Linkuri accesibilitate

Unul din patronii stației GPL din Crevedia ar fi recunoscut transferul de gaz din cisterne. Parchetul cere prelungirea arestării preventive


Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal și unul din patronii firmei din același oraș care deține spațiul în care funcționa fosta stație GPL din Crevedia.
Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal și unul din patronii firmei din același oraș care deține spațiul în care funcționa fosta stație GPL din Crevedia.

Cei doi patroni ai stației GPL din Crevedia, unde mai multe explozii au provocat moartea a cinci persoane, rănirea a peste 50 și avarierea a zeci de case, au fost audiați miercuri, timp de șase ore de către procurori. Unul dintre ei ar fi recunoscut că în stație au avut loc operațiuni interzise.

Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, patronii firmei din Caracal care deținea stația GPL din Crevedia, au fost audiați miercuri, timp de aproape șase ore de către procurorii de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Parchetul a anunțat într-un comunicat, că a propus prelungirea arestării lor preventive pentru 30 de zile, de la data la care expiră actualul mandat, în 5 octombrie.

Ei au fost reținuți în 5 septembrie și arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind cercetați pentru distrugere din culpă urmată de un dezastru.

Miercuri, cei doi au discutat în premieră cu procurorii, după ce la audierile precedente au invocat dreptul la tăcere.

„Au dat declarații complete, am avut și noi timp să studiem dosarul”, a spus avocatul celor doi, Florin Cojocaru, la ieșirea de la audieri, conform Știrileprotv.ro.

Unul dintre patroni, Ionuț Doldurea, a admis că în stația GPL, deși era folosită în special ca o parcare, aveau loc, ocazional, transferuri de GPL dintr-o autocisternă în alta, potrivit sursei citate.

El le-a spus însă procurorilor că nu își poate explica explozia și că a fost cel mai probabil vorba de o defecțiune tehnică sau o manevră greșită a vreunuia din șoferi.

Inițial, el negase aceste operațiuni. De altfel, asociatul său, Cosmin Stângă, a spus și miercuri că operațiunile de transfer aveau loc în mod excepțional și doar când o autocisternă trebuia dusă în service.

Parchetul cere prelungirea arestării preventive

Într-un comunicat publicat miercuri, Parchetul General a informat că procurorul de caz a cerut prelungirea arestării preventive a celor doi asociați, cercetați în prezent pentru infracțiunea de distrugere din culpă urmată de un dezastru.

Propunerea a fost transmisă Judecătoriei Sectorului 5 din București și, dacă instanța o va menține, ar urma să se aplice din 6 octombrie.

În referatul de propunere a prelungirii arestării preventive, procurorii reiau argumentele prezentate încă de la începutul lunii septembrie.

„Inculpații, în decursul unei perioade de timp de cel puțin 3 ani, au promovat în cadrul societății, în mod sistematic, o politică de funcționare grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, toate efectuate în scop pecuniar, sfidând deciziile de ordin administrativ aplicate de autoritățile publice cu atribuții de supraveghere și control în materie și abdicând în mod nepermis de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfășurarea acestei activități”, notează aceștia.

Oamenii solicită despăgubiri de peste 8 milioane de euro

Procurorii subliniază că faptele de care sunt acuzați cei doi au avut drept consecințe moartea a 5 persoane, rănirea a 56 de persoane, 6 imobile fiind distruse total și 83 parțial.

Au fost afectate puternic și alte bunuri, inclusiv autospeciale ale echipelor de intervenție și echipamente aferente, dat și bunuri ale oamenilor pe o rază de 1,5 kilometri.

Parchetul a mai transmis că 158 de persoane sunt parte vătămată, în înțelesul legii, fiind audiate până acum 90 de persoane care au suferit vătămări fizice, materiale sau morale, „în urma producerii faptei pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale.”

Un număr de i81 de persoane s-au constituit parte civilă în această cauză, cu suma de 8,51 milioane de euro și 371.000 lei, informează Parchetul.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG