Exercițiul NATO testează capacitatea Forței de Reacție Rapidă de a se deplasa într-un timp scurt în estul Alianței Nord-Atlantice pentru a putea apăra regiunea.
Potrivit unui comunicat al MApN, România participă la exercițiul militar NATO cu aproximativ 1.150 de militari și 120 mijloace de luptă. Între structurile implicate în cel mai mare exercițiu NATO din acest an se regăsesc Brigada 15 Mecanizată, Brigada 81 Mecanizată și Comandamentul Forțelor Întrunite.
În total, cei 10.000 de militari NATO, inclusiv din Forțele pentru Operații Speciale, care se vor antrena în România, Bulgaria și Grecia la Steadfast Dart 2025, până în martie, o vor face pe o suprafață de cel puțin 1.000 de kilometri pătrați, potrivit informațiilor transmise de NATO.
4.000 dintre militarii participanți la exercițiu, din România, Marea Britanie, Italia, Franța, Turcia și Spania, vor avea misiuni în poligoanele Smîrdan, Cincu, Bogata si Babadag, a anunțat Ministerul român al Apărării.
În total, soldații și ofițerii NATO vor simula pregătiri pentru apărarea sud-estului Alianței cu 1.500 de vehicule militare, 20 de avioane și a 17 nave.
Ce este Forța de Reacție a NATO
Forța de reacție aliată (ARF) este o forță strategică a Alianței Nord Atlantice (NATO).
Are aproximativ 300.000 de militari.
Ei fac parte din armate ale statelor membre.
Potrivit NATO, ARF este capabil să se desfășoare, într-un termen foarte scurt, forțe din mai multe domenii pentru a consolida descurajarea pe timp de pace și de criză sau pentru a crea o dificultate strategică pentru adversari.
Potrivit planurilor militare ale NATO, orice stat al Alianței atacat trebuie să reziste singur, în primele zile, până când aliații pot interveni cu întăriri.
După ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, NATO a realizat planuri regionale de apărare a aliaților.
Aceste planuri prevăd ce aliați contribuie la apărarea colectivă, în cât timp pot ajunge acolo unde este nevoie și cu ce echipamente.
Steadfast Dart 2025 este primul dintre exercițiile militare semnificative care vor avea loc în România în prima jumătate a anului.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.