Pompierii din Vaslui donează sânge pentru răniții de la Crevedia
Un număr de 66 de pompieri vor dona sânge, în zilele de luni şi marţi, pentru persoanele rănite în urma exploziilor de la Crevedia, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui. Totodată, pompierii au făcut apel la toate persoanele să doneze sânge.
Duminică, sute de persoane au donat sânge în centrele deschise în toată țara. Însă, directoarea Centrului de Transfuzii București, Doina Goșa, a spus că e nevoie de sânge și în zilele următoare:
Ministrul Sănătății: 12 pacienți răniți la Crevedia vor fi tratați în străinătate
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat la Digi 24 că 12 pacienţi cu arsuri grave în uma exploziilor de la Crevedia au fost sau vor fi transferaţi în spitale din străinătate.
Unii dintre pacienţii internaţi au arsuri pe 90% din suprafaţa corpului. Două aeronave C-27 J Spartan ale Forţelor Aeriene Române au transportat pacienţi spre Viena, Graz şi Lubeck.
DNA a deschis un dosar penal de abuz în serviciu, pentru a cerceta faptele funcționarilor care au ignorat neregulile stației GPL
Direcția Națională Anticorupție (DNA) va cerceta posibilele fapte de corupție care au dus la exploziile stației GPL de la Crevedia.
Sursele Agerpres afirmă că procurorii DNA au deschis un dosar penal privind posibile abuzuri în serviciu ale funcționarilor cu atribuții de control.
Șapte instituții ale statului au fost alertate de neregulile de la stația GPL din Crevedia. Numeroși funcționari ai statului, așadar, se poate să fi ignorat voit situația.
Stația GPL din Crevedia nu mai avea autorizație de mediu, după ce a declarat că s-a închis în 2020
Stația GPL din Crevedia nu mai avea din 2020 autorizație de mediu, odată ce și-a declarat încheierea activităților economice, conform Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).
Pierderea autorizației de mediu se leagă de problemele remarcate de IGSU, care au dus la pierderea autorizației de securitate la incendiu.
Potrivit IGSU, sistemul de alimentare GPL a fost autorizat pentru securitate la incendiu în 2011, dar și-a pierdut autorizarea în iulie 2020 după ce s-a remarcat o neregulă.
Unitatea dobândise în 2016 o autorizație de mediu, care trebuia să fie valabilă până în 2021.
Inspecția ISU Dâmbovița din 30 iulie 2020 a constatat reamplasarea instalației monobloc tip SKID din stație - acea nouă poziție, însă, nu respecta distanțele de siguranță, astfel că ISU a constatat pierderea valabilității autorizației de securitate de incendiu. Inspectorii au găsit și o neregulă cu o pompă neomologată.
Chiar și după această inspecție și retragere a autorizației, stația GPL a continuat să funcționeze. A avut loc pe 28 septembrie 2020 o altă inspecție, care a constatat că unitatea încă funcționa, fără autorizație de incendiu și cu un rezervor cisternă neomologat.
S-a hotărât pe 30 septembrie 2020 să se închidă stația GPL. Operatorul economic a notificat ISU Dâmbovița pe 13 octombrie 2020 că punctul de lucru a fost închis.
Din 14 octombrie 2020, după această notificare, a fost anulată autorizația de mediu și proprietarii nu au mai cerut reînnoirea vizei anuale a autorizației.
„Fosta stație GPL, care a provocat dezastrul de ieri seară, din județul Dâmbovița, nu ar mai fi trebuit să funcționeze din data de 14.10.2020”, transmite ANPM într-un comunicat de presă.
De asemenea, stația de GPL avea autorizație pentru doar un rezervor de depozitare de 5.000 de litri și o pompă de distribuție. Nu exista nicio prevedere privind stocarea autocisternelor în acea locație, punctează ANPM.