Linkuri accesibilitate

Imagini aeriene cu urmările incendiului și exploziilor din Crevedia.

Explozii la Crevedia | Patru dosare penale deschise, trei decese și 58 de răniți. Doi, în stare gravă, intubați și ventilați mecanic

Trei persoane au murit, iar alte 58 sunt rănite, din care 39 sunt pompieri aflați la locul intervenției în timpul celei de a doua explozii care a avut loc pe 26 august la o stație GPL din Crevedia/județul Dâmbovița, aflată la 27 de kilometri de București.

10:22 27.8.2023

Raed Arafat: Firma nu mai avea avize sau autorizație

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat (foto), a declarat că firma ale cărei rezervoare de GPL au explodat sâmbătă la Crevedia nu mai funcționa, „clar că nu mai avea avize sau autorizație."

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că, din informaţiile deţinute, firma care opera cisternele GPL de la Crevedia „nu avea documente sau autorizaţie să funcţioneze, în mod normal firma nu avea activitate, de fapt”.

Întrebat, duminică, despre firma care opera cisternele GPL de la Crevedia, Raed Arafat a răspuns: „Noi ştim că firma nu mai funcţiona sau clar că nu mai avea avize sau autorizaţii. Din punctul nostru de vedere firma nu avea documente sau autorizaţie să funcţioneze, în mod normal firma nu avea activitate, de fapt”.

Referitor la intervenţia cu roboţi, el a declarat că a ajutat foarte mult, pentru că pompierii s-au putut retrage din apropierea cisternei.

„Este foarte greu să spunem aici ce măsuri trebuia să fie luate”, a spus el cu privire la riscurile la care s-au expus salvatorii înainte de cea de a doua explozie, al cărei suflu i-a surprins și a rănit 43 dintre ei: 39 de pompieri, 2 jandarmi și 2 polițiști.

„Măsura ca să nu păţească nimeni nimic este să nu fie nimeni acolo, dar la pompieri asta e cam greu, cu meseria lor să nu fie nimeni acolo. Au luat măsurile de precauţie, ei au tactică de intervenţie, a fost chiar inspectorul şef de la Bucureşti. Deci din punctul meu de vedere, când te duci la foc, chiar şi la un foc de apartament, există uneori riscul să ai fenomene precum backdraft, flashover, una, alta care să ducă la rănirea unor pompieri. Pompierii fac tot posibilul să nu se ajungă la această situaţie, dar când ai case care au risc să ia focul, când ai alte structuri, nu era doar cisterna sau gazul respectiv care ardea, era risc de propagare, clar că trebuia cineva să fie ca să lupte împotriva acestui foc şi să limiteze propagarea lui”.

El a spus că o cisternă aflată foarte aproape de un incendiu şi care nu poate fi îndepărtată trebuie răcită. „Uneori, cum s-a întâmplat ieri, chiar dacă le răceşti, tot se întâmplă ce s-a întâmplat. Din păcate, aici prevenirea este să nu mai încălcăm regulile, să nu mai facem lucruri care să ducă la astfel de incidente şi aici e responsabilitatea celor care au făcut operaţiunile de transvazare sau nu ştiu ce au făcut acolo fără să respecte regulile de bază”, a spus Arafat.

El a spus că pompierii fac controal „acolo unde funcţionează”, dar că la firma de la Crevedia nu aveau ce controale să mai facă pentru că „se ştia că nu funcţionează, că nu există, adică ei nu mai aveau activitate din ce se ştie”.

11:02 27.8.2023


Institutul Național de Transfuzie Sanguină „Prof. Dr. C. Nicolau” informează publicul că duminică - 27 August, că oamenii care vor să doneze pot merge centrele deschise în 22 de orașe. Cele mai multe sunt deschise până la ora 13.

Un număr de 25 centre de transfuzie sanguină funcţionează, duminică, după un program special, în urma exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia unde zeci de oameni au fost grav răniţi.

Donatorii sunt aşteptaţi de urgenţă la următoarele centre de transfuzie sanguină:
Alba: 9.00 - 13.00
Arad: 10.00 - 13.00
Argeş: 8.00-13.00
Bacău: 8:30 - 13:30
Braşov: 7.00-13.00
Brăila: 8.00-14.30
Buzău: 7.30-13.30
Caraş-Severin: 7.30-14.30
Călăraşi: 10.00-13.00
Cluj: 9.00-13.30
Constanţa: 9.30-12.30
Dâmboviţa: 7.00-13.00
Galaţi: 8.00-13.00
Hunedoara: 8.00-12.00
Ialomiţa: 9.30-14.30
Iaşi: 7.30-14.30
Mureş: 8.30-15.30
Olt: 8.30-14.30
Sălaj: 10.00-14.00
Sibiu: 9.00-15.30
Teleorman: 7.30-13.00
Timiş: 7.30-14.30
Vâlcea: 9.00-13.00
Vrancea: 9.00-13.00
Bucureşti: 7.30-14.30

11:21 27.8.2023

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: Toate procedurile au fost respectate


Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu (foto), spune că toate procedurile au fost respectate la intervenția pompierilor de sâmbătă seară și că a fost evitat un dezastru uriaş.

El spune că „toate procedurile au fost respectate şi evaluarea mea personală este că aseară s-a evitat un dezastru uriaş şi asta este graţie celor care au fost acolo, pompierilor salvatori, jandarmilor, poliţiştilor. Oamenii aceştia îşi riscă viaţa în fiecare zi şi cred că merită aprecierea noastră”, a spus Cătălin Predoiu.

Întrebat despre firma care deţinea staţia GPL, Predoiu a spus că „se fac verificări de către Poliţie şi de către Parchet. Am vorbit aseară şi cu Poliţia şi cu Parchetul General, s-au declanşat toate procedurile şi se iau măsuri cât mai urgente. Am vorbit inclusiv în această dimineaţă, cu procurorul general, m-a asigurat că toţi procurorii au intrat în acţiune, la fel Poliţia, încă de aseară şi se fac verificări. Datele exacte vi le vor oferi anchetatorii”, a declarat Predoiu.

Cât privește situația intervențiilor din spitale, Predoiu spune că „doctorii ne-au spus aseară (...) că au tot ce le trebuie”, iar în ceea ce-i privește pe cei transferabili în străinătate, decizia este tot a medicilor.


11:36 27.8.2023

Premierul Marcel Ciolacu: Încă șapte transferuri de pacienți în străinătate, pe lângă cele patru făcute deja. Trei sunt în stare foarte gravă

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat duminică faptul că pe lângă cei patru pacienți, transferați deja în Belgia și Italia, medicii pregătesc alte 7 transferuri, din care trei în stare foarte gravă.

„Sunt pregătite încă 7 transferuri, Sunt 3 în stare foarte gravă, în continuare la Spitalul Floreasca, şi încă două persoane la Spitalul Bagdasar, de la prima explozie, şi vom vedea, după raportul de astăzi, unde mai trebuie acţionat”, a precizat Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai spus că procurorii vor face acum o anchetă şi a dat asiguări că vinovatul va plăti.

„Procuratura generală a desemnat un procuror pe acest caz. Sunt ferm convins că în cursul zilei de astăzi o să înceapă să vină elemente noi şi o să înceapă audierile, cum este normal. Va fi şi o anchetă militară. Important este cine va fi vinovat, să fiţi ferm convinşi că va plăti”, a concluzionat Marcel Ciolacu.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG