Linkuri accesibilitate

Eurostat: Deficitul comercial al României a crescut la 12,3 miliarde de euro în primele nouă luni


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

Deficitul comercial al României a crescut la 12,3 miliarde de euro în primele nouă luni, de la 10,2 miliarde euro în perioada similară a anului trecut, arată cifrele prezentate de Eurostat, potrivit Mediafax.

Cea mai accentuată depreciere, de 7,9 miliarde euro față de 6,5 miliarde euro în perioada ianuarie -septembrie 2018, se înregistrează în relația cu statele UE. Deficitul față de restul lumii a ajuns la 4,3 miliarde euro, de la 3,7 miliarde anul trecut.

În același timp, datele Institutului Naţional de Statistică arată că creşterea economiei a încetinit în trimestrul al treilea al acestui an la 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pe primele două luni ale anului avansul PIB-ului a fost de doar 4%.

La rândul său, ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a spus într-o conferință de presă de săptămâna trecută că deficitul bugetar la 10 luni e de 2,84% din PIB, iar deficitul al 10 luni la bugetul de pensii e de 2,9 miliarde lei. Acest lucru, a atras atenția Cîțu, va face ca deficitul anual să sară de 4%.

Cîțu a mai precizat că ceea ce găsit la ministerul finanțelor depășește cele mai pesimiste așteptări ale sale. A găsit două bugete, așa cum Al Capone folosea două registre, unul pentru Fisc și celălalt pentru el. Câțu spune că va sesiza organele penale.

„Am stat și m-am uitat sa văd care e situația datelor reale. Ca o concluzie: cam tot ce am găsit a depășit cele mai pesimiste așteptări ale mele. Am aflat că situația reală nu era cunoscută sau anticipată nici de partenerii noștri internaționali. România în ultimii 3 ani a fost condusă după 2 bugete. A fost un buget, cel prezentat în Parlament, și un al doilea care avea toate informațiile reale, petnru finațarea baronilor locali. Metodă folosită de Al Capone, de a avea un registru pentru Fisc și unul pentru el”, a spus Florin Cîțu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG