Linkuri accesibilitate

NATO exersează în România, Bulgaria și Grecia dislocarea a 10.000 de militari din Forța de Reacție, în cea mai mare deplasare din 2025


10.000 de militari din state membre NATO au început deplasarea către România, Bulgaria și Grecia pentru a participa la exercițiul Steadfast Dart 2025.
10.000 de militari din state membre NATO au început deplasarea către România, Bulgaria și Grecia pentru a participa la exercițiul Steadfast Dart 2025.

Aproape 15.000 de militari români și aliați din NATO se vor pregăti în perioada februarie-iunie în șapte poligoane din România. În mai, Grupul de Luptă al NATO din România va atinge capacitatea de brigată, adică va avea peste 5.000 de militari NATO.

Primul mare exercițiu militar al NATO din estul Alianței, care începe chiar în această lună, este Steadfast Dart 2025.

Este exercițiul prin care NATO va testa capacitatea Forței de Reacție Rapidă de a se deplasa într-un timp scurt în estul Alianței Nord-Atlantice pentru a putea apăra regiunea.

10.000 de militari și alte tipuri de angajați ai Armatelor din nouă state aliate vor fi dislocate în perioada februarie - martie în România, Bulgaria și Grecia, sub comanda SHAPE – Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa.

Ce este Forța de Reacție a NATO

Forța de reacție aliată (ARF) este o forță strategică a Alianței Nord Atlantice (NATO).

Are aproximativ 300.000 de militari.

Ei fac parte din armate ale statelor membre.

Potrivit NATO, ARF este capabil să se desfășoare, într-un termen foarte scurt, forțe din mai multe domenii pentru a consolida descurajarea pe timp de pace și de criză sau pentru a crea o dificultate strategică pentru adversari.

În Scoția, antrenamentele pentru deplasarea în România s-au încheiat deja și urmează traversarea continentului, povestește locotenentul Simon Owtram, într-un articol publicat joi, 8 ianuarie, de Armata Britanică.

„Deși a fost extrem de frig, nu a fost nici pe departe atât de rău precum va fi în România, așa că aceasta a fost o ocazie bună de a ne ușura și de a arăta rezistența mentală a soldaților pentru a trece peste antrenament”, a spus ofițerul britanic.

În zonele de munte ale României, prognoza meteorologică arată că vor fi temperaturi negative.

Din Marea Britanie vor fi dislocați în estul NATO pentru a participa la exercițiul Steadfast Dart 2025, în săptămânile care vin, 2.600 de militari și 730 de vehicule.

În total, cei 10.000 de militari NATO, inclusiv din Forțele pentru Operații Speciale, care se vor antrena în România, Bulgaria și Grecia la Steadfast Dart 2025, până în martie, o vor face pe o suprafață de cel puțin 1.000 de kilometri pătrați, potrivit NATO.

Militari din Forțele pentru Operații Speciale ale NATO se vor antrena împreună în România, Bulgaria și Grecia în februarie și martie.
Militari din Forțele pentru Operații Speciale ale NATO se vor antrena împreună în România, Bulgaria și Grecia în februarie și martie.

4.000 dintre ei, din România, Marea Britanie, Italia, Franța, Turcia și Spania, vor avea misiuni în poligoanele Smîrdan, Cincu, Bogata si Babadag, a anunțat Ministerul român al Apărării.

În total, soldații și ofițerii NATO vor simula pregătiri pentru apărarea sud-estului Alianței cu ajutorul a 1.500 de vehicule militare, a 20 de avioane și a 17 nave, a explicat structura NATO din Italia care se ocupă de dislocarea rapidă a forțelor.

Steadfast Dart 2025 este însă doar una dintre marile misiuni care vor avea loc sub umbrela DACIA 25 în România în prima parte a anului.

Alte exerciții care vor avea loc în România în cadrul DACIA 25:

SEA SHIELD 25 – în România, planificat și condus de către Statul Major al Forțelor Navale, în aprilie-mai;

VALIANT STRIKE 25 - planificat și condus de către Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, în aprilie – mai;

SABER GUARDIAN 25 – în România, Bulgaria, Ungaria, Macedonia de Nord, planificat de USEUCOM (Comandamentul Armatei Americane în Europa), în colaborare cu Statul Major al Apărării, în luna iunie.

Franța va avea aproximativ 5.000 de militari în România

Potrivit planurilor militare ale NATO și, implicit, ale fiecărei țări membre, orice stat al Alianței trebuie să reziste singur, în primele zile (până la zece), în cazul în care este atacat, până ce partenerii pot ajunge la el.

De aceea, după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, NATO a realizat planuri regionale de apărare a aliaților.

Aceste planuri prevăd ce aliați contribuie la apărarea colectivă, în cât timp pot ajunge unde este nevoie și cu ce echipamente.

Una dintre deciziile pe care NATO le-a luat în 2022, la summitul de la Madrid, a fost să înființeze un Grup de Luptă și în România, format din aproximativ 1.500 de militari și alte tipuri de personal.

El este condus de Franța, care a trimis primii militari în România imediat după începerea invaziei ruse în Ucraina. Majoritatea militarilor din acest grup staționează la Cincu, în județul Brașov.

Tot la summitul NATO de la Madrid, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat că, în caz de nevoie, Grupul de Luptă din România se poate mări până la nivel de brigadă.

La exercițiul DACIAN SPRING 25, care va avea loc între 5 și 26 mai, NATO va exersa în premieră dislocarea tuturor forțelor necesare ca Grupul de Luptă din România să devină o structură tip brigadă.

Forțele Franceze au în România 13 tancuri Leclerc și vor aduce altele în timpul exercițiului DACIAN SPRING 25.
Forțele Franceze au în România 13 tancuri Leclerc și vor aduce altele în timpul exercițiului DACIAN SPRING 25.

Practic, capacitatea de luptă a structurii se va tripla pentru trei săptămâni.

Misiunea este planificată și condusă de Divizia Multinațională Sud-Est a NATO care are cartierul general la București.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că 4.000 de militari francezi vor veni în România pentru acest exercițiu.

„Scopul principal al exercițiilor este creșterea capacității de apărare și descurajare, îmbunătățirea coordonării și a timpilor de reacție, precum și consolidarea interoperabilității și mobilității militare”, a precizat MApN.

Instituția a explicat că militarii se vor deplasa coordonându-se între ei, inclusiv prin locații aeriene, navale și terestre, granițe, vor face trageri de luptă, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate, vor simula ajutor medical.

În iulie 2024, înaltul reprezentant militar al Franței în România, generalul de brigadă Loïc Girard, a explicat la Interviurile one20ne care este scopul acestor desfășurări de forțe și logistice.

„Misiunile noastre de aici sunt să descurajăm permanent (inamicul să atace, n.r.) pe termen lung și să ne antrenăm”, a explicat generalul Loïc Girard, care este și locțiitorul comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est al NATO din România.

Înaltul reprezentant militar al Franței în România, generalul de brigadă Loïc Girard.
Înaltul reprezentant militar al Franței în România, generalul de brigadă Loïc Girard.

„Lucrăm să identificăm toate locațiile, să găsim modalitatea de a le transporta (trupele NATO, n.r.) către aeroporturi, drumuri și porturi, să vină din Grecia, de exemplu, să le desfășurăm în România, să le punem în locații și, în final, să le antrenăm cu toate trupele din România”, a adăugat el.

Pentru România, exercițiul DACIA SPRING va fi încă o ocazie să găsească soluții la infrastructura de transport precară din zona bazei militare Getica de la Cincu, unde se află staționat o mare parte din Grupul de Luptă al NATO.

Podul peste râul Olt, de la Voila, care ar scurta cu două ore drumul între DN1 și baza militară de la Cincu, nu este gata nici acum, la doi ani și jumătate de la detonarea vechiului pod.

Pe 1 decembrie 2024, fostul ministru al Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Adrian Veștea, în prezent președinte al Consiliului Județean Brașov, a declarat pentru Europa Liberă că podul ar putea fi gata în 2025.

Pe 19 decembrie 2024, Consiliul Județean Brașov a anunțat că „lucrările de construcţie a podului rutier situat pe drumul judeţean DJ 105 în comuna Voila sunt în grafic”.

Firma care construiește podul ce va lega localitățile Cincșor și Cincu, pentru peste 11 milioane de lei, SC Con-A SRL Sibiu, începuse montarea celor două arce metalice ale structurii și lucra la montarea tablierului.

Podul va avea o lungime de peste 90 de metri și o lățime de 13,5 metri.

Militarii francezi și din alte state aliate din NATO au reclamat de mai multe ori că dacă România ar avea drumuri și poduri mai bune, ar putea transfera echipamente grele în bazele din România mai repede.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG