Linkuri accesibilitate

DSP-urile încep să admită că invalidează decese Covid | Cazurile Dâmbovița și Arad


Raportarea deceselor COVID 19 pare diferită de la un spital la altul și de la un DSP la altul

Raportarea deceselor COVID-19 este diferită de la o direcție de sănătate publică la alta. În timp ce unele DSP-uri spun că nu invalidează decesele COVID-19 raportate de spitale, altele confirmă că fac invalidări.

Raportarea nefiind făcută cum trebuie, DSP-urile intervin pentru a lămuri ce nu este clar. Depinde de cum interpretează medicii metodologia după care se face raportarea.

Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița a invalidat 19 decese dintre cele 260 înregistrate de la începutul lui 2021 până acum, potrivit unui răspuns primit de Europa Liberă de la DSP Dâmbovița.

Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița, în colaborare cu Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmibilile, analizează cazurile raportate, desfășoară investigația epidemiologică ( completează datele despre comorbidități obținute de la medicii de familie) și încadrează decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, potrivit metodologiei”, arată DSP Dâmbovița.

Dr. Găbița Neagu, medic șef la Departamentul Supraveghere în Sănătate Publică de la DSP Dâmbovița, a explicat cum se face invalidarea deceselor de COVID-19.

Invalidarea se face foarte simplu. Medicii, clinicienii din spitale declară decesul pe CoronaForms pe datele despre pacientul respectiv și îți trimit în același timp și o copie a certificatului constatator sau o copie din prima pagină din foaia de observație cu diagnosticul. O parte dintre ele sunt așa: septicemie, dar totuși cauza e covid, sau accident vascular cerebral cu covid pozitiv și o clasifică ca și deces covid. Ori în metodologia de la INSP scrie foarte clar care sunt excepțiile: decesul la un pacient confirmat covid nu poate fi atribuit unei boli preexsitente – de ex. cancer sau afecțiune hematologică- trebuie raportat covidul ca și cauză a decesului independent de condițiile medicale anteriore”, a spus Dr. Găbița Neagu.

Un al doilea caz în care este invalidat un deces este când pacientul este trecut la covid, dar de fapt a murit din altă cauză. „Decesul survenit la un pacient confirmat covid este deces covid cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară a decesului care nu poate fi în relație cu covid- adică un traumatism sau o hemoragie digestivă acută majoră, sau un infarct de miocard, sau septicemie – acestea nu sunt cauze de deces covid, a mai spus directorul DSP.

Medicul recunoaște că de când a apărut problema raportării deceselor COVID-19 în spațiul public, după demiterea lui Vlad Voiculescu, DSP-urile au început că fie mai atente la raportare.

De două zile de când a apărut problema, noi am revenit cu adrese, i se pare o bagatelă medicului să-i spun eu lui să-mi trimită cauza decesului imediat ce l-a identificat. Confundă declararea decesului pe fișa de deces cu declararea către mine. Li se pare că dacă ei trebuie să declare în 24 de ore conform legii, 24 de ore ar trebui să îmi ajungă și mie, sau 72 dacă e sâmbăta sau duminica. Asta înseamnă acea invalidare”, a explica Găbița Neagu.

În momentul în care un deces este încărcat în aplicația CoronaForms el este analizat. „La cele 19 decese invalidate nu le-au mai declarat de COVID”, a spus medicul.

La DSP Dâmbovița, informaticienii încarcă decesele în CoronaForms și ei sunt în legătură cu informaticienii de la spitale. „Dacă nu sunt probleme și îl acceptă INSP eu nu mai sunt implicată. Dacă INSP vede vreo problemă atunci îmi spune mie să mai verific și eu reiau discuțiile. INSP poate să zică: pacient de 50 de ani, a murit de insuficiență respiratorie, dar nu a avut comorbidități, n-a avut nimic și atunci întreb și eu la spital și fac legătura cu alte surse medicale. Câteodată ne cer note explicative”, arată medicul Găbița Neagu.

DSP Arad: Avem foarte multe invalidări , nu știm numărul

Și la DSP Arad au fost invalidate unele decese COVID. „Avem foarte multe invalidări. Nu am un număr fix al deceselor schimbate ca și status, să zicem 15-20 -100, dar sunt suficient de multe pe care s-a intervenit la începutul pandemiei. Spitalul raportează toate decesele în AlerteMS. Noi când vedem decesul în CoronaForms îl analizăm, conform metodologiei– există la decesul covid o listă de excepții cum ar fi hemoragie digestivă superioră – nu este de covid, ci este cauza iminentă a morții, sau accident vascular acut care iarăși nu este covid. În acel moment noi schimbăm cauza decesului, ca atare noi am schimbat la multe, nu le avem cuantificate la câte”, a explicat Horea Timiș, director la DSP Arad.

Ca atare,mai spune medicul, raportarea în MSAlert este cu mai multe decese decât în CoronaForms. „În momentul în care noi am schimbat statusul decesului vede și INSP-ul. De exemplu, în momentul în care cineva de la noi a scris sepsis drept cauză a decesului a sunat INSP-ul și a zis nu este sepsis, treceti-l înapoi în covid”, arată Horea Timiș.

Medicul spune că modul de raportare poate fi viciat din necunoașterea metodologiei.

De aici vine diferența de raportare, fiindcă spitalul de exemplu a avut un pacient pozitiv și are două teste negative, practic el este vindecat, dar decedează și îl raportează deces covid. Sau raportează mort de covid cu accident vascular sechelar, care este o afecțiune care vine din urmă, cu ea ai venit în spital cu ea ieși, nu este cauza iminentă”, a mai spus Horea Timiș.

La Dolj, diferența dintre raportarea făcută de spitale și cea făcută de DSP este de 78 decese. „De la începutul pandemiei și până pe 21 aprilie 2021, unitățile sanitare au raportat un număr de 575 decese atribuite Covid din care au fost validate de Direcția de Sănătate Publică și încărcate în CoronaForms 497 decese”, arată reprezentanții DSP într-un răspuns pentru Europa Liberă.

La alte DSP-urile nu a fost invalidat niciun deces. De exemplu, la Covasna, numărul persoanelor decedate din judeţul Covasna este de 266 până 18 aprilie 2021, dar până acum niciunul nu a fost invalidat.

Marea majoritate a acestora au fost raportate de către Spitalul Judetean, singurul spital care are paturi ATI pentru pacienţii cu Covid. Au fost câte 2 cazuri raportate de medicii de familie, respectiv de un camin de bătrâni. Niciunul dintre decese nu a fost invalidat de către DSP. La DSP Covasna nu există posibilitatea de a trece peste decizia medicului curant din spital sau a medicului de familie în ceea ce priveşte decizia dacă un deces a avut cauza Covid sau nu. Considerăm că este responsabilitatea medicului currant. Datele din certificatul constatator al decesului si din foaia de observaţie se introduc în CoronaForms aşa cum au fost primite de la Spital, nu intervenim asupra lor”, se arată într-un răspuns DSP Covasna pentru Europa Liberă.

DSP Teleorman arată că din cele 227 de decese COVID înregistrate din aprilie 2020 până în prezent niciunul nu a fost invalidat.

Reamintim că fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat vineri într-o conferintă de presă că numărul de decese real este mult mai mare decât cel raportat. Diferențe sunt semnificative comparând datele din platforma AlerteMS, în care raportează doar spitalele, cu datele din platforma CoronaForms, în care raportează toată lumea - de la spitale la medici de familie. Vlad Voiculescu a spus că această diferență de raportare ține de metodologie și de modul cum e pusă metodologia în aplicare și de validarea datelor.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  Este licențiată în Filosofie și absolventă a unui masterat în Istoria Filosofiei şi Filosofia Culturii la Universitatea din București. Între 2011-2013 a urmat un program de pregătire pentru profesioniștii din mass-media: International Media Innovation Management- masterat în jurnalism, comunicare și management, organizat de Berlin University for Professional Studies&Vienna Association for Media Education and Training.

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG