Linkuri accesibilitate

Irlandezii și cehii votează în a doua zi a alegerilor europene


Premierul Irlandei Simon Harris votează în alegerile europarlamentare la alegerile locale din Irlanda. 7 iunie
Premierul Irlandei Simon Harris votează în alegerile europarlamentare la alegerile locale din Irlanda. 7 iunie

Alegătorii din Irlanda și Republica Cehă merg la urne vineri, în a doua zi a alegerilor pentru Parlamentul European, după ce în Olanda, extrema dreaptă pare să fi obținut un rezultat foarte bun, fără să câștige însă scrutinul.

În Republica Cehă, mișcarea de opoziție ANO (DA), condusă de fostul premier populist Andrej Babis, este favorită să câștige cu o agendă eurosceptică.

Prim-ministrul țării, Petr Fiala, a declarat vineri la X că alianța sa de partide de centru-dreapta va „consolida securitatea Europei împotriva amenințărilor din partea Rusiei și Chinei” și că va elimina imigrația ilegală.

Partidul Civic Democrat al lui Fiala (ODS, în cehă n.red) aparține Grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), în timp ce partenerii de la guvernare sunt afiliați la Partidul Popular European (PPE), considerat parte a mainstream-ului pro-european de la Bruxelles. Împreună, cele trei partide din alianța de la guvernare candidează pe o listă comună.

Partidul premierului ceh Petr Fiala promite să elimine imigrația ilegală.
Partidul premierului ceh Petr Fiala promite să elimine imigrația ilegală.

În Irlanda, pentru prima dată într-un scrutin european, mulți candidați au promovat un mesaj anti-imigrație.

Înăsprirea condițiilor de imigrare în Marea Britanie a dus la un aflux de sosiri în Irlanda, ceea ce a creat tensiuni sociale. De asemenea, prețurile locuințelor au crescut vertiginos, iar irlandezii se confruntă cu greutăți tot mai mari în ceea ce privește accesul la locuințe.

Sondajele de opinie indică o scădere a sprijinului pentru Sinn Féin (Stânga), partidul de centru-stânga și pentru opoziție, în timp ce Fine Gael, partidul de centru-dreapta (PPE), a devenit mai popular.

Votanții din Republica Cehă vor alege 21 de membri ai Parlamentului European, în timp ce 14 locuri sunt puse în joc în Irlanda.

Rezultatele finale nu vor fi publicate până duminică seara, după ce fiecare țară va vota.

Cu toate acestea, un exit-poll de joi, după alegerile din Olanda, a confirmat că Partidul Libertății PVV de extremă dreapta al lui Geert Wilders ar urma să obțină un rezultat foarte bun.

De la ultimele alegeri europene din 2019, partidele populiste, de extremă dreapta și extremiste au preluat guvernele din trei națiuni ale UE, fac parte din coaliții de guvernare în alte câteva și par să aibă un sprijin public în creștere pe întregul continent.

Potrivit sondajelor de opinie, partidele de extremă dreapta din Franța, Belgia, Austria și Italia sunt fruntașe în alegerile europene.

Aproape 400 de milioane de alegători vor alege 720 de membri ai Parlamentului European pentru mandate de cinci ani. Numărul de parlamentari aleși în fiecare țară depinde de mărimea populației. Acesta variază de la șase pentru Malta, Luxemburg și Cipru la 96 pentru Germania.

După ce joi și vineri vor fi votat alegătorii din Olanda, Cehia și Irlanda, sâmbăta va fi scrutin european în Letonia, Malta, Slovacia și Italia.

În România, alegerile europarlamentare se desfășoară duminică, 9 iunie, împreună cu alegerile locale.

România are în total 33 de europarlamentari. În scenariul în care vor atinge maximul din sondajele preelectorale, o treime din deputații români ar putea veni din partide cu discursuri considerate populiste sau de extremă dreapta.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7:00 și 22:00. Alegătorii aflați la rând la ora închiderii vor putea vota până la ora 23:59.

Articol redactat cu informații transmise de AP, AFP, The Guardian, dpa.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG