Ministerul Sănătății: 29 de pacienți răniți la Crevedia sunt internați în spitalele din București
Ministerul Sănătății a dat un nou bilanț al stării pacienților răniți în exploziile de sâmbătă de la Crevedia. Dintre cei 56 de pacienți internați inițial, mai sunt 29 internați în spitalele din București. 17 pacienți au fost externați, iar 12 au fost trimiși la spitale din Austria, Belgia, Germania și Norvegia.
Trei pacienți sunt în stare critică, intubați și ventilați mecanic:
- 2 pacienți - Spitalul Clinic de Urgență București;
- 1 pacient - Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar Arseni” București;
24 de pacienți internați aflați în stare medie sau ușoară:
- 11 pacienți - Spitalul Clinic de Urgență București;
- 8 pacienți - Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” București;
- 3 pacienți – Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București;
- 1 pacient – Spitalul Universitar de Urgență București;
- 1 pacient – Spitalul Universitar de Urgență Elias București.
Primarul din Crevedia spune că nu știa de stația GPL și nici nu a primit vreo sesizare
Primarul PSD din Crevedia, Florin Petre, a declarat vineri în fața ziariștilor aflați la fața locului că el nu a știut că stația GPL continua să funcționeze și că nimeni nu l-a sesizat în acest caz.
Florin Petre a spus că ar fi trecut prin fața depozitului de două ori pe săptămână și că a văzut „poarta închisă şi atât”. Întrebat cine este vinovat pentru tragedie, el a răspuns scurt: „Patronul firmei”. El susține că nu a primit nicio sesizare din partea localnicilor cu privire la situația stației GPL.
„Nu e în competența primăriei să facă acest lucru și din moment ce n-am primit nicio sesizare, că s-a vehiculat la presă că a venit, a zis… Nu a venit nimic scris la primărie”, a spus primarul.
Marți primarul din Crevedia, prefectul județului Dâmbovița și președintele Consiliului Județean au mers la casa de cultură din Crevedia Crevedia să vorbească cu oamenii afectați.
Prefectul a declarat că, în total, în urma exploziilor de sâmbătă, au fost afectate în jur de 100 de persoane, dintre care 21 sunt copii.
România a închis solicitarea de urgență de Protecţie Civilă prin care trimitea răniții de la Crevedia în străinătate
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunţat că a fost închisă solicitarea de urgenţă de Protecţie Civilă şi că nu se vor mai face transferuri externe de pacienţi afectaţi de exploziile de la Crevedia.
Arafat a precizat că pacienţii transferaţi în străinătate erau în stare gravă, unii dintre ei chiar intubaţi.
„S-au dus afară pacienţii care erau grav, unii dintre ei intubaţi. Am decongestionat din spitalele noastre, dar am dus pacienţi în mare parte grav”, a afirmat Arafat, luni seară, la Digi24.
Șeful DSU a mai spus că, împreună cu reprezentanții Ministerului Sănătății, a decis închiderea solicitării de urgenţă la Protecţia Civilă Europeană, prin care România a trimis pacienții la spitale din alte țări.
„Astăzi am avut o discuție cu secretarul de stat de la Sănătate, să vedem dacă mai avem pe cineva de transportat şi mi s-a zis foarte clar că, prin discuţia lor cu spitalele, nu mai sunt solicitări. Noi astăzi am închis solicitarea de urgenţă la Protecţia Civilă Europeană, deci solicitarea noastră este finalizată. Acest lucru înseamnă că în 24 de ore de la explozie, noi am reuşit să ducem ce ni s-a solicitat să ducem în 4 ţări, în Germania, Italia, Belgia şi Norvegia şi din momentul în care toate aceste lucruri erau discutate permanent cu premierul, cu domnul ministru, toate aceste lucruri s-au făcut monitorizate, cu informarea preşedintelui”, a declarat Raed Arafat.
Raed Arafat: Din trei cisterne se scurge gaz, dar nu mai există risc major la Crevedia
Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat luni seară că nu mai există un risc major la Crevedia, însă pompierii sunt în continuare la locul exploziilor și monitorizează alte trei cisterne cu GPL, care au mici scurgeri şi pe care le răcesc.
„Este foarte dificil să intervină asupra lor, este riscant să intervii asupra lor şi atunci trebui să se scurgă şi să se finalizeze situaţia. Eu ieri când am fost acolo am înţeles că în principal este una care avea scurgerea mai importantă, dar sunt şi altele acolo. Asta explică şi de ce au fost pompierii foarte, să zicem, porniţi ca să controleze situaţia, pentru că explozia care a fost putea să fie o explozie mult mai mare, dacă mai explodau şi alte cisterne acolo. (...) Deci faptul că au lăsat să ardă focul, dar au răcit cisternele din jur era abordarea care este abordarea normală”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.
„La acest moment nu există risc major. Dacă pompierii simt orice, vor duce la aplicarea unor măsuri de evacuare şi limitate la o distanţă. Din ce ştiu acum nu e necesar astfel de măsuri”, a adăugat șeful DSU.
În ceea ce privește cauza primei explozii de sâmbătă, el a afirmat că probabil o ţigară a pornit totul, însă procurorii vor stabili cu exactitate.