Linkuri accesibilitate

Cum va arăta universul 3D al Facebook. Zuckerberg: „În viitor, vei putea lua loc ca o hologramă pe canapeaua mea”


Inițiativa lui Zuckerberg ar duce la o experimentare complet diferită a mediului online față de cel cu care noi suntem obișnuiți.
Inițiativa lui Zuckerberg ar duce la o experimentare complet diferită a mediului online față de cel cu care noi suntem obișnuiți.

Proiectul CEO-ului de la Facebook presupune tranziția către un univers 3D oferit de rețeaua lui de social media în loc de cel 2D, valabil în prezent.

Într-un interviu acordat platformei media The Verge, Zuckerberg a explicat în ce constă această nouă platformă.

„Te poți gândi la metaverse ca la un internet întruchipat, unde, în loc să vezi doar conținut – te afli în el. Și te simți prezent alături de alți oameni ca și cum ai fi în alte locuri, având experiențe diferite pe care nu le-ai putea face neapărat pe o aplicație 2D sau pe o pagină web, cum ar fi dansul, de exemplu, sau diferite tipuri de fitness”, a explicat acesta.

Proiectul la care compania sa lucrează, Facebook Horizon, presupune lansarea unui univers bazat pe „realitate augmentată”, în care utilizatorii vor avea acces la intrumente digitale ce pot modela universul în funcție de dorințele acestora.

Viziunea lui Zuckerberg despre conceptul de realitate virtuală nu se restrânge doar la acest tip de univers digital.

„Ce poate face realitatea virtuală și augmentată este să ducă la un sentiment de prezență în spațiul digital mult mai natural când vine vorba de cum interacționăm. Cred că va fi mult mai confortabil. Interacțiunile pe care le avem la momentul de față vor fi mult mai bogate și se vor simți mai reale. În viitor, în loc să conversăm printr-un apel telefonic, vei putea lua loc ca și hologramă pe canapeaua mea.”

Viziunea CEO-ului de la Facebook vine în contextul în care acesta dorește să schimbe interfața modului în care interacționăm cu alții. Un exemplu concret pe care acesta îl aduce este locul de muncă.

„Vei putea, cu o simplă apăsare a degetului, să îți creezi mediul de lucru perfect. Poți intra într-un Starbucks, poți să stai jos, poți să bei cafeaua și să-ți fluturi mâinile în toate părțile. Poți avea câte monitoare dorești, toate configurate, indiferent de dimensiunea pe care le vrei, totul preconfigurat la felul în care îl aveai când erai acasă înainte”, e explicat Zuckerberg.

Acesta are și o idee cu privire la cum vor arăta aceste tehnologii de realitate augmentată: sub forma unei perechi de ochelari.

„Pentru a obține ochelari în domeniul realității augmentate, trebuie să îi avem sub forma unei perechi de ochelari normali, nu? Așadar, trebuie să înghesuim toate materialele necesare în construirea unui supercalculator într-un cadru de ochelari cu o grosime de aproximativ 5 milimetri – cipuri de calculator, cipuri de rețea, ghiduri de undă olografice, instrumente pentru detectarea și cartografierea lumii, precum și difuzoare și baterii.”

În trecut, Zuckerberg a mai fost criticat pentru modul de operare al platformei sale. Exemplul cel mai recent îl constituie lipsa de interes a companiei în combaterea de informații false cu privire la campania de vaccinare împotriva Covid-19.
În trecut, Zuckerberg a mai fost criticat pentru modul de operare al platformei sale. Exemplul cel mai recent îl constituie lipsa de interes a companiei în combaterea de informații false cu privire la campania de vaccinare împotriva Covid-19.

Alte inițiative în universul digital

Conceptul de „realitate augmentată” (sau „metaverse” în engleză) nu este nou.

Decentraland este o lume digitală în care participanții își pot crea propriul univers digital, pot deține bani virtuali, numiți MANA, și pot cumpăra terenuri sau proprietăți evaluate la sute de mii de dolari.

„Locuitorii” din Decentraland creează, spre exemplu, constant evenimente culturale și experiențe pentru alți participanți, cum ar fi concerte și expoziții de artă. Mai mult, în această lume digitală există cazinouri în care poți juca în MANA, iar crupierii sunt primesc salariu în MANA pentru a îmbunătăți experiența jucătorilor.

Iar participanții la această experiență digitală unică nu sunt doar oamenii din mediul online.

Luna aceasta, Republic Realm, o companie care se auto-intitulează drept o „firmă imobiliară digitală” a cumpărat un jeton nefungibil (NFT) – un token creat prin tehnologia blockchain, ce are o identitate digitală unică și neduplicabilă.

Facebook și posibilitatea unui univers 3D

Inițiativa lui Mark Zuckerberg de a crea un univers 3D pe Facebook vine în condițiile în care SUA încearcă din ce în ce mai mult să rupă compania în entități mai mici pentru a încuraja competitivitatea pe piață.

Zuckerberg recunoaște că vor exista dificultăți rezultate de pe urma găsirii unei definiții legate de ce înseamnă realitate virtuală și care este viziunea cu privire la realitate augmentată.

Cu toate acestea, Zuckerberg nu se îndoiește de rolul productiv al firmelor de Big Tech în construirea unei realități augmentate.

„Cred că va fi o problemă ce va necesita zeci de miliarde de dolari în cercetare, dar care are șansa să deplocheze alte sute de miliarde de dolari în investiții și oportunități”, a ținut să puncteze acesta.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG