Linkuri accesibilitate

Primii migranți vizați de un acord controversat cu Italia sosesc în Albania


Italia trimite primii migranți în Albania. Grupurile pentru drepturile omului critică măsura
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00

Italia trimite primii migranți în Albania. Grupurile pentru drepturile omului critică măsura

O navă italiană cu 16 migranți la bord a sosit pe 16 octombrie în portul albanez Shengjin. A fost prima pe care autoritățile albaneze au fost de acord să o accepte în baza unui acord controversat încheiat cu Roma în noiembrie.

Se spune că nava, Libra, transportă 10 migranți din Bangladesh și șase din Egipt, care au fost salvați pe mare după ce au plecat dinspre Libia spre insula italiană Lampedusa. Toți cei 16 sunt bărbați și sunt considerați „în siguranță” de către autoritățile italiene.

Conform acordului, Tirana va accepta migranți salvați în apele internaționale – în zona de căutare și salvare a Italiei – deoarece cererile lor de azil sunt procesate în două centre sau tabere de primire, ambele din Albania.

Ambele facilități vor avea personal italian și vor funcționa sub jurisdicția italiană, deși securitatea în afara centrelor va fi asigurată de gardieni albanezi.

Ca parte a procesului, migranții își păstrează drepturile în temeiul dreptului internațional și al UE de a solicita azil în Italia. Judecătorii vor audia cazurile de azil prin legătură video, de la Roma.

Planul, pe care premierul italian Giorgia Meloni l-a descris la începutul acestei săptămâni drept „îndrăzneț” și „fără precedent”, prevede procesarea a până la 36.000 de migranți pe an în încercarea de a atenua o problemă majoră care a afectat Italia și Uniunea Europeană – cu sute de mii de migranți care încearcă să intre în UE pe bărci care pleacă din nordul Africii.

Unii critici au avertizat că planul este defectuos, deoarece procesul de administrare a cazurilor de azil este îndelungat, iar cei respinși nu sunt adesea lăsați să se întoarcă în propriile țări, deoarece guvernele de acolo limitează numărul de repatrieri.

În schimb, cei care nu se califică, spun criticii, ajung „să se răspândească” din centrele de detenție și mai apoi, ilegal, prin Europa. Alții pun la îndoială costul programului și dacă amploarea acestuia va face diferența într-o țară în care au sosit 160.000 de migranți în 2023.

„În ultimele trei zile, peste 1.600 de migranți au aterizat în Italia. O navă italiană transportă 16 dintre ei în Albania” a declarat Matteo Villa, cercetător de la think tank-ul ISPI, într-o postare pe X.

Pentru Albania, planul este o șansă de a-și consolida argumentele de aderare la Uniunea Europeană – unul dintre principalele sale obiective de politică externă – arătând sprijin și ajutor pentru una dintre cele mai presante probleme ale blocului.

Prim-ministrul albanez Edi Rama a declarat pe 15 octombrie că țara sa a respins multe cereri din partea țărilor europene de a accepta refugiați, dar a făcut o excepție pentru Italia, care are legături de lungă durată cu Tirana.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG