Linkuri accesibilitate

Experiment. Cum poți intra la restaurant cu un certificat verde care nu îți aparține


În plin val 4 al pandemiei, terasele din Timișoara au fost ticsite. Certificatul de vaccinare nu poate face diferența, se merge pe încredere

Deși Timișoara a scăpat momentan de carantina de weekend la rata de 6,58/1000, totuși obligația de a purta mască în zone aglomerate și de a prezenta certificatul verde la restaurante a rămas în vigoare. Am experimentat eficacitatea prezentării certificatului.

Inițial, Timișoara ar fi fost primul oraș care intra în carantină la finalul de săptămână 24-26 septembrie, când rata de infectare era 5,35 la mia de locuitori, ceea ce însemna că magazinele, unitățile de alimentație publică se închideau la ora 18, iar timișorenii, vaccinați și nevaccinați, ar fi intrat în case seara de la ora 20 până la ora 5 dimineața.

Situația infectărilor cu Covid în Timișoara în 26 septembrie 2021
Situația infectărilor cu Covid în Timișoara în 26 septembrie 2021

Primarul Dominic Fritz a obiectat, cerând ca vaccinații să fie exceptați:

„Restricțiile aplicate tuturor timișorenilor, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu, sunt nedrepte, vor afecta economia locală care suferă grav din cauza pandemiei și a scumpirilor, și învrăjbesc oamenii. În primăvară situația era diferită: nu aveam încă vaccinul disponibil pentru toți. Cer imperativ Guvernului, singurul decident în privința măsurilor, ca persoanelor care s-au vaccinat să nu le fie aplicate restricțiile, în Timișoara și peste tot în țară. Nu mai este niciun dubiu: acest val este un val al nevaccinaților”.

Pentru această poziție, primarul s-a ales cu o plângere penală depusă de un avocat pentru „incitare la discriminare”.

Printr-o decizie subită a autorităților, adică Hotărârea Guvernului 1015/23 septembrie 2021, cetățenilor vaccinați li s-a permis să se miște liberi la diverse rate de infecție, în schimbul prezentării certificatului verde la restaurante, cafenele, terase și în magazine, acolo unde pentru nevaccinați apar restricții.

Aruncarea pisicii în curtea HoReCa

Duminica splendidă de 26 septembrie, cu temperaturi de vară, a scos lumea din casă. Terasele care împrejmuiesc piața barocă numită de timișorenii vechi „Piața Domului”, iar de majoritatea mai nouă „Piața Unirii”, sunt ticsite.

Zona gastronomică e foarte căutată în Zilele Culturii Maghiare din Timișoara. Si aici certificatul de vaccinare e pe încredere
Zona gastronomică e foarte căutată în Zilele Culturii Maghiare din Timișoara. Si aici certificatul de vaccinare e pe încredere

Suntem un grup de trei, doi vaccinați și un nevaccinat. Ne așezăm pe o terasă la cafea. Suntem întrebați de certificate: eu îi arăt tinerei care servește un certificat printat al unei cunoștințe, o persoană cu 30 de ani mai tânără, împrumutat anume pentru experiment. Prietena nevaccinată arată certificatul meu. Certificatele ne sunt scanate cu telefonul, ni se mulțumește și ni se ia comanda.

Certificat de vaccinare al unei persoane mai tinere utilizat in experimentul restricțiilor
Certificat de vaccinare al unei persoane mai tinere utilizat in experimentul restricțiilor

La bistroul vecin, îl întreb pe băiatul care vine înarmat cu un mic scanner de mână, ce vede când scanează codul QR al certificatelor. Practic, vede toate datele înscrise pe certificat: numele, vârsta, când și cu ce fel de ser a fost vaccinată persoana. Dar mai departe nu poate verifica nimic. Nu are de unde să știe dacă persoana din document e cea de față.

Mergem pe încredere. Pe mine nu mă îndreptățește nimic să cer documente de identitate. Și nici nu vreau. Nu sunt poliție, nu sunt bancă”, ne spune tânărul. „E un fel de a arunca pisica în ograda HoReCa, adică să căutăm noi clienți vaccinați. Pe clienți îi deranjează, dacă insiști să ceri certificatele, se ridică și pleacă”.

Micul nostru truc repetat funcționează și pe altă terasă. De data aceasta suntem doar întrebați, nu și scanați. Părem de încredere.

„Fără frică de Covid/Căci iubirea e un zid”

Piața Unirii e de la ora 18 sub ocupația unor protestatari de la organizațiile Timișoara fără mască și România curajoasă. Aceștia sunt antivacciniștii, câteva zeci, care au profitat de vremea bună pentru a-și difuza ideile. Sunt dotați cu microfon, boxe și stații puternice. Cei de pe terasele apropiate abia se pot auzi.

Protest al organizațiilor Timișoara fără mască și România curajoasă duminică, 26 septembrie 2021 în Piața Unirii
Protest al organizațiilor Timișoara fără mască și România curajoasă duminică, 26 septembrie 2021 în Piața Unirii

Organizatorul principal este un informatician, Beniamin Muj. El le spune participanților că unul din patru vaccinați se infectează, așadar toată povestea cu vaccinul este o conspirație și o prostie. Se scandează „Jos prostia!”. Domnul Beni încearcă să ne convingă și pe noi, jurnaliștii, cu niște date din Marea Britanie.

Beniamin Muj organizatorul protestului antivaccinist de la Timișoara
Beniamin Muj organizatorul protestului antivaccinist de la Timișoara

Oricum, nu are cine să îl combată, cei adunați aici țin pancarte antivacciniste și îl aplaudă. Îi ține hangul vreo 30 de minute un antivaccinist radical care își popularizează o carte despre imensele conspirații care ne amenință.

Un „invitat special”, cum este prezentat Silvian Emanuel Man, ține un discurs confuz despre disciplină, drepturi constituționale, libertate etc. Îl recunoști greu pe studentul de la Iași care a cutezat să i se opună, în calitate de contracandidat, rectorului Tudorel Toader, fost ministru al Justiției.

Silvian Emanuel Man, student la Universitatea din Iași, invitat să le vorbescă antivacciniștilor din Timișoara
Silvian Emanuel Man, student la Universitatea din Iași, invitat să le vorbescă antivacciniștilor din Timișoara

Deși participanții stau umăr la umăr, jandarmii nu îi întreabă de masca obligatorie în acest caz. Explicația pentru Europa Liberă este că amenda vine după manifestație, care este, de altfel, autorizată. În Timișoara 34% din populația vaccinabilă a primit vaccin complet, adică aproape 233.000 de persoane.

În cele peste două ore, discursurile se înfierbântă, alunecă spre anti-europenism, cu scandări xenofobe și ajunge la paroxism cu „Jos fascismul, jos tirania!”.

Parcă mâine e sfârșitul lumii

Itinerariul prin cele trei piețe pietonale ale Timișoarei este tot mai dificil de parcurs. Sute de oameni se plimbă lovindu-se unii de ceilalți prin Piața Libertății, unde sunt tarabe cu artizanat, miere, obiecte de ceramică, bijuterii etc., pentru a ajunge în Piața Operei, unde e montată o scenă. E ultima seară a Zilelor Culturii Maghiare, trei zile cu program intens.

În așteptarea concertelor Zilelor Culturii Maghiare din Timișoara fără mască și alte precauții
În așteptarea concertelor Zilelor Culturii Maghiare din Timișoara fără mască și alte precauții

Relaxarea pare ajunsă la apogeu, în plin val 4 al pandemiei. Masca este o excepție, ne debarasăm și noi de ea să nu părem suspecți. Ne gândim că, fiind vaccinați, scăpăm. În zona gastro din fața Muzeului Banatului, toate mesele sunt ocupate, grătarele nu prididesc să prepare cârnați și fripturi, iar berea curge abundent. La tarabele cu langoș și la cele cu tradiționalul cozonac unguresc pe vatră „kürtös” este coadă, dar oamenii așteaptă răbdători, schimbând câte o vorbă. „Doamne, ce de lume!”, comentează un domn în vârstă „parcă vine sfârșitul lumii”.

Preot ortodox cu o icoană la protestul antivacciniștilor din Timișoara
Preot ortodox cu o icoană la protestul antivacciniștilor din Timișoara

În această zi glorioasă de 26 septembrie, 317 persoane sunt internate în spitalele Covid din Timișoara, iar 38 se află în ATI. Cinci persoane au decedat.

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG