Linkuri accesibilitate

Explozii la Crevedia | Parchetul General: Exploziile, cauzate de transferul ilegal de GPL între autocisterne, scurgeri și sursă de aprindere


Ionuț Doldurea, fiul primarului din Carcal Ion Doldurea, și asociatul său Cosmin Stîngă au fost arestați preventiv miercuri pentru 30 de zile, fiind inclupați pentru distrugere din culpă urmată de un dezastru.

Exploziile din Crevedia au fost provocate de transferul ilegal de GPL dintr-o autocisternă în alta, scurgerile de gaz de la acestea sau de la cele două cisterne fixe din stație și existența unei surse de aprindere, explică Parchetul General în referatul de arest preventiv al patronilor stației.

În referatul privind arestul preventiv al celor doi asociați ai firmei care deține stația GPL din Crevedia, Dâmbovița, transmis Europei Libere, procurorii explică încălcările multiple ale legislației privind operarea stației.

Abaterile au provocat exploziile care au dus la decesul a cinci persoane și rănirea altor 54 și avarierea a zeci de imobile din zonă, unele distruse în totalitate, arată procurorii în motivarea arestării preventive a celor doi inculpați, asociați ai firmei.

Este vorba despre Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, și de Cosmin Stîngă. Aceștia dețineau firma Flaglas din Caracal; deși aparținea firmei, stația GPL din Crevedia nu figura ca punct de lucru al societății.

Din referatul procurorilor reiese că pe lângă cele două autocisterne între care s-a realizat transferul de GPL, în punctul de lucru din Crevedia erau și două cisterne fixe, folosite pentru depozitarea combustibilului. Scurgerile de gaz ar fi putut proveni inclusiv de la acestea.

„Din coroborarea probelor administrate în cauză până la acest moment procesual rezultă că incendiul și exploziile care au avut loc la punctul de lucru neautorizat al societății (...) S.R.L. din comuna Crevedia au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei și de existența unei surse de aprindere”, au notat procurorii.

Procurorii au găsit la fața locului resturile unui furtun prin care s-ar fi realizat transferul de GPL.

„Cercetarea la fața locului a condus la identificarea și ridicarea din curtea imobilul nr. (...) a resturilor metalice ce provin de la un furtun cu inserție metalică distrus parțial ca urmare a incendiului și a resturilor metalice ale unei pompe multietajată de presiune gaz folosită pentru transvazarea gazului dintr-o cisternă în alta. De asemenea, cu ocazia examinării epavei autocisternei aflate în curte, lângă gardul dinspre stradă, s-a constatat că nu mai prezintă pe tamburul din zona de distribuție a gazului reminiscențe ale furtunului folosit pentru distribuția gazului.”

Constatările arată că, cel mai probabil, „înainte de producerea incendiului și a exploziilor, cei doi angajați ai firmei (...) începuseră activitățile de transvazare GPL din autocisterna utilizată de către cel din urmă în cea utilizată de către primul, prin derularea furtunului de pe tambur și orientarea acestuia pe sub autocisterna lui (...) spre autocisterna lui (...).”

Transferul de GPL între autocisterne. Depozitarea, reglementată strict

Transferul de GPL între două autocisterne este interzis, subliniază procurorii, care fac trimitere la un Ordin al MAI din 2010 și la Ordinul din 1999 pentru aprobarea Normativului de proiectare, execuție și exploatare a stațiilor GPL și regulile de avizare ISCIR.

„Normativele susmenționate nu prevăd posibilitatea efectuării încărcării/descărcării de GPL între autocisterne, ci exclusiv încărcarea recipientelor sub/supraterane, iar pompele de vehiculare GPL acționează doar între rezervoare și stația de distribuție”, evidențiază procurorii.

Pe de altă parte, există prevederi care prevăd parcarea astfel încât să permită evacuarea în caz de incendiu și care interzic în mod expres transferul de combustibil în parcări sau alte spații.

Astfel, Ordinul M.A.I. cu nr. 166 din 27 iulie 2010 prevede că „parcarea autovehiculelor în parcaje şi garaje se face astfel încât să se asigure evacuarea rapidă a acestora în caz de incendiu și, în spaţiile destinate parcării şi garării autovehiculelor, se interzic printre altele alimentarea cu combustibil a autovehiculelor, completarea sau scoaterea de carburant din rezervoare ori transvazarea lichidelor combustibile.”

Pe de altă parte, este interzisă și depozitarea GPL-ului în autocisterne, acest lucru fiind strict reglementat.

„Din legislația secundară susmenționată, se desprinde concluzia că nu este prevăzută posibilitatea depozitării GPL-ului în autocisterne, ci exclusiv în sistem cu instalaţie monobloc tip skid, montată suprateran sau în recipiente subterane, îngropate, acoperite cu nisip, în ambele situații trebuind ca recipientele să fie echipate cu aparatură de măsură, control şi siguranţă care să semnalizeze o funcţionare normală, iar în caz de avarie să semnalizeze corespunzător.”

De asemenea, „încărcarea recipientelor cu GPL se realizează numai de la autocisterne special destinate pentru transportul de GPL, omologate şi avizate de instituţiile abilitate (R.A.R., ISCIR) și, indiferent de capacitatea de transport, autocisternele trebuie să corespundă prescripţiilor tehnice româneşti pentru transportul mărfurilor periculoase şi acordului internaţional ADR, respectiv Prescripţiilor tehnice - colecţia I.S.C.I.R. pentru amestec tip C (propan comercial).”

Procurorii subliniază că firma care deținea punctul de lucru nu mai avea autorizație ISU din iulie 2020 și totuși aici au continuat activitățile de depozitare în două cisterne fixe, respectiv de transfer între autocisterne.

„La imobilul deținut de societatea (...) S.R.L., în localitatea Crevedia, nu se putea derula nicio operațiune cu GPL (depozitare, transvazare, etc) deoarece pentru respectiva locație nu existau avizele și autorizațiile instituțiilor abilitate.”

Cu toate acestea, „din cercetările efectuate în cauză rezultă că, după data de 30 iulie 2020, la imobilul nr. (...) aparținând societății (...), situat pe Șoșeaua București-Târgoviște, județul Dâmbovița, s-au desfășurat activități neautorizate de depozitare GPL, de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta sau dintr-o autocisternă într-o cisternă depozit, acesta având caracterul unui punct de lucru neautorizat.”

Bilanțul dureros al victimelor și pagubelor

Cinci persoane au murit ca urmare a exploziilor și incendiilor produse (ultimul a survenit după data dispunerii efectuării în continuare a urmăririi penale), subliniază procurorii, care prezintă și un bilanț al persoanelor rănite, respectiv al pagubelor produse.

Astfel, au fost rănite 54 de persoane - nu mai puțin de 40 de cadre din cadrul I.S.U., 2 jandarmi, 8 localnici și angajați ai societății, 1 cetățean nepalez, dar și 3 reprezentanți ai mass media - fiind internate la mai multe spitale din București, dar și în străinătate.

Din cele 54 de victime, la 22 septembrie, mai erau internate 22 de persoane, 11 în spitalele din capitală și 11 în străinătate, „diagnosticele consemnate în foile de observație fiind de arsuri prin flacără-explozie, de diferite grade și pe suprafețe corporale cuprinse între 1,5% și 99%.”

Amintim, un prim pacient din cei internați în afara țării, un pompier de 28 de ani, a fost externat din Spitalul Universitar din Graz, după o spitalizare de o săptămână.

Procurorii menționează că pentru 27 dintre persoanele externate până în 04 septembrie 2023, s-a dispus în baza unor ordonanțe examinarea lor medico-legală de către specialiștii din cadrul IML „Mina Minovici” București.

În cauză au fost audiate 16 persoane ca parte vătămată și 22 de persoane ca martori. A fost dispusă de altfel urmărirea penală și față de firma din Caracal, fiind efectuate mai multe percheziții.

Bilanțul pagubelor rezultate din cercetările la fața locului și datele ISU Dâmbovița arată că au fost afectate peste 80 de imobile - 6 prin incendiu, fiind distruse total, și 77 prin suflul exploziei, distruse parțial. Clădirea punctului de lucru al firmei a fost distrusă în totalitate.

Din activitățile de cercetare la fața locului și din documentele întocmite de către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Basarab I” al județului Dâmbovița rezultă că au fost produse următoarele degradări și distrugeri la imobile: 6 imobile afectate prin incendiu (...), distruse total; 77 prin suflul exploziilor - clădirea imobilului societății (...) cu o suprafață de aproximativ 370 mp a fost distrusă în totalitate; doi stâlpi de electricitate aflați în exteriorul imobilului.

Asociații nu au prevăzut consecințele, deși trebuiau și puteau să le prevadă

În motivarea arestării preventive a lui Ionuț Doldurea și a lui Cosmin Stîngă, procurorii explică faptul că aceștia au promovat în cadrul firmei și mai exact a punctului de lucru din Crevedia „o politică de funcționare grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL”.

Asta a creat premisele izbucnirii în 26 august, la 18.40, a incendiului urmat de mai multe explozii care au dus la decese, răniri grave, distrugeri totale și parțiale de imobile.

Fiecare din cei doi administratori și asociați nu a prevăzut consecințele, deși „trebuia și putea să le prevadă”, notează procurorii.

Premisele enumerate în referatul procurorilor constau în „împrejurarea că la imobilul menționat, imobil care nu figura ca punct de lucru al societății (...) S.R.L., se aflau angajați ai societății, autovehicule încărcate cu GPL aparținând aceleiași societăți, echipamente de transvazare a combustibilului, relevă faptul că (...) și (...), administratori ai societății (...) S.R.L. au realizat, în respectiva locație, operațiuni cu GPL care intrau în obiectul de activitate al societății cu încălcarea dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL”.

Procurorul de caz a concluzionat că sunt îndeplinite condițiile arestării preventive pentru 30 de zile, a celor doi inclpați - Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă - pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, conform prevederilor Codului Penal.

Judecătoria Sectorului 5 București a emis de altfel miercuri decizia de arest preventiv pe numele acestora, după ce anterior fuseseră arestați pentru 24 de ore de către Parchetul General.

Avocatul celor doi a contestat decizia și a afirmat anterior că aceștia sunt preocupați în prezent de a despăgubi persoanele care au suferit distrugeri în urma exploziilor.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Ce înseamnă rezultatul alegerilor din Slovacia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00
XS
SM
MD
LG