Ziua de după alegeri
În România, președintele Klaus Iohannis declară PNL ca principală forță politică în România și spune că, împreună cu USR-Plus, poate pune bazele unei alianțe politice ca alternativă la actuala coaliție majoritară în Parlament, PSD-ALDE.
Șeful statului consideră că schimbarea pe care au generat-o alegerile trebuie să înceapă acum, însă nu a spus în ce condiții și cu ce scopuri ar urma să se fie constituită această alianță - construcție electorală pentru alegerile care vin sau coaliție în actualul Parlament care să încerce să preia puterea de la PSD-ALDE.
Efectele votului în Grecia - alegeri anticipate după ce partidul de guvernământ, condus de premierul Alexis Tsipras a obținut doar 25% la scrutinul de la 27 mai pentru Parlamentul European.
Syriza, partidul de stânga, aflat la guvernare la Atena, a pierdut alegerile, în favoarea partidului de opoziție, Noua Democrație, care a obținut 33% din sufragiu. Alexis Tsipras, care a venit la putere în 2015 cu o platformă anti-austeritate, a recunoscut că „alegerile nu au adus rezultatul așteptat de partidul său”.
REZULTATE OFICIALE BEC
După numărarea a 99% din voturile din țară, există o ierarhie clară a partidelor, în care conduce PNL, cu 26,8%, la o distanță de peste trei procente în fața PSD la voturile din țară, iar USR-PLUS are 21%. Voturile din diaspora arată că PSD nu ar fi intrat în PE, iar USR-PLUS s-a clasat pe primul loc, cu peste 40% din voturi, urmat de PNL, cu 31,9%.
BEC a anunțat rezultatul oficial după numărarea a 99,31% din voturile provenite din secțiile de pe teritoriul țării și a aproape jumătate din voturile diasporei.
Ierarhia indicată de voturile din țară - 99.31% de voturi procesate din totalul de 18.740 sectii:
PNL - 26,83% (2,3 milioane de voturi)
PSD - 23.42% (2,01 milioane de voturi)
Alianţa 2020 USR -PLUS - 21.29% (1,83 milioane de voturii)
Pro România - 6,61%
PMP - 5.65%
UDMR - 5.47
ALDE - 4.24%.
Votul diasporei, reprezentând numărarea din 236 de secții (din totalul de 441) din străinătate arată o altă ierarhie, în care USR ar fi câștigat alegerile, iar PSD nu ar fi intrat în Parlamentul European.
Alianța 2020 USR-PLUS - 37,4%
PNL 31,9%
PMP 11%,9%
PSD 4,1%
PRO România 3,2%
În diaspora, votul s-a încheiat la ora 7.00.
La referendum au votat în țară 41,28% , adică 7.541.311 de persoane, cu două milioane mai mulți decât pragul necesar, iar 371.884 de voturi au venit din străinătate.
BEC intenționează să prezinte rezultatele finale ale votului la ora 10.00.
Se încheie o zi în care cifrele au contat, iar voința oamenilor care au ieșit la vot în număr neașteptat de mare au dat măsura răsturnării raportului de forțe politice de la București. La capătul lui 26 mai, România a trimis PSD la cel mai mic scor înregistrat vreodată în alegeri, sub 30%, care, dacă va fi confirmat de BEC, va fi unul nu doar psihologic, dar și istoric.
În PSD, apele, și-așa tulburate de verdictul în așteptare al lui Liviu Dragnea, intră în cascada răfuielilor, care ar putea duce, în final, la pierderea guvernării.
Câteva ore mai târziu, unul dintre baronii ridicați în anii 90, care a făcut din Focșani fief al PSD, l-a trimis pe Liviu Dragnea în istorie.
Prezența la vot, neașteptată și neprevăzută de niciun institut de sondare a opiniei publice, a arătat clasei politice că protestele de stradă din 2017 încoace nu au rămas doar o răbufnire de moment. Sunt 7,5 milioane de români care au votat la referendumul pe Justiție (41,28%), înregistrat la ora 24.00 pe siteul BEC, actualizat în timp real. De la ora 17.00 fusese acoperit pragul de validare a referendumului.
Pentru alegerile europarlamentare, 8,9 milioane de români au votat, în procent de 49,02%, după datele BEC de la miezul nopții.
Cine va capitaliza aceste voturi, se va afla abia la încheierea ciclului electoral, din 2020. USR-PLUS și PNL se vor lansa, cel mai probabil, într-o cursă pentru supremație, pentru a câștiga Palatul Cotroceni (cursa unde KLaus Iohannis intră cu victoria de la referendum) și premierul, după parlamentare, fie că se vor ține la termen sau vor fi anticipate.
Pe termen scurt este vorba despre stabilitatea Guvernului și a coaliției PSD-ALDE, iar, de partea cealaltă, de capacitatea de a forma o alianță a PNL și USR-PLUS.
Până încep socotelile și se pun la cale strategiile, românii însă au dat răspunsul cu privire la țara în care vor să trăiască, iar această imagine, chiar și cu amărăciunea secțiilor din diaspora cu oameni lăsați pe dianafară, este semnificația cuprinsă în efigie a zilei de 26 mai.
Facebook Forum