Linkuri accesibilitate

Plecarea lui Orban din PNL | Fostul președinte acuză „slugile lui Iohannis de prostituție politică cu PSD”


În 12 noiembrie 2021 a fost ultima ședință PNL la care a participat fostul președinte, acesta urmând să își facă un nou partid. Imagine de la Congresul PNL din 25 septembrie 2021.
În 12 noiembrie 2021 a fost ultima ședință PNL la care a participat fostul președinte, acesta urmând să își facă un nou partid. Imagine de la Congresul PNL din 25 septembrie 2021.

Biroul Executiv al PNL a votat propunerea ca fostul președinte Ludovic Orban să fie exclus din partid din cauza atitudinii pe care a avut-o după pierderea alegerilor interne. După vot, Orban a anunțat că pregătește o nouă construcție politică.

Atacurile la adresa președintelui Iohannis au fost pretextul conducerii PNL pentru excluderea din partid a lui Ludovic Orban. Dintre foștii președinți ai partidului doar Crin Antonescu a rămas în partid, dar manifestările politice ale acestuia sunt extrem de reduse.

Sunt un om liber”, a fost sintagma folosită în mod repetat de Orban după decizia din Biroul Executiv, care a fost luată cu 31 de voturi pentru, la ședință fiind prezenți 35 de membri. Decizia trebuie validată de un for superior, Consiliul Național.

Fostul președinte a insistat că va începe o nouă construcție politică alături de colegii care au onoare, caracter și decență”. Înainte de a intra în ședință, Ludovic Orban a vorbit despre pactul cu diavolul" pe care PNL îl face prin negocierile cu PSD și că va fi judecat doar de Dumnezeu, nu de conducerea partidului.

Propunerea de excludere a venit din partea secretarului general al PNL, Dan Vîlceanu, dar cu acordul lui Florin Cîțu. Printre cei care l-au acuzat în interior pe Ludovic Orban s-au numărat deputații Florin Roman și Gigel Știrbu.

„Sunt mândru că sunt victima unei găști demolatoarea”, a susținut Ludovic Orban, care se aștepta la decizia luată de conducerea PNL. El a provocat această hotărâre pentru a se delimita de negocierile care se poartă pentru formarea unui guvern alături de PSD.

La final, Ludovic Orban a folosit cuvinte dure la adresa conducerii și președintelui Iohannis. A spus că în PNL s-a transformat într-un loc de „prostituție politică”, iar liberali sunt obligați să stea în pat cu dușmanul de la PSD.

„Iohannis și slugile lui aduc PSD la putere”, a continuat tirada Ludovic Orban. Fostul președinte l-a acuzat pe Klaus Iohannis că este artizanul guvernului PNL – PSD.

Ludovic Orban pregătește după pierderea alegerilor interne un nou partid, care ar urma să se numească Forța Liberală sau Forța Național Liberală. Până în prezent, alți 17 parlamentari PNL au decis să părăsească grupurile parlamentare ale partidului pentru a se alătura lui Orban.

Conflictul dintre Orban și Iohannis stă la baza excluderii sale din partid, au declarat și surse din conducerea PNL.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG