Linkuri accesibilitate

DSP și Ministerul Sănătății au cedat: căminul-focar de COVID-19 din Sectorul 1 a fost retestat integral. Ce rămâne în urmă


Testarea integrală a căminului de bătrâni din Sectorului 1 a fost realizată după ce cazul a apărut în presă.

DSP a decis testarea integrală a căminului-focar de COVID-19 din nordul Capitalei, la o zi după ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declarase că retestarea se va face doar dacă apare un nou caz. Cu toate acestea, personalul, dar și rezidenții rămași în cămin, au fost testați astăzi. În total, aproximativ 90 de persoane. Peste 30 de persoane au fost confirmate cu COVID-19 după testarea în tranșe făcută săptămâna trecută la căminul din Sectorul 1. Un alt rezident al căminului, care a fost dus miercuri la Elias deoarece se simțea rău, a fost confirmat cu coronavirus astăzi.

La trei zile după ce Europa Liberă a scris în exclusivitate despre focarul de COVID-19 apărut la căminul din nordul Capitalei și faptul că Direcția de Sănătate Publică a amânat testarea o săptămână, DSP a schimbat strategia. Astăzi, toți rezidenții din cămin, aproximativ 70 de persoane, plus personalul, alte 20 de persoane, au fost retestate pentru a vedea dacă mai există cazuri de infectare cu coronavirus.

Decizia Direcției de Sănătate Publică (DSP) vine la doar o zi după ce ministrul Sănătății a susținut că o retestare integrală a întregului cămin se va face doar dacă apare un caz nou de pacient cu COVID-19. Nelu Tătaru a precizat însă că a trimis o echipă de control la DSP.

„Căminul din Sectorul 1 va fi retestat în măsura în care avem simptomatologie, în măsura în care nu avem simptomatologie, testarea se face la șase-șapte zile”, a afirmat ieri ministrul Sănătății la întrebarea adresată de Europa Liberă privind retestarea căminului din Sectorul 1 al Capitalei.

Decizia retestării a luat prin surprindere conducerea căminului. În cursul zilei de joi, după vizita fulger pe care ministrul Tătaru a efectuat-o la cămin pentru a se interesa personal despre situația de acolo, DSP a cerut centrului pentru bătrâni să trimită o situație pe camere cu numele rezidenților. Cu toate acestea, Direcția de Sănătate Publică nu a menționat că solicitarea a fost făcută pentru retestarea rezidenților și a personalului. Pentru că DSP nu a anunțat testarea, au fost chemate de acasă persoanele angajate care nu se aflau pe tura de lucru.

„Ne-au anunțat că astăzi vin să testeze. Inițial, ne-au chemat pe noi la sediul DSP-ului să luăm testele și să le facem noi, doar că, probabil, s-au gândit că nu e prea bine și a venit o echipă de la Ambulanța București, care a testat căminul. Au fost testați 72 de bătrâni și aproximativ 20 de angajați”, a declarat directoarea căminului din Sectorul 1 pentru Europa Liberă.

Iuliana Căpraru a dezvăluit că ieri s-a „aflat în stare de șoc” când a aflat declarația ministrului Sănătății care a vorbit despre condițiile retestării.

„Am studiat mai bine spusele domnului ministru și am găsit și varianta că retestarea trebuie efectuată la șase-zile, iar după ce am refăcut calculele erau nouă zile de la prima tranșă și șapte, de la a doua tranșă. Am trimis un mail DSP și le-am atras atenția că această condiție este îndeplinită, le-am spus că nu trebuie să așteptăm un nou caz. Dimineață s-a mișcat treaba rapid și cu insistențe din partea lor să ne grăbim”, a spus reprezentana căminului.

Această reclamă că șefa DSP, Oana Nicolescu, nu a dorit inițial să ia pacienții confirmați cu COVID-19 din cămin.

„În ultima discuție avută cu Oana Niculescu de la DSP mi-a spus că o echipă va veni să ne ajute, să ne sfătuiască. Au venit două echipe, care ne-au dat amendă, au controlat substanțe, am numărat clor și altele, în momentul în care aveam cei 20 de rezidenți cu COVID-19 în cămin. Marți seară, la 11-12 noaptea, au început să apară salvările și au transportat până la patru dimineața la spitalul Colentina”, a afirmat directoarea căminului.

Ce rămâne în urma cazului de la căminul din Sectorul 1

Cazul căminului din Sectorului 1 lasă în urmă anumite întrebări la care Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății nu au oferit răspunsurile complete.

Institutul Național de Sănătate Publică a cerut ca toate căminele de bătrâni să fie testate la fiecare două săptămâni. În cazul căminului din Sectorul 1, trecuse peste o lună de la ultima testare, semn că DSP nu a respectat solicitarea INSP.

Raed Arafat a declarat pentru Europa Liberă că în astfel de situații ar trebui să existe o testare integrală a căminului pentru a se cunoaște situația. La căminul din Sectorul 1, s-a realizat o testare în tranșe. Etajul unu a fost testat pe 15 iulie, în timp ce parterul și etajul al doilea au fost testate sâmbătă, 18 iulie. Prima testare a confirmat 9 cazuri de persoane cu COVID-19, iar a doua încă 20 de cazuri. Alte patru cazuri au ajuns pentru testare la spital pe 22 iulie, dar rezultatele venite până în prezent au fost negative. Astăzi a fost realizată prima testare integrală a căminului la 12 zile după ce prima persoană din cămin a fost confirmat cu COVID-19.

O altă problemă o reprezintă lipsa protocoalelor în cazul căminelor de bătrâni. Directoarea căminului din Sectorul 1 recunoaște că nu are așa ceva și totul a fost făcut fără ajutorul DSP. Această pune mai multe întrebări autorităților despre cum ar trebui să acționeze în viitor.

„Eu am făcut un protocol din ce am cercetat eu pe internet, dar trebuie făcute protocoale adaptate clădirii și situației noastre, dar de un specialist. DSP nu ne-a dat nici un fel sfat concret. Noi obținem autorizația DSP pe suprafețe camere, număr de rezidenți, număr de băi, dușuri. Avem trasee, în sensul să nu se intersecteze traseul de bucătărie cu traseul de baie, nimic în legătură cu COVID-19”, a spus Căpraru.

În lipsa protocoalelor, directoarea căminului pune câteva întrebări:

  • Ce se va întâmpla cu persoanele care vin din spital după ce s-au vindecat de COVID-19? Vor sta în paturile lor sau va trebui reorganizată aranjarea în camere?
  • De ce DSP nu a făcut o anchetă epidemiologică familiilor celor două infirmiere internate în spital cu COVID-19?
  • De ce nu a venit nimeni de la DSP să vadă care este aranjarea pe camere a rezidenților? Cine stabilește traseele și procedurile în cămin?
  • Ce se întâmplă cu rezidenții care merg în spital pentru câteva ore, iar la întoarcere nu au test COVID-19 negativ. Intră ei în izolare?

Oficialii Direcției de Sănătate Publică nu au răspuns la telefon, dar nici la solicitarea trimisă de Europa Liberă în cursul zilei de luni, 20 iulie, despre modul în care s-a acționat în cazul căminului din Sectorul 1.

Ministerul Sănătății trebuie să decidă în perioada următoare dacă o păstrează pe Oana Niculescu în fruntea Direcției de Sănătate Publică. Această a fost numită în funcție pe 6 mai de ministrul Nelu Tătaru, ea fiind membră PNL Sector 2 și șefa femeilor liberale din sector, de profesie fiind medic specialist în medicina de familie.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG