Linkuri accesibilitate

Evaluarea Națională 2024. Absolvenţii de gimnaziu au susținut joi proba la Matematică. Cum a rezolvat profesorul Ovidiu Bădescu subiectele


Primele rezultate de la Evaluare Națională 2024 vor fi afișate în data de 3 iulie.
Primele rezultate de la Evaluare Națională 2024 vor fi afișate în data de 3 iulie.

Peste 160.000 de absolvenţi ai claselor a VIII-a au susţinuit, joi, proba la Matematică din cadrul Evaluării Naţionale 2024. Vineri, absolvenţii de gimnaziu din partea minorităţilor naţionale vor susţine proba de limba şi literatura maternă.

Actualizare. Ministerul Educației a publicat cu întârziere baremele și subiectele primite de elevii de clasa a opta care au susținut proba la matetică

Consultă aici Barem Subiecte Matematică - Evaluare Națională 2024

Consultă aici Subiecte Matematică - Evaluare Națională 2024

Actualizare. Ovidiu Bădescu, profesor de matematică la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița spune că dintre toate cele trei subiecte, ultimul poate pune dificultăți elevilor.

Profesorul spune că subiectele au fost de dificultate medie. „Grilele de la subiectele I și II au fost accesibile, unele sunt foarte simple”, spune Ovidiu Bădescu.

Profesorul a rezolvat subiectele I și II după cum urmează:

Profesorul a rezolvat subiectul al III-lea, pe care îl evalueaza ca cel mai greu, după cum puteți vedea în videoul de mai jos:

Actualizare. Elevi au primit trei subiecte dintre care două de geometrie cu mai multe cerințe. Europa Liberă publică subiectele mai jos:

Vezi aici Subiectele la Matematică de la Evaluare Națională 2024

La primul subiect, elevii au avut de rezolvat mai multe exerciții dintre care unul de calcule:

Rezultatul calcului 8+14: 2 este: a) 22, b) 15, c) 11, d) 6

Subiectele de la Matematica
Subiectele de la Matematica

Subiecte Evaluare Nationala 2024
Subiecte Evaluare Nationala 2024

Subiecte Evaluare Nationala 2024
Subiecte Evaluare Nationala 2024

Subiecte Evaluare Nationala 2024
Subiecte Evaluare Nationala 2024

Subiecte Evaluare Nationala 2024
Subiecte Evaluare Nationala 2024

Subiecte Evaluare Nationala 2024
Subiecte Evaluare Nationala 2024

Subiecte Evaluare Nationala 2024
Subiecte Evaluare Nationala 2024

Subiecte Evaluare Nationala 2024
Subiecte Evaluare Nationala 2024

Știre inițială

Marți, la prima probă a Evaluării Naţionale, cea la Limba şi literatura română, au fost prezenți 153.398 de elevi (95.6%) din totalul celor 160.467 de înscriși pentru susținerea acestei probe. Nu s-au prezentat 7.069 de absolvenți. Pentru tentativă de fraudă a fost eliminat un elev.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 14:00.

Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie.

Proba durează două ore

Elevii primesc o broşură cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate şi pagini suplimentare).

Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenţii din sălile de examen).

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2024.

Ministerul Educaţiei precizează că este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.

Totodată, în sălile de examen este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (elevii au obligaţia de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen).

Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptaţi în examen. Probele sunt monitorizate audio-video.

Notele de la Evaluarea Națională contează pentru admiterea la liceu

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la probele din cadrul Evaluării Naţionale.

Subiectele şi baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15.00.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG