Linkuri accesibilitate

Compania care deține Facebook și Instagram ar putea concedia mii de angajați


Meta mai dăduse semne că vor exista schimări de personal în companie. Însă situația pare mult mai gravă decât ceea ce fusese anticipat.
Meta mai dăduse semne că vor exista schimări de personal în companie. Însă situația pare mult mai gravă decât ceea ce fusese anticipat.

Compania Meta, care deține Facebook, Instagram și Whatsapp, plănuiește concedierea a mii de angajați din cauza problemelor financiare.

Surse din interiorul Meta au precizat publicației Wall Street Journal că vor urma cele mai importante concedieri din istoria de 18 ani a companiei care operează, printre altele, rețeaua socială Facebook.

Măsurile vor afecta angajații din toate țările. Vestea vine după ce Meta a anunțat că, luna trecută, a pierdut 80 de miliarde de dolari, iar cota de piață a companiei a scăzut cu 70% anul acesta.

Nu există declarații oficiale despre concedieri, însă un purtător de cuvânt al companiei a făcut referire la declarația lui Mark Zuckerberg din octombrie.

Atunci, șeful Meta, anunța că unele departamente ale companiei vor avea mai mulți angajați, însă altele - pe care nu le-a nominalizat - vor suferi pierderi de personal.

Ce a cauzat aceste schimbări?

Mark Zuckerberg a anunțat că, în viitor, Meta va investi în dezvoltarea de inteligență artificială care stă la baza algoritmilor pentru reclame și pentru funcția „Instagram Reels”.

Aceste decizii vin pe fondul unor schimbări majore pe piață, unde competitori precum TikTok atrag din ce în ce mai mulți utilizatori. Facebook, în schimb, suferă în ultimul an nu doar din punct de vedere financiar, ci și în privința numărului de utilizatori.

Pentru prima dată în istoria companiei, Facebook a înregistrat, în ultimele trei luni ale anului trecut, pierderi de un milion de utilizatori activi.

Nu doar Facebook, ci și alți actori de pe piața digitală au trecut prin turbulențe în ultimii ani. Numărul utilizatorilor rețelelor sociale sau de streaming - cum este Netflix - a explodat în pandemie, însă a scăzut brusc după ridicarea restricțiilor.

Mai multe companii din Silicon Valley se așteaptă să sufere pierderi financiare după creșterile de pe piață din timpul pandemiei.
Mai multe companii din Silicon Valley se așteaptă să sufere pierderi financiare după creșterile de pe piață din timpul pandemiei.

Venitul companiilor din social-media a fost diminuat și după ce Apple - gigantul tech care produce iPhone - a îngreunat posibilitatea ca rețelele să obțină informații despre utilizatori.

Până de curând, platformele de social-media puteau să urmărească activitatea utilizatorilor după ce aceștia își încheiau activitatea pe platformă. În acest fel, companiile puteau să adune mai multe informații, pe care le foloseau pentru a trimite utilizatorilor reclame personalizate.

Dar în aprilie 2021, Apple a anunțat că noul său sistem de operare va cere permisiunea utilizatorilor înainte să permită această monitorizare. În cazul în care nu sunt de acord, aceștia pot refuza.

Compania Meta a fost afectată și de inflația cauzată în parte de războiul din Ucraina, care a descurajat investitorii să-și promoveze reclamele pe platformele sale.

Meta se confruntă și cu o competiție puternică din partea platformei TikTok. Funcția de „reels”, lansată pe Facebook și pe Instagram este un răspuns la popularitatea în creștere a TikTok. Rețeaua operată de o companie chineză a devenit cea mai descărcată aplicație din 2022.

Însă cea mai mare pierdere pe care a suferit-o Meta este posibil să fi venit din interior.

Visul spulberat al lui Zuckerberg

Însă cele mai mari probleme financiare ale Meta sunt cauzate de proiectul „Metavers”. Președintele Meta a investit 15 miliarde de dolari de la începutul anului trecut într-o nouă divizie a companiei, numită Reality Labs.

Aceasta presupune dezvoltarea unui univers virtual unde utilizatorii pot să comunice, să muncească și să trăiască. Dar numărul de utilizatori a scăzut deja la sub 200.000 de persoane.

Facebook și-a schimbat numele în „Meta” în 2021 pentru a simboliza conexiunea dintre diferitele platforme achiziționate de Zuckerberg sub egida Facebook.
Facebook și-a schimbat numele în „Meta” în 2021 pentru a simboliza conexiunea dintre diferitele platforme achiziționate de Zuckerberg sub egida Facebook.

Deși până acum această investiție a adus o pierdere de 3,7 miliarde de dolari, Zuckerberg este convins că a decis corect. Acesta a declarat că, deși este un pariu experimental, în timp o să devină o investiție istorică.

Momentan, însă, investitorii Meta îl consideră doar un pariu riscant și fără rezultate. Altimeter Capital, unul dintre investitorii companiei, i-au cerut în octombrie lui Zuckerbeg să micșoreze costurile și să își diminueze ambițiile cu privire la Metavers.

  • 16x9 Image

    Mara Ioniță

    Este intern la Europa Liberă. 

    Absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Queen Mary din Londra și în prezent studentă masterandă în pace și securitate internațională la King's College, Mara s-a alăturat echipei Europa Liberă în noiembrie 2022. A ales jurnalismul din dorința de a-și transforma cunoștințele de drept în articole captivante și ușor accesibile pentru public.

XS
SM
MD
LG