Linkuri accesibilitate

Explainer | Tu știi ce conține factura ta la energie?


Tu știi ce conține factura ta?
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00

Specialiștii spun că modul în care se calculează facturile și termenii folosiți ar putea fi simplificați, pentru o mai bună înțelegere din partea populației.

Modul în care sunt calculate facturile la energie electrică poate adesea să stârnească confuzie pentru mulți dintre consumatori, iar termenii folosiți sunt de cele mai multe ori derutanți.

Energia electrică trebuie ca înainte de toate să fie produsă, iar până ajunge să fie consumată ea parcurge următorul traseu: producător - distribuitor - furnizor - client final (casnic sau industrial).

Parcurgerea acestui traseu presupune costuri, mai mari în ultima perioadă, care se regăsesc pe factură.

Furnizorii de energie sunt obligați să le explice clienților ce conține factura pe care o plătesc, de la numărul de kilowați-oră pe care îl consumă până la detalierea taxelor care intră în prețul final. Însă modul în care se calculează factura și termenii folosiți nu sunt însă întodeauna cunoscuți de către clientul casnic.

În primul rând, factura trebuie să conțină din start date de bază precum numele furnizorului, numele clientului, adresa în care are loc consumul de electricitate, cantitatea de energie consumată fără TVA și dacă sunt eventuale restanțe.

În plus, vor fi prezentate modurile în care se poate achita suma de plată, data până la care poate fi făcută plata plus penalizările dacă nu este realizată plata, dar și cu privire la drepturile și obligațiile pe care le au clienții.

Aceștia vor fi informați și legat de intervalul în care poate fi transmis indexul lunar, modul exact, dar și felul în care este compusă factura - detaliat în anexă.

De asemenea, pe factură mai pot apărea detalii privind plafonarea și compensarea susținute de stat.

Trei tipuri de facturi

După modul de determinare al consumului, factura este de trei tipuri:

  • citire/regularizare - un operator de distribuție vine și citește fizic (dacă nu există contor inteligent care transmite automat indexul) diferența față de ultima citire;
  • autocitire - presupune ca persoana să transmită luna indexul de pe contor către companie;
  • estimare - furnizorul estimează în baza celorlalte facturi câtă energie a fost consumată în luna respectivă;

Din ce este format prețul de pe factură

  • Energia activă - prețul unei facturi este format din mai multe componente, însă cea mai importantă o reprezintă energia activă. Aceasta este cantitatea de energie electrică formată din diferența dintre indexul vechi și indexul nou, într-o perioadă de consum.

Energia activă conține prețul de achiție și costul de furnizare:

- Costul de achiziție este stabilit de producători și reprezintă prețul energiei electrice achiziționate de către furnizor de pe piața angro de energie în urma negocierilor;

- Costurile de furnizare sunt, după cum o arată și numele, costurile generate după achiziționare și până ce energia ajunge la consumator;

  • Certificatele verzi - reprezintă o taxă reglementată de stat pentru stimularea și subvenționarea producerii de energie regenerabilă și atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile. Furnizorii de electricitate sunt obligați să aibă o anumită cotă de energie regenerabilă în coșul de energie electrică livrată consumatorilor, achiziționarea acestora fiind facturată mai departe către consumatori.
  • Costurile pentru transport - reprezintă un tarif reglementat prin lege și stabilit prin ordin ANRE. El este format din componenta de injecție în rețea a energiei electrice și din componenta de extragere din rețea. Aceste tarife sunt facturate de furnizor și ajung la Transelectrica, care gestionează transportul de electricitate.
  • Costurile pentru serviciile de sistem - acest tarif reflectă costurile Transelectrica pentru a menține funcționarea sistemului electroenergetic național (SEN) în condiții de siguranță. Tariful este reglementat prin lege și stabilit prin ordin ANRE, fiind colectat de furnizor și ajunge de asemenea la operatorul de stat Transelectrica.
  • Costurile de distribuție - reprezintă un tarif care diferă în funcție de zona geografică și a nivelului de tensiune (înaltă, medie și joasă). Consumatorii casnici pot identifica acest tarif prin JT pe factură, care înseamnă joasă tensiune. Și acesta este un tarif reglementat prin lege și stabilit prin ordin ANRE și care reprezintă, mai exact, costul pentru ca energia electrică să ajungă între două sau mai multe puncte ale reţelei de distribuţie.
  • Contribuția pentru cogenerare - este taxă stabilită anual de ANRE, colectată de furnizor în numele Translectrica, care susține finanțarea în viitor a producției de energie electrică și termică mai ieftină.
  • Acciză - poatea avea scop comercial și necomercial (în cazul consumatorilor casnici) și este o taxă impusă de stat. Această taxă este percepută de furnizor și virată ulterior la bugetul de stat. Atenție: această acciză este diferită de TVA (taxa pe valoarea adăugată), în valoare de 19% și care este virată și ea către bugetul de stat.

Factura mai conține și modul de calcul al certificatelor verzi. Prețul este format dintr-o cotă obligatorie estimată de achiziție de certificate verzi (CCV - cotă certificate verzi) înmulțită cu prețul mediu al pe piața spot de luna anterioară.

Este nevoie de o simplificare

Specialiștii consultați de Europa Liberă spun că citirea unei facturi poate fi extrem de dificilă pentru majoritatea oamenilor și spun că se simte nevoia unei simplificări.

„În spatele fiecărui termen de genul ăsta există o întreagă legislație, există multe reglementări și este foarte dificil și pentru unii care lucrează în domeniu. Acele tarife suplimentare sunt definite de legislația în vigoare și furnizorul pur și simplu le aplică, ia banii aceștia și îi dă mai departe”, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

„Poate ar trebui să fie explicate poate un pic mai clar lucrurile, asta e o problemă mai veche nu e doar de acum. Adică sunt niște informații că trebuie să plătești atât pentru energie și atât pentru tarife. Sunt informații destul de greu de citit și m-aș apuca să văd cum arată o factură în alte țări și aș încerca să copiez tipul ăla de informație”, spune Otilia Nuțu, expertă în energie la organizația Expert Forum.

„Ele trebuie simplificate atât din perspectiva conținutului, cât și din perspectiva modului în care se face facturarea. Mă refer la aceste prevederi din ordonanțele de urgență în ceea ce privește plafonarea, pentru că oamenii nu le înțeleg”, mai spune Dumitru Chisăliță.

El spune că mai primește întrebări cu privire la facturi de la consumatori și „fără un calculator nu prea merge” în ceea ce privește verificarea dacă factura a fost emisă corect, în condițiile în care unele facturi sunt pe mai multe luni de consum.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG