Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV Pacientul lipsă cu COVID-19. „Matei Balș” a uitat cinci zile să comunice căminului-focar numele unui rezident pozitiv


Bătrânul a ajuns la spital sâmbătă, deși „Matei Balș" știa din cursul zilei de marți că acesta are coronavirus.

Un rezident cu COVID-19 a stat cinci zile în căminul-focar din Sectorul 1 fără ca reprezentanții „Matei Balș" să informeze conducerea centrului de bătrâni că acesta a fost depistat pozitiv. În această perioadă, el a interacționat cu alți rezidenți din cămin și cu personalul. Situația a fost descoperită după ce bătrânul a fost trimis la spital în cursul zilei de sâmbătă deoarece nu se simțea bine.

Lista erorilor comise de autorități în cazul căminului de bătrâni din Sectorul 1 unde a izbucnit un focar de COVID-19 continuă. Până în prezent, aproape 30 de persoane din acest cămin au ajuns în spital cu coronavirus. Situația poate exploda din nou din cauza unei neglijențe majore în comunicare făcută de spitalul „Matei Balș".

În cursul zilei de sâmbătă, un bătrân aflat în căminul din Sectorul 1 nu s-a simțit bine și a fost trimis cu ambulanța la spitalul „Matei Balș". S-a descoperit însă că persoana internată fusese depistată pozitiv cu COVID-19 încă de marți, dar fără ca acest lucru să fie comunicat și conducerii căminului din nordul Capitalei. Informația exista însă în baze de date a celor de la „Matei Balș", cei care au trimis marți către cămin lista cu rezidenții depistați pozitiv. Bătrânul a stat cinci zile în cămin la etajul al doilea, fără să existe vreo informare oficială că acesta are coronavirus.

Testarea în cămin s-a făcut în tranșe săptămâna trecută. Prima serie a fost pe 15 iulie, iar rezultatele au venit pe 17 iulie. Nouă cazuri au fost confirmate atunci, două infirmiere și șapte rezidenți de la primul etaj. Pe 18 iulie, au fost testați și rezidenții de la parter și de la etajul al doilea. Probele au fost procesate pe 19 iulie, iar rezultatele oficiale au venit pe 21 iulie. Printre cele 19 persoane descoperite pozitiv nu se afla însă și pacientul internat ieri.

„Am chemat salvarea pentru domnul din cămin și a fost dus la spitalul Matei Balș. De acolo au fost contactate asistentele din cămin și li s-a comunicat că domnul este pozitiv din data de 19 iulie. Am sunat eu la doamna doctor de la Matei Balș și mi-a confirmat că domnul apare în calculatoarele lor ca pozitiv din data de 19 iulie. Testele au fost făcute chiar la Matei Balș, am rugat să îmi trimită testul. El nu se afla pe lista primită pe 21 iulie cu rezultatele testării din 19 iulie. În această perioadă el a stat în cămin, a interacționat cu personalul. Cineva a uitat să îl treacă pe lista trimisă de Matei Balș către cămin. Eu am un mail cu rezultatele și nu se afla printre cei depistați pozitiv. Acum ne-au reproșat de ce se află în cămin, dar ei nu ne-au anunțat marți. E important cum funcționează sistemul. Nu ne-au comunicat nouă, dar nici nu a verificat nimeni că un pacient depistat pozitiv nu a ajuns în spital”, a declarat Iuliana Căpraru, directoarea căminului din Sectorul 1, pentru Europa Liberă.

Conducerea Institutului „Matei Balș” nu a putut să fie contactată pentru a explica cum s-a ajuns în această situație și de ce căminul nu a fost informat despre pacientul depistat pozitiv cu COVID-19.

Căminul din Sectorul 1 a fost retestat integral vineri după ce Europa Liberă a prezentat în exclusivitate cazul.

Cronologia unui focar de COVID-19: căminul din Sectorul 1

11 iulie – primul pacient pleacă din căminul din sectorul 1 către spitalul Elias

12 iulie – pacientul este confirmat cu COVID-19

13 iulie – persoana infectată a decedat, DSP a fost informată despre situația din cămin

15 iulie – asistenta șefă din cămin ia teste de la DSP și realizează testarea etajul 1, de unde provenea persoana decedată. Tot ea a dus probele recoltate la laborator. Nu s-au testat rezidenții de la parter și etajul al doilea

17 iulie – testele de miercuri arată că 2 infirmiere și 7 rezidenți sunt infectați cu COVID-19

18 iulie – Ambulanța București vine și testează etajul al doilea și parterul după solicitarea făcută la DSP.

20 iulie – o rezidentă este trimisă la Elias cu febră. Este confirmată cu COVID-19 a doua zi

21 iulie – 19 persoane din căminul de bătrâni din Sectorul 1 sunt confirmate cu COVID-19

21 iulie – cazul prezentat de Europa Liberă este discutat la ședința premierului Orban cu șefii Direcțiilor de Sănătate Publică

22 iulie – la patru dimineață, după intervenția premierului Orban, ambulanțele iau toți pacienții infectați din cămin. DSP anunțase căminul că va lua doar 5 rezidenți, nu pe toți 19.

22 iulie – alți 3 rezidenți sunt trimiși la spitalul Elias. Sunt testați, dar până la primirea rezultatelor, doi sunt trimiși înapoi în cămin.

23 iulie - ministrul Tătaru vizitează fără să anunțe căminul de bătrâni din Sectorul 1

23 iulie - ministrul Tătaru se întâlnește cu șefa DSP pentru a prezenta modul în care s-a acționat în cazul căminului din Sectorul 1. Tătaru e cel care decide dacă o demite pe șefa DSP.

24 iulie - persoana internată miercuri la spitalul Elias este confirmată cu COVID-19

24 iulie – Căminul din Sectorul 1 este retestat integral.

25 iulie – Un rezident din cămin ajunge la „Matei Balș”. Persoana fusese depistată pozitiv din 21 iulie, dar informația nu a ajuns la căminul din Sectorul 1.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG