Criteriile noi care cer companiilor chineze să aibă fabrici în Europa și să împărtășească tehnologie vor fi introduse până în decembrie, când Bruxelles-ul va face licitații pentru granturi în valoare de 1 miliard de euro pentru dezvoltarea bateriilor.
Cerințele, deși de o anvergură mică, vin în replică la măsuri similare luate de China, care cere companiilor străine să-și ofere acces la proprietatea intelectuală în schimbul intrării pe piața chineză.
Deocamdată, scrie Financial Times, citând oficiali UE, criteriile nu au o formă finală și mai pot fi supuse modificărilor înainte de licitațiile din decembrie.
Planurile reprezintă o parte a politicii de înăsprire a poziției Europei în relația cu China care au scopul de a proteja firmele europene, supuse unor reglementări stricte de mediu, în fața riscurilor de a fi subminate de importuri ieftine și poluante.
Luna trecută, Comisia Europeană a confirmat tarife de până la 35% pentru vehiculele electrice chinezești, pe lângă o taxă existentă de 10%. De asemenea, a introdus cerințe mai stricte pentru companiile care solicită subvenții pentru tehnologiile bazare pe hidrogen. Astfel, doar 25% din piesele necesare construirii de linii de producere a hidrogenului pot fi obținute din China.
Măsurile impuse de UE ar avea scopul de a opri un eventual aflux de produse chinezești către Europa, în cazul în care președintele ales al SUA, Donald Trump, se va ține de promisiune și va ridica la 60% taxele pentru importurile din China. O asemenea măsură ar redirecționa masiv produse destinate inițial pieței americane către piața UE.
Persoane apropiate președintelui ales al SUA, Donald Trump, au declarat că va pune presiune asupra UE pentru a-i urma exemplul și a ridica mai multe bariere în calea bunurilor și investițiilor chinezești.
Dacă Trump continuă cu amenințarea sa cu tarife de 60% asupra exporturilor chinezești, Beijingul ar încerca să le redirecționeze către alte regiuni, cum ar fi UE – care, la rândul lor, ar căuta măsuri pentru a opri afluxul de produse.
Noile măsuri ale Comisiei Europene ar veni după ce Bruxelles-ul a introdus deja măsuri de stimulare a producției interne de tehnologii curate.
Controlul sporit al importurilor de tehnologie chineze a stimulat deja companii precum CATL din China, cel mai mare producător din lume, să înființeze fabrici enorme în Europa. A investit miliarde de euro în asemenea linii de producție în Ungaria și Germania.
Envision Energy, cu sediul în Shanghai, investește, de asemenea, sute de milioane de euro în facilități din Spania și Franța.
Dar într-o întâlnire cu ușile închise la începutul acestui an, Ministerul Comerțului din China a avertizat producătorii auto autohtoni să nu facă investiții masive în Europa și i-a sfătuit să stabilească linii de producție pe continent doar pentru etapa finală de asamblare, invocând incertitudinea politică de la Bruxelles, notează Financial Times.
Între timp, Northvolt, companie europeană de vârf în producerea de baterii, cu sediul în Suedia, e amenințată de faliment și luptă să își crească producția.
Bateriile sunt o parte semnificativă a vehiculelor electrice și reprezintă mai mult de o treime din costuri. Din acest motiv, lanțurile de aprovizionare cu baterii sunt esențiale pentru producătorii europeni de mașini, în efortul de a trece la modele mai puțin poluante.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.