Linkuri accesibilitate

Explainer | Ce este Commonwealth, cine o conduce și ce țări vor să părăsească organizația


Noua președintă din Barbados, Sandra Mason, îi înmânează prințului Charles „Ordinul Libertății din Barbados”, în timpul ceremoniei care a marcat nașterea Republicii Barbados. Bridgetown, 30 noiembrie 2021.
Noua președintă din Barbados, Sandra Mason, îi înmânează prințului Charles „Ordinul Libertății din Barbados”, în timpul ceremoniei care a marcat nașterea Republicii Barbados. Bridgetown, 30 noiembrie 2021.

Moartea reginei Elisabeta a II-a și accederea pe tron a noului rege a fost prilejul pentru mai mulți politicieni din Commonwealth să aducă în discuție o posibilă schimbare de statut.

Comunitatea Națiunilor (Commonwealth în limba engleză) este o uniune politică formată din 56 de state, majoritatea fiind foste teritorii ale Imperiului Britanic (cu excepția a două țări: Rwanda și Mozambic), care au ales să mențină legături de prietenie și cooperare.

Fondată în 1931, prin promulgarea Statutului de la Westminster, sub numele de Comunitatea Britanică a Națiunilor (denumire schimbată în 1949), în prezent reprezintă 2,5 miliarde de oameni, atât din țări cu economii avansate, cât și din țări în curs de dezvoltare.

Cele mai multe țări sunt din Africa (21), apoi din Caraibe și Americi (13), Pacific (11), Asia (8) și Europa (3).

Cine conduce Commonwealth?

Șeful acestei organizații este monarhul britanic, în prezent Charles al III-lea, chiar dacă în unele țări funcția este deținută doar simbolic. Următorul în ierarhie este secretarul general, funcție pe care o ocupă Patricia Scotland din 1 aprilie 2016.

Toate țările din Commonwealth îl au ca șef de stat pe regele Charles?

În afară de Regatul Unit, noul rege britanic este șef de stat în doar 14 dintre țările membre: Antigua & Barbuda, Australia, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Saint Kitts & Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent & Grenadine, Insulele Solomon și Tuvalu.

Pot adera alte țări?

Da. Chiar dacă rădăcinile acestei comunități datează din timpul Imperiului Britanic, astăzi orice țară poate teoretic să adere, dacă promovează valori precum democrația, drepturile omului, statul de drept ori comerțul liber. De altfel, ultimele două țări care au aderat sunt Gabon și Togo, în 2022.

Ce țări au ieșit din Commonwealth?

Mai multe țări au procedat astfel, printre care Africa de Sud, țară membră încă de la început, care a părăsit organizația în 1961 și s-a alăturat din nou în 1994. Este și cazul Pakistanului (nu a fost membru între 1972-1989), Gambiei (a ieșit în 2013 și a readerat în 2018) sau Fiji (1987-1997).

Națiunea insulară Barbados a înlăturat-o pe regina Elisabeta a II-a din funcția de șef de stat în noiembrie 2021 pentru a deveni republică, dar a rămas țară membră. La ceremonia din capitala noii republici a participat chiar moștenitorul coroanei britanice, devenit rege între timp.

La fel a procedat și Mauritius, în 1992.

Ce țări vor să iasă din Commonwealth?

Mai multe țări și-au exprimat intenția de abolire a monarhiei, lucru care poate duce la ieșirea din Commonwealth, însă este neclar deocamdată dacă vor opta pentru acest lucru.

Poate cea mai cunoscută intenție este cea a Australiei, însă și alte câteva țări insulare au discutat abolirea monarhiei.

La scurt timp după moartea reginei Elisabeta a II-a, premierul australian Anthony Albanese nu a exclus organizarea unui nou referendum pentru ca țara să devină republică, dacă va fi reales, însă contextul pentru continuarea acestor discuții este deocamdată „nepotrivit”. Noul referendum nu este așteptat mai devreme de 2025. Mișcarea republicană din Australia a mai pierdut din avânt după înfrângerea de la referendumul din 1999.

Și premierul Jacinda Ardern susține tranziția Noii Zeelande către republică, dar a declarat că nu va face presiuni cât timp va conduce guvernul, lăsând de înțeles că schimbarea ar urma să vină dinspre societate, dacă aceasta va dori, într-o lungă perioadă mai lungă de timp.

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern.
Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern.

În Canada, majoritatea tinde să fie în favoarea unui șef de stat numit, dar premierul Justin Trudeau a sugerat anul trecut că această chestiune nu este o prioritate.

În schimb, Antigua & Barbuda ar urma să voteze, înainte de 2025, dacă să devină republică în urma decesului reginei Elisabeta a II-a, a declarat Gaston Browne, premierul țării.

De asemenea, în Jamaica, Partidul Laburist aflat la guvernare afirmă că obiectivul său este de a organiza un referendum pentru a deveni republică.

În Saint Vincent & Grenadine, prim-ministrul Ralph Gonsalves a propus un eventual referendum în iulie, dar a declarat că acesta ar putea avea loc numai cu sprijin bipartizan. În 2009, un astfel de referendum a fost respins.

India face parte din Commonwealth?

Când India (alături de Pakistan) a obținut independența, în 1947, a devenit membră a Comunității.

Doi ani mai târziu, India și-a anunțat intenția de a deveni republică, ceea ce ar fi dus automat la retragerea sa, dar, într-o reuniune a șefilor de guvern din Commonwealth, la Londra în aprilie 1949, s-a convenit că India ar putea continua să fie membră dacă ar accepta coroana britanică doar ca „simbol al liberei asocieri” a țărilor membre.

Această declarație a fost prima în care s-a renunțat la adjectivul „britanic” din denumire, iar ulterior numele oficial al organizației a devenit Commonwealth of Nations sau, pur și simplu, Commonwealth.

Sunt țări membre UE în Commonwealth?

Până la Brexit, trei țări erau simultan în această organizație și în Uniunea Europeană. Marea Britanie a părăsit UE în 2020, iar acum au rămas doar Malta și Cipru. În prezent, membrii Commonwealth au încheiat acorduri comerciale cu UE.

Surse: The Commonwealth, Britannica, BBC

XS
SM
MD
LG