Linkuri accesibilitate

Specialii specialilor care pot rămâne speciali prin excepție. Cum le-ar afecta noua lege veniturile lui Mugur Isărescu ori Nicolae Ciucă

Specialii care rămân speciali sunt exact aceia care au cele mai mari salarii din România, de câteva ori mai mari decât al președintelui țării.

Este vorba despre „cele mai avute” instituții ale statului, definite ca autonome, și care se finanțează din venituri proprii:

- Banca Națională a Românei (BNR);

- Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM);

- Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE);

- Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Li se adaugă Academia Română și parlamentarii.

„Persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităților administrative autonome aflate sub control parlamentar și care se finanțează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfășurării de activități și operațiuni specifice pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate până la finalizarea mandatului în exercițiu la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se menționează în amendamentul depus de PSD și PNL.

Cu alte cuvinte, chiar dacă sunt deja pensionari sau ies la pensie în timpul mandatului, pot cumula salariul cu pensia până la terminarea mandatului.

În lista de excepții și-au mai făcut loc și personalul didactic, personalul de îngrijire angajat de primărie, persoanele care sunt beneficiare de pensii de urmaș sau de invaliditate grad 3, personalul medico-sanitar din spitale, aziluri de bătrâni, asistenți personali ai persoanelor cu handicap, asistenți maternali, persoanele care ocupă funcții clericale sau au ocupații artistice.

Europa Liberă a calculat impactul pe care l-ar avea va avea noua lege asupra câtorva din specialii care cumulează pensia cu salariul, din conducerea instituțiilor considerate excepții.

În acest moment, pentru pensiile aflate în plată se plătesc asigurări de sănătate de 10% din tot ce depășește 2000 de lei, și impozit de 10% din veniturile din care s-a scăzut contribuția la sănătate și care trec de 4000 de lei.

Cine a pierdut statutul de special?

Legea prin care cumulul pensie - salariu ar fi interzis, cu excepții, este însă deja contestată la Curtea Constituțională, la fel ca cealaltă lege a pensiilor speciale, aprobată zilele trecute.

Tocmai judecătorii CCR sunt unii dintre specialii care au fost omiși din lista excepțiilor deși, mulți dintre ei, cumulează pensie cu salariu. În cazul în care legea se va aplica, vor fi nevoiți să aleagă - suspendă pensia și rămân cu salariul, sau renunță la postul de judecător și își trăiesc pensia - următorii membrii ai CCR:

- Președintele CCR Marian Enache: pensie - 438.965 lei, salariu CCR - 374.725 lei;

- Judecător Attila Varga: pensie - 420.000 lei, salariu CCR - 290.640 lei;

- Judecător Cristian Deliorga: pensie - 377.304 lei, salariu CCR - 289.980 lei;

- Judecător Livia Stanciu: pensie - 461.880 lei, salariu CCR - 372.323 lei;

Iată câțiva dintre „specialii care ar rămâne speciali”:


16x9 Image

Simona Cârlugea

A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG