Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV Medicii din Satu- Mare nu pot folosi aparatele de testare Real Time PCR pentru că o componentă s-a pierdut pe drum


De mai bine de o săptămână, medicii sătmăreni care ar fi trebuit să înceapă testarea la nivelul județean pentru noul coronavirus stau pur și simplu degeaba.

Și asta pentru că o componentă esențială a aparatului de testare, un extractor banal, n-a ajuns nici în ziua de azi la ei. „Ar fi trebuit să ajungă încă de la începutul lunii, pe 1 sau 2 aprilie, însă nici azi, la aproape o săptămână, nu l-am primit. Stăm toți și ne uităm la aparat în timp ce oamenii se îmbolnăvesc și mor!”, a declarat un cadru medical din cadrul spitalului, sub protecția anonimatului, pentru „Europa Liberă”.

Practic, linia de testare Real Time PCR a fost mutată la spitalul județean de la Direcția Sanitar-Veterinară a județului, care avea în dotare două astfel de aparate.

Doar că anumite componente, cum ar fi acest extractor și kit-urile de testare, au rămas în sarcina spitalului județean să le comande. „Au comandat extractorul, însă în momentul în care el n-a ajuns, ar fi trebuit să se replieze imediat și să comande kit-uri de testare manuală, ca să putem lucra manual, chiar dacă mai încet, dar măcar lucram zilele astea. Nu stăteam degeaba și ne uităm la aparat”, a declarat aceeași sursă medicală.

Aventura europeană a extractorului

Reprezentanții Spitalului Județean Satu-Mare recunosc că există o problemă, însă dau vina pe firma de la care au achiziționat componenta pentru aparat. Mai mult, aceștia au fost mai preocupați să afle numele sursei și mai puțin să remedieze problema.

Aș dori să știu cine v-a spus amănuntul ăsta. Pentru noi e important să știm cine vorbește cu presa și spune astfel de chestiuni fără să-și asume cu nume și prenume”, a fost prima reacție a șefului serviciului de achiziții din cadrul Spitalului Județean Satu-Mare, Vlad Coza.

Da, într-adevăr această componentă a întârziat. Ar fi trebuit să ajungă la noi undeva prin 1-2 aprilie, însă, din câte înțeleg de la firma de echipamente medicale, acesta (n.r. - extractorul) a fost livrat din greșeală din Franța la Londra în loc de Satu-Mare, a adăugat Coza, într-o conversație telefonică. Șeful achizițiilor spitalului județean a dat asigurări că purtătorul de cuvânt „va reveni cu explicații complete în scurt timp”.

Într-un răspuns trimis Europa liberă de managerul Spitalului Județean Satu-Mare se precizează că ”s-a luat legătura zilnic cu firma câștigătoare, iar aceasta ne-a comunicat că și ei, la rândul lor au luat legătura cu firma de curierat și că depun toate eforturile ca extractorul să ajungă cât mai repede în țară”.

Promisiunea, spun reprezentanții spitalului, este că piesa lipsă va ajunge azi, 6 aprilie, ora 22.00.

Răspunsul Spitalului Județean Satu-Mare

Conform datelor publice referitoare la achizițiile spitalului, firma care ar fi trebuit să livreze extractorul la începutul lunii se numește SC Top Diagnostics SRL, reprezentată de Cristina Mariaș. După mai multe tentative, firma Top Diagnostics, prin Cristian Marias, arată într-un răspuns către Europa liberă, demersurile pe care le-a făcut, traseul piesei și menționează că a ”primit extractorul împreună cu kiturile de testare în seara zilei de 05.04.2020, iar astăzi de dimineață le-am livrat către Spitalul Județean Satu Mare. Prin urmare, estimăm că acest colet va ajunge astăzi seară, iar maine dimineață va începe trainingul personalului spitalului care urmează să îl utilizeze”.

Până la rezolvarea situației, toate mostrele prelevate la nivelul județului merg la laboratoarele din Cluj-Napoca, însă timpii de așteptare sunt foarte mari, ceea ce explică de ce în unele cazuri ale pacienților decedați rezultatul pozitiv vine abia după ce persoana respectivă a decedat.

Ce este un aparat Real TIme PCR

Există două tipuri de teste pentru pacienții suspecți de coronavirus:

1. Test rapid, care se face prin recoltarea unei cantități foarte mici de sânge (pot fi câteva picături luate prin înțeparea unui deget). Este ușor de făcut și de interpretat, asemănându-se cu un test de sarcină. Este produs de mai multe companii de dispozitive medicale din Europa și Asia. Acest test nu stabilește prezența virusului în organism, ci prezența anticorpilor, ceea ce îl face să fie mai puțin precis decât testul PCR.

2. Test pentru diagnosticare moleculară (Real Time PCR). Se recoltează prin exudat faringian și apoi se prelucrează în laborator, cu ajutorul unui aparat special. Testul stabilește dacă virusul COVID-19 este sau nu prezent în organismul pacientului. Obținerea rezultatului durează câteva ore. (sursa Recorder)

Mitică Ciolpac, cercetător la Centrul de Cercetare și Medicină Experimentală din cadrul UMF Iași a explicat pentru Mediafax, în ce constă acest timp de testare. „Reactivii sunt puși în plăci care au capacitatea să prelucreze 46 de probe în același timp. Apoi se adaugă ARN-ul și se pregătește totul pentru centrifugare. După o oră și jumătate, aparatul ne spune dacă avem un caz pozitiv sau unul negativ.”

5 lucruri despre testele de coronavirus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00

În județul Satu Mare, pâna la data de 4 aprilie, se aflau în carantină 465 persoane, iar în autoizolare la domiciliu 3552 persoane. Conform datelor oficiale, un număr total de doar 25 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19, însă medicii spitalului avertizează că numărul nu are nicio legătură cu realitatea. „Este foarte mic și aproape imposibil să avem atât de puțini oameni cu coronavirus în tot județul. Dar evident că nu avem de unde să știm din moment ce noi nu testăm la nivel local. Și asta pentru că așteptăm după o piesă rătăcită prin Europa”, a concluzionat sursa medicală din cadrul Spitalului Județean Satu-Mare.




Facebook Forum

XS
SM
MD
LG