Linkuri accesibilitate

Eurostat: România, pe primul loc la părăsirea timpurie a școlii la tinerii între 18 și 24 de ani


16% din elevii români care termină liceul nu își continuă studiile în vreun fel, arată statistica Eurostat pentru 2022.
16% din elevii români care termină liceul nu își continuă studiile în vreun fel, arată statistica Eurostat pentru 2022.

Ultima statistică Eurostat arată că, în 2022, România este pe primul loc în privința părăsirii timpurii a școlii la tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani.

În toate țările europene, numărul celor care părăsesc studiile după liceu a scăzut constant în ultimii zece ani, de la 13% în 2012 la 10% în 2022.

Obiectivul UE este să reduce acest abandon sub 9% până în 2030.

România se află, în 2022, pe primul loc în Europa cu un procent de 16% al tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani care nu mai urmează studiile. Umrează Spania (14%), Ungaria, Germania și Italia (fiecare 12%).

În schimb, cele mai mici procente de abandon timpuriu de la educație și formare au în 2022 au fost în Croația (2%), Irlanda, Slovenia și Grecia (fiecare 4%), Polonia și Lituania (fiecare 5%).

Eurostat arată că 18 state UE au atins deja ținta de abandon sub 9% pentru 2030: Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franța, Croația, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.

Statistica arată că mai mulți bărbați tineri au părăsit educația și formarea mai devreme decât femeile în 2022, 11% dintre bărbați față de 8% dintre femei.

Firuța Tacea, conferențiar universitar, director al departamentului Științele Educației de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din București, spune pentru Europa Liberă că România se află pe primul loc în Europa la abandonul școlar în general, cu un procent de peste 15% din populația școlară totală.

„Din păcate, se întâmplă pe durata învățământului gimnazial și asta presupune niște pierderi uriașe și niște costuri uriașe pentru societate în general, pentru că până la finalul clasei a VIII-a, un elev nu poate obține un niciun nivel de calificare care să îi permită ulterior inserția pe piața forței de muncă”, a spus Firuța Tacea.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG