Linkuri accesibilitate

Exxon știa încă din anii ’70 cum va decurge fenomenul încălzirii globale, dar a preferat să nu spună nimic


Exxon face parte din grupul „Big Oil”, denumirea dată celor mai mari șase sau șapte companii tranzacționate public din domeniul de petrol și gaze.
Exxon face parte din grupul „Big Oil”, denumirea dată celor mai mari șase sau șapte companii tranzacționate public din domeniul de petrol și gaze.

Un studiu publicat de cercetători de la Universitatea Harvard a dezvăluit că Exxon ar fi prezis efectele încălzirii globale, însă a lansat o campanie publică în care punea la îndoială descoperirile științifice din domeniu.

Studiul a fost realizat de doi cercetători de la Universitatea Harvard din Statele Unite, Geoffrey Supran și Naomi Oreskes.

Aceștia au analizat documente ale companiei Exxon, comunicații interne și cercetări ale specialiștilor Exxon, dar și publicații în New York Times plătite de companie. Documentele respective ar fi admis că schimbările climatice de proveniență antropică (cauzate de acțiunile omului) sunt un fenomen real, de proveniență umană.

Însă, în ciuda acestor descoperiri, în fața publicului, Exxon a decis să prezinte o cu totul altă imagine.

Studiul susține că Exxon, cea mai mare companie de petrol din lumea occidentală, ar fi indus în eroare publicul și guvernele naționale cu privire la schimbările climatice în cunoștință de cauză.

În spațiul public, compania a promovat un discurs care punea la îndoială descoperirile științifice care dovedeau că schimbările climatice sunt un fenomen real prin cel puțin trei modalități:

  • Prin publicarea de comunicații discordante: spre deosebire de cercetările Exxon care admiteau că schimbările climatice sunt un fenomen real, cauzat de om, publicațiile companiei în New York Times au pus la îndoială astfel de descoperiri;
  • Prin publicații în New York Times care conțineau informații eronate și prin publicații care nu fuseseră revizuite de experți, comunicațiile Exxon din spațiul public nu au fost consistente cu informațiile științifice de la vremea respectivă;
  • Prin negarea fenomenului schimbărilor climatice în mod direct și indirect, Exxon a promovat dezinformarea.

Cei doi cercetători au făcut studiul după ce, în anul 2015, au fost publicate documente care sugerau că Exxon ar fi fost conștientă de fenomenul schimbărilor climatice. Aceștia au analizat peste 100 de documente ale companiei din perioada 1977-2014.

Studiul arată nu numai că Exxon ar fi știut deja că schimbările climatice sunt un fenomen real, dar a prezis cu acuratețe care este rolul companiilor de petrol și gaze în acest proces.

Exxon ar fi descoperit că arderea de combustibili fosili va cauza creșteri de temperatură și că propriul său impact va însemna creșterea temperaturilor cu 0.2C în fiecare deceniu.

Dar Exxon continuă să nege acest lucru: „Această problemă a fost discutată de câteva ori în ultimii ani și de fiecare dată, răspunsul nostru este același: cei care spun că «Exxon știa» greșesc”, a declarat compania pentru BBC.

Prin arderea de petrol și gaze, rafinăriile emit substanțe toxice care poluează aerul.
Prin arderea de petrol și gaze, rafinăriile emit substanțe toxice care poluează aerul.

Studiul celor doi cercetători arată că propriile cercetări ale Exxon erau cel puțin la fel de precise ca cercetările independente ale academicienilor sau cercetările finanțate la nivel guvernamental.

Aceste descoperiri vin în contextul în care Exxon și alte companii din industria combustibililor fosili sunt acuzate că ar fi mințit publicul cu privire le efectele dăunătoare ale propriilor acțiuni.

Co-autorul studiului, Geoffrey Supran spune că acum „avem dovada că Exxon a prezis cu acuratețe creșterea temperaturilor cu ani înainte să înceapă să atace descoperirile științifice”, într-o declarație pentru The Guardian.

Schimbările climatice și efectele fenomenului

Efectele schimbărilor climatice s-au făcut deja resimțite pe tot globul. Acest fenomen a însemnat creșterea temperaturilor, creșterea nivelului mării și topirea zăpezii și a gheții.

Agenția Europeană de Mediu avertizează că în ultimii 150 de ani, temperatura medie a crescut cu aproximativ 1C în Europa. Fără acțiuni la nivel global care să limiteze emisiile de dioxid de carbon, temperaturile ar mai putea crește cu 1,8C până la 4C până în anul 2100.

Incendiile extinse din Australia din anii 2019-2020, care au ars cel puțin 24 de milioane de hectare de pământ, lipsa de zăpadă de pe pârtiile de schi, inundațiile devastatoare din Pakistan de anul trecut, care au omorât peste 1.000 de oameni, sunt toate efecte vizibile ale schimbărilor climatice.

Schimbările climatice vor forța omenirea să se adapteze unor situații din ce în ce mai drastice, care i-ar pune în pericol mai ales pe cei vulnerabili, precum oamenii care trăiesc în sărăcie.

Acest fenomen are un efect și asupra sănătății. De la arderile de combustibili fosili care produc poluare până la afectarea resurselor din agricultură, Organizația Națiunilor Unite estimează că în fiecare an, aproximativ 13 milioane de oameni își pierd viața din cauza factorilor de mediu.

Discursurile care neagă descoperirile științifice din domeniu susțin că acestea sunt doar un mod prin care guvernele și organizațiile internaționale vor să obțină bani de la marile companii prin taxele de mediu.

Acest tip de discurs este periculos pentru că propagă informații false și încetinesc demersurile menită să prevină un fenomen dăunător tuturor.

  • 16x9 Image

    Mara Ioniță

    Este intern la Europa Liberă. 

    Absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Queen Mary din Londra și în prezent studentă masterandă în pace și securitate internațională la King's College, Mara s-a alăturat echipei Europa Liberă în noiembrie 2022. A ales jurnalismul din dorința de a-și transforma cunoștințele de drept în articole captivante și ușor accesibile pentru public.

XS
SM
MD
LG