că a existat o tentativă de împiedicare a votului”, a spus Orban, într-o conferință de presă.
Diaspora a mai fost refuzată de la prelungirea votului și la alegerile prezidențiale din 2014. Până la ora 18.52, votaseră în străinătate 260.180 de români care trăiesc în afara granițelor. Nu există un număr oficial al românilor plecați peste hotare în căutarea unui trai mai bun. Autoritățile vorbesc de circa 3,5-4 milioane, însă comunitățile din Europa de Vest apreciază că ar fi aproximativ 5 milioane de români.
A devenit oficial, BEC nu permite prelungirea votului în diaspora, unde mii de oameni au început să scandeze „Vrem să votăm”, cazul secției Langley, din Londra, „Hoții, hoții”, la o altă secție din Marea Britanie.
În 21 din 28 de țări membre ale Uniunii Europene se votează duminică iar participarea la vot a depășit în multe, nivelul din 2014, arată datele statistice, centralizate de Politico.eu
În Germania, la orele 14.00, prezența era de aproape 30% (față de 25% în 2014) și se preconizează că până seara o să fie de 51%. În România, la ora 1700, ajunsese la 40% (față de 32% în 2014), în Franța, tot la ora 17.00, votaseră peste 43% din francezi (față de 35% în 2014).
O creștere semnificativă în Ungaria: 30% la ora 15.00, față de numai 20% în 2014.
Mobilizarea la vot se petrece în toată Europa pe fondul creșterii partidelor suveraniste, care vor să schimbe UE din interior, cu granițele închise în fața valului de refugiați din Siria, cu creșterea taxelor pentru multinaționale și băncile străine. Înaintea alegerilor, suveraniștii erau cotați cu aproximativ 30% din totalul mandatelor din Parlamentul European.
Facebook Forum