Linkuri accesibilitate

Șapte ani irosiți de PNL | De ce s-au opus 22 de lideri unui guvern cu PSD. Principala temere: pierderea identității


Ludovic Orban s-a opus vehement formării unui guvern PNL - PSD, fiind amenințat cu excluderea din partid. Imagine cu Ludovic Orban (stânga) și Florin Cîțu (dreapta).
Ludovic Orban s-a opus vehement formării unui guvern PNL - PSD, fiind amenințat cu excluderea din partid. Imagine cu Ludovic Orban (stânga) și Florin Cîțu (dreapta).

Liderii a 22 de organizații s-au opus unui guvern PNL – PSD de teama pierderii identității partidului, reamintind că politica liberală a identificat PSD, în ultimii șapte ani, drept principalul inamic. Cei mai mari susținători ai uniunii cu pesediștii au fost chiar foștii membri PDL.

A fost dorința președintelui Iohannis? A fost dorința lui Florin Cîțu? A fost dorința partidului alianța cu PSD? Întrebările și le-au pus mai mulți șefi de organizați și au rămas parțial fără răspuns și după ședința PNL de la Vila Lac.

Ca o primă concluzie, există un vot în care 22 de șefi de organizații au spus că negocierile cu PSD nu ar trebui nici măcar începute, iar fosta Coaliție de guvernare cu USR ar trebui refăcută. Majoritatea a decis însă altceva, iar PNL se îndreaptă spre o refacere a colaborării cu PSD, amintind de epoca 2011 – 2014.

Poziționarea principalilor actori în această decizie majoră pentru viitorul PNL rămâne doar la stadiul de informație neoficială. Mai mulți lideri PNL au declarat pentru Europa Liberă că Florin Cîțu și-a informat colegii că aceasta este dorința președintelui Iohannis, de reluare a colaborării cu PSD. Printre purtătorii acestui mesaj în interiorul PNL se numără Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinte, și Virgil Popescu, vicepreședinte PNL.

Debutul ședinței de la Vila Lac nu a fost unul previzibil. În timp ce mulți lideri de organizații se așteptau ca Florin Cîțu să facă o prezentare pe larg a negocierilor cu PSD și USR, președintele partidului a cerut mandat pentru începerea negocierilor cu PSD. Fără alte detalii.

Partidul nu știe ce s-a negociat, iar Cîțu nu a spus nimic. Cum să votăm ceva când nu știm despre ce este vorba”, a declarat un lider de organizație prezent la ședința de la Vila Lac.

Au urmat la cuvânt prim-vicepreședinții, fiecare având la dispoziție câte trei minute, fără ca ei să spună exact cu ce partid negocierile au avansat și unde s-au blocat.

Sursele citate susțin că s-a menționat că negocierile cu USR nu s-au blocat, dar că a rămas să se discute numele premierului. Cu toate acestea, deși negocierile sunt începute de mult timp, s-a cerut un mandat oficial și pentru discuții cu PSD.

Prim-vicepreședintele PNL, Iulian Dumitrescu, le-a spus colegilor că trebuie format un guvern cu PSD pentru că „USR desconsideră președinții de Consilii Județene și primarii de la PNL”.

Ludovic Orban a atacat varianta Guvernului PNL - PSD
Ludovic Orban a atacat varianta Guvernului PNL - PSD

Ludovic Orban a luat cuvântul și a spus că PNL nu se poate întoarce în brațele PSD după ce a purtat bătălii electorale în care a înfierat ciuma roșie. Mesajul fostului președinte nu a fost însă o surpriză, el declarând încă de la intrare că un guvern cu PSD ar fi o sinucidere pentru PNL.

„Orban a spus ce știam. El a venit pregătit să-și facă numărul și să se distanțeze public de deciziile echipei lui Cîțu. Toți au sărit pe el dacă pleacă din partid și dacă vrea să fure membri PNL”, a declarat un vicepreședinte PNL.

Florin Cîțu l-a amenințat direct pe Ludovic Orban că va fi exclus din partid dacă nu revine în grup și continuă să atace conducerea. Decizia s-ar putea lua într-o viitoare ședință a Biroului Executiv. Printre cei care au avut discursuri dure împotriva lui Orban au fost Florin Roman și Virgil Popescu.

Fostului lider al partidului i s-a cerut să se dezică de toate afirmațiile făcute împotriva președintelui Iohannis și mai ales de cea privind suspendarea sa. Ludovic Orban le-a cerut să fie atenți la ce declarații face, deoarece nu a vorbit despre suspendarea lui Iohannis, ci doar despre o posibilă implicare în referendumul de demitere.

Gruparea din jurul lui Orban numără astăzi 17 parlamentari, dar ea ar putea căpăta mai multă consistență în perioada următoare dacă se va forma un guvern PNL – PSD. Tabăra se opune liniei pe care actuala conducere a impus-o partidului.

Ile Bolojan, unul dintre cei care s-au poziționat în afara taberelr Cîțu și Orban la congresul partidului, s-a declarat împotriva alianței cu PSD
Ile Bolojan, unul dintre cei care s-au poziționat în afara taberelr Cîțu și Orban la congresul partidului, s-a declarat împotriva alianței cu PSD

Ilie Bolojan a criticat formarea unui guvern cu PSD și a spus că este o chestiune de onoare față de electorat, iar cu social-democrații nu se poate colabora pe termen lung.

Dintre cei care au luat cuvântul împotriva negocierilor cu PSD s-a numărat și europarlamentarul Dan Motreanu.

„Le-a spus că suntem ca un vapor care navigăm fără busolă. Cu o întoarcere în brațele PSD riscăm să pierdem o întreagă generație de votanți PNL”, a povestit un lider de organizație.

Astfel, președinții celor mai performante organizații PNL la ultimele alegeri s-au opus unei colaborări cu PSD.

Toți cei care au luat cuvântul împotriva colaborării cu PSD au menționat pericolul pierderii identității PNL.

„Am construit un votant PNL, nucleul dur e anti-PSD. Așa l-am construit în ultimii șapte ani după ruperea USL. Acum venim și anulăm totul brutal. S-au reformat Arsene, Firea, Olguța? Cine sunt cei noi?”, este opinia unui lider PNL.

Ei au explicat că spre deosebire de fostul USL (Uniunea Social Liberală), formată în 2011 de Victor Ponta și Crin Antonescu, noua colaborare cu PSD nu a primit și votul popular.

Liderii care s-au opus negocierilor cu PSD au argumentat că PNL s-a luptat șapte ani pentru a scăpa de ștampila USL, iar acum se întorc de unde au plecat.

„Votantul PNL este anti-PSD. 10 august 2018, Ordonanța 13, Liviu Dragnea, ciuma roșie ce facem cu ele?”, a întrebat un alt lider de organizație.

Întrebarea ridicată de cei care nu vor colaborarea cu PSD este cui se va adresa PNL de acum înainte.

„Dacă ne aliem cu PSD, vom mai lua doar vot organizatoric. Mesaj politic nu mai ai ce să dai. AUR îți va lua ruralul și urbanul mic. USR se va concentra pe urbanul mare. PSD va atrage ce înseamnă partid clasic, iar PNL unde o să mai fie?”, este analiza unui lider de organizație.

Printre cei care au luat cuvânt în favoarea reluării colaborării cu USR s-a numărat și secretarul general, Dan Vîlceanu. Cu toate acestea, el nu s-a regăsit la final pe lista celor care s-au opus negocierilor cu PSD.

Ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu, fost membru al PSD, a avut o poziție duală în privința colaborării cu social-democrații
Ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu, fost membru al PSD, a avut o poziție duală în privința colaborării cu social-democrații

„Sunt 22 de voturi asumate împotriva unui guvern cu PSD. De la ședință au lipsit trei sau patru șefi de organizații din tabăra Orban. 25 de organizații înseamnă enorm”, susține un președinte de filială.

Liderii de organizații care s-au opus spun că votul nu a fost unul „tocmai corect”.

„Nu s-au numărat voturile pentru și cele contra. S-a cerut să ridice mâna cei care sunt împotrivă, după care, automat, s-a considerat că cei care nu au ridicat mâna sunt de acord cu PSD. De aceea nu apare nici o abținere. Unii nu doreau să voteze pentru colaborare cu PSD, dar apar că au votat. Cîțu nu a votat”, dezvăluie un membru al conducerii PNL.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a spus că pentru țară trebuie să treci peste orice.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a spus că pentru țară trebuie să treci peste orice.

Pe lista celor care nu au dorit o colaborare la guvernare cu PSD se numără Ludovic Orban, șefii de organizații din București, cu excepția lui Pavel Popescu (sectorul 4), organizațiile din Brașov, Vrancea, Giurgiu, Dâmbovița, Vrancea, Bistrița, Bihor, Tulcea, Brăila, Covasna. Pe lista celor care au votat împotriva guvernului cu PSD se află și europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, potrivit unor surse din conducerea partidului.

Foștii pedeliști vor cu PSD

În tabăra celor care susțin colaborare într-un viitor guvern cu PSD se numără chiar foștii membrii PDL. O voce aparte o reprezintă Emil Boc, cel care a condus un guvern PSD – PDL în 2009. Chiar dacă nu a fost prezent la ședință, fostul premier a trimis o scrisoare către BPN-ul PNL în care a pledat pentru guvernul alături de PSD.

Prim-vicepreședintele, Lucian Bode, europarlamentarul, Gheorghe Falcă, prim-vicepreședintele, Gheorghe Flutur, au pledat și ei pentru negocieri active cu social-democrații.

De asemenea, mai mulți lideri care provin din fostul PDL au mers pe ideea unui guvern cu PSD.

Decizia finală privind formarea unui guvern cu PSD trebuie luată în Consiliul Național al PNL.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG