România are cea mai mare rată a inflației din toată Uniunea Europeană - 4,4% în luna mai, conform Eurostat. La nivel european, trendul inflației este în scădere, media fiind de 1,6%, iar în zona Euro de doar 1,2%.
Inflație mare a prețurilor se înregistra, în luna mai, și în Ungaria (4%) și Letonia (3,5%), în timp ce cea mai mică rată a inflației era în Cipru (0,2%), Portugalia (0,3%) și Grecia (0,6%).
În zona Euro, prețurile au crescut cel mai mult la servicii, energie, alimente și țigări.
În România, prețurile de consum au crescut în luna mai cu 0,46% față de luna precedentă și cu 3,22% față de decembrie 2018, conform datelor Institutului Național de Statistică, citate de Agerpres. Alimentele s-au scumpit însă cu 5,24%, iar serviciile cu 4,3%.
Banca Naţională a României (BNR) a majorat, la jumătatea lunii mai, la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an.
În doar cinci luni, din decembrie și până în luna mai, cea mai mare creștere de preț au înregistrat-o cartofii, de 55%, alte legume și conserve, 24%, și citricele și alte fructe meridionale, 16%.
De asemenea, prețul combustibililor a urcat cu 6,2%, în aceeași perioadă, iar produsele din tutun au înregistrat o majorare de preț de aproape 5%.
Creșterea ratei inflației a fost determinată, în principal, de scumpirea semnificativă a legumelor.
„Pe plan local, recolta a fost afectată de seceta din intervalul august-octombrie 2018, care a generat deficite de ofertă în cazul cartofilor și al altor legume și importuri peste mediile sezoniere în lunile de iarnă”, potrivit raportului trimestrial asupra inflației prezentat de BNR la jumătatea lunii mai.
Facebook Forum