Linkuri accesibilitate

De ce are România mai mulți morți de Covid decât media UE


Un raport al Comisiei Europene arată că, în România, s-au înregistrat aproximativ 1.790 de decese la un milion de locuitori, comparativ cu o medie de 1.590 de decese la un milion de locuitori înregistrată la nivelul UE.
Un raport al Comisiei Europene arată că, în România, s-au înregistrat aproximativ 1.790 de decese la un milion de locuitori, comparativ cu o medie de 1.590 de decese la un milion de locuitori înregistrată la nivelul UE.

Un raport al Comisiei Europeane privind situaţia sănătăţii în România arată că media deceselor înregistrate la un milion de locuitori de la debutul pandemiei şi până la sfârşitul lui august 2021 este cu 12 procente mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană.

Denumit „State of Health in the EU Romania 2021”, documentul arată că numărul real al deceselor care au legătură cu Covid poate fi mai mare, din diverse motive. Oficial, în anul 2020 România a înregistrat 16.000 de decese în contextul pandemiei de Covid-19. Alte 18.500 de decese au fost raportate până la sfârşitul lui august 2021.

Rata mortalităţii cauzate de Covid-19 până la finele lui august 2021 a fost cu aproape 12% mai mare în România decât media ţărilor Uniunii Europene, se arată în documentul publicat de Comisia Europeană, care analizează anual situaţia sănătăţii în fiecare dintre statele membre.

Astfel, în România s-au înregistrat aproximativ 1.790 de decese la un milion de locuitori, comparativ cu o medie de 1.590 de decese la un milion de locuitori înregistrată la nivelul UE.

„În România, ca în multe alte ţări ale Uniunii Europene, numărul real al deceselor asociate COVID-19 poate fi mai mare decât numărul deceselor raportate, din cauza testării limitate, dar şi din cauza dificultăţilor legate de stabilirea cauzei decesului în perioada de debut al pandemiei. Numărul deceselor cauzate de COVID 19 nu include decesele posibil indirecte – de exemplu cele care provin de pe urma accesului redus la servicii medicale pentru pacienţii non-COVID şi cele în rândul persoanelor care nu au beneficiat de tratament de specialitate din cauză că s-au temut că vor contracta virusul”, precizează documentul Comisiei Europene.

Vasile Barbu, președintele Asociației Pacienților din România, susține că situația se poate explica prin faptul că unii dintre pacienți nu au mai ajuns la spital.

„Am vorbit cu mulți medici din spitale și cu familii ale pacienților decedați și mi-au spus că oamenii care au murit de Covid au stat acasă înainte de a muri pentru că nu au avut acces la spitale. La medicul de familie nu au avut acces, pentru că nu toți medicii de familie lucrează cu pacienții bolnavi de Covid, nu se deplasează la pacienți, nu răspund la telefon”, susține Vasile Barbu.

Raportul privind starea sănătății nu exclude ca, din cauza capacităţii scăzute de testare pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, să fie cazuri pozitive neidentificate, care să fi avut drept consecinţă inclusiv decese.

Raportul arată decesele în exces din toamna lui 2020
Raportul arată decesele în exces din toamna lui 2020

În ceea ce priveşte decesele care nu sunt asociate Covid, documentul Comisiei Europene menţioneză că rata deceselor care ar fi putut fi prevenite este a treia la nivelul Uniunii Europene şi poate fi atribuită îndeosebi afecţiunilor cardio-vasculare, cancerului pulmonar şi afecţiunilor asociate consumului de alcool.

Prof. Univ. Dr. Cristian Vladescu, directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, unul dintre cei care a lucrat la furnizarea datelor pentru Comisia Europeană, arată că o explicație pentru mortalitatea în exces este că o mare parte din decese provine din cazuri Covid neraportate ca atare.

„Cel mai simplu de explicat acest lucru este că decese neînregistrate drept Covid, cu toate că erau de Covid, sunt din mediul rural, unde persoanele aflate la risc sunt vârstnicii, mortalitatea în exces se explică și prin faptul că decedații nu și-au făcut test pentru că nu știau că au fost bolnavi de Covid”, arată Cristian Vlădescu.

Raportul arată că în ultimul trimestru din anul trecut, când a început valul 3 al pandemiei, au fost înregistrați cei mai mulți morți.

Octombrie- noiembrie-decembrie din 2020, dar și anul acesta, sunt luni preponderant cu decese din cauza Covid, cu diagnostic pe care au ajuns să-l pună, dar e foarte plauzibil să fie și alte afecțiuni care nu au mai putut fi tratate pentru că spitalele erau blocate de cei cu Covid”, a mai explicat Vlădescu.

Medicul susține că mortalitatea ar putea crește anul acesta mult mai mult, la fel și în anii viitori, din cauza deceselor datorate afecțiunilor care nu s-au tratat din cauza supraaglomerării spitalelor cu bolnavii de Covid.

INSP susține că cifrele privind decesele Covid au fost actualizate între timp

Pe de altă parte, INSP arată că raportul dat publicității de Comisia Europeană este scris la începutul-mijlocul lui 2021. „Între timp, am avut acțiunea de renumerare și adăugare a deceselor de COVID, iar cifrele au fost actualizate”, arată Adriana Pistol, directoare la INSP. Asta înseamnă că diferența este și mai mare.

După scandalul raportării deceselor de Covid din luna aprilie, când ministrul Vlad Voiculescu a fost schimbat din funcție, direcțiile de sănătate publică au renumărat morțile înregistrate din cauza Covid. Succesoarea lui Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă a prezentat pe 13 mai 2021, un raport privind raportarea morților de Covid în cele două platforme AlerteMS și CoronaForm prin care arpta că este o diferență de 7.201 decese Covid.

Direfența provenea din faptul că, din aprilie 2020 și până la 31 martie 2021, s-au înregistrat 31.132 decese în AlerteMS, în timp ce în CoronaForms au fost înregistrate 23.931 decese. În perioada de vară, DSP-urile au raportat mii de cazuri de Covid din lunile din urmă, inclusiv din 2020.

Ultimul raport al Institului Național de Statistică arată că numărul deceselor înregistrate în luna octombrie 2021 a fost de 44.595 (22.717 bărbaţi şi 21.878 femei), cu 19.858 decese (9.796 bărbaţi şi 10.062 femei) mai multe decât în luna septembrie 2021. În luna octombrie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de decese de la începutul pandemiei de coronavirus. În același timp, tot în luna octombrie 2021, s-a înregistrat naşterea a 15.613 copii, cu 2.136 mai puţini copii decât în luna septembrie 2021.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG