Linkuri accesibilitate

Explainer | Cât vor plăti românii pentru energie la iarnă. Modificările adoptate de Parlament


Toate amendamentele adoptate la Ordonanța privind prețurile maxime la energie au aparținut partidelor din coaliția de guvernare. (Imagine generică)
Toate amendamentele adoptate la Ordonanța privind prețurile maxime la energie au aparținut partidelor din coaliția de guvernare. (Imagine generică)

Plenul Camerei Deputaților a adoptat amendamentele aduse de parlamentarii coaliției de guvernare la ordonanța privind prețurile la energie la iarnă. Documentul urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit documentului adoptat de Camera Deputaților cu 177 de voturi pentru, 75 contra și 11 abțineri, prețul maxim la energie electrică plătit de toți consumatorii, indiferent de consum, nu va depăși 1,3 lei/kWh.

Cum se modifică factura în funcție de consum

Clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv vor plăti un preț final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, pentru perioada 1 septembrie 2022 - 31 martie 2025.

Pentru perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 prețul va fi de 0,68 lei/kWh și pentru:

  • clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor;
  • clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ;
  • clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ;

Clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 100,01 și 255 kWh vor plăti maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 martie 2025.

Consumul de energie electrică cuprins între 255 si 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei kWh, cu TVA inclus.

În cazul în care consumul depășeste 300 kWh/lună, întreg consumul se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh;

Cât plătesc operatorii non-casnici

Ordonanța adoptată de Parlament stabilește un maxim de 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar (diferenţa de 15% urmând a fi facturată la prețul de maximum 1,3 lei kWh) pentru:

  • întreprinderile mici şi mijlocii;
  • operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice;
  • Societatea de Transport Metroul Bucureşti «Metrorex» - S.A.;
  • operatorii economici din domeniul industriei alimentare;
  • autorităţile şi instituţiile publice;
  • institutele naționale de cercetare-dezvoltare;
  • cultele religioase.

Prețul va fi de maximum 1 leu/kWh pentru consumul integral al spitalelor și unităţilor de învăţământ publice şi private.

Gaze naturale

Legea pe care urmează să o promulge președintele Iohannis stabilește că la gaze naturale, preţul final facturat clienților casnici va fi de 0,31 kWh/lună în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2025.

Prețul va fi de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Potrivit unui amendament al partidelor aflate la guvernare, care a fost adoptat în comisii, „începând cu data de 1 ianuarie 2023, de prețul de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, beneficiază și clienții noncasnici din cadrul parcurilor industriale precum și cei din cadrul sistemelor de distribuție închise.”

XS
SM
MD
LG